Christine Jamar: “Mijn kleintje heeft het wel mooi gedaan!”

0
936

De Belgische Christine Jamar won het afgelopen weekend het Junior Colts Championship in Qatar. Met haar 17 maanden jonge hengst Muranas Nader deed ze mee aan de keuring voor jonge Arabische Volbloedpaarden.

Deze show werd georganiseerd tijdens de allereerste editie van het Katara Arabian Horse festival. “Ik wist dat we een toppaard hadden, maar of je het goed gaat doen weet je pas als je de concurrentie ziet”, vertelt ze trots.

Jamar, die in Balen stoeterij Jadem Arabians runt, vloog met haar jonge hengst richting Qatar. Ze controleerde alles drie dubbel om aan de corona maatregelen te voldoen. De eerste dag verliep meteen heel goed voor de enige Europese deelneemster. “We hadden veel hogere punten dan de andere tweejarigen, maar ook hoger dan de driejarigen de dag erop. We hoopten en wisten dat we het goed gingen doen, maar de eerste dag was wel spannend. Het was op het strand dus ik wist ook niet hoe Muranas Nader zou reageren.”

Mooi georganiseerd

“De show was ongelofelijk mooi georganiseerd,  de showring lag aan het strand en alles was super luxueus. De accommodatie voor de paarden was van topkwaliteit. Daarnaast was de bodem van de showring ook van uitzonderlijke kwaliteit. In het water hadden ze een collectie van antieke ouderwetse bootjes gelegd. Aan het einde van de show werd er vuurwerk afgestoken, dat was echt ongelofelijk mooi. De mensen daar waren heel vriendelijk, ze kwamen mij allemaal feliciteren.”

Muranas Nader is niet gefokt door Jamar zelf, maar is wel een nakomeling van haar beste dekhengst Emerald J. “Ik heb hem in Duitsland gekocht toen hij ongeveer twee á drie weken oud was. Iemand stuurde mij een video met dat ze een mooie nakomeling had van mijn tophengst. Op de video was hij heel knap. Toen hij ook goed bleek te lopen hebben we hem gekocht.”

Muranas Nader
Muranas Nader Foto: Glenn Jacobs

Grootbrengen

“Het is niet alleen het fokken, maar ook het grootbrengen wat erg belangrijk is. Je moet de jonge paarden  alle ruimte geven; voldoende beweging en goede kwaliteit voer zijn allemaal erg belangrijk. Er komt veel bij kijken, ook mentaal moet het paard goed zijn.”

Kwestie van geluk

De beste kwaliteit van de 17 maanden jonge hengst is dat hij mooi en elegant is, vindt zijn eigenaresse. “Als hij draaft dan maakt hij zich super sexy. We hebben het geluk dat hij zo compleet is. Sommigen paarden groeien eerst in de achterhand en dan pas de voorhand. Muranas Nader is mooi gelijk en in balans. Dat is echt een kwestie van geluk.”

De jonge hengst is niet alleen heel knap maar ook koel in zijn hoofd. “Hij is helemaal niet gek. Op de bestemming zelf zie je pas hoe hij zich gedraagt, op locatie willen zo nog wel eens speels zijn, maar hij was braaf met het voorbrengen.”

Sterke concurrentie

De concurrentie was enorm sterk bij de show. Er vielen indrukwekkende  prijzen te winnen. “Ik was bang, iemand die ik kende deed ook mee en zei dat ik zijn hengst nooit kon verslaan. Maar mijn kleintje heeft het wel mooi gedaan!”

trofee
De gewonnen trofee Foto: Glenn Jacobs

Jamar had niet verwacht de gouden prijs te winnen. Ze wou niet zonder lege handen naar huis maar de eerste prijs had ze niet verwacht. “Ik ging wel om geld bij elkaar te halen, maar dat we de gouden prijs zou halen dat had ik niet echt verwacht. De tweede prijs was nog 100.000 euro geloof ik, met deze moeilijke tijden was dat al mooi meegenomen.”

Wereldkampioenschap

De toekomstplannen voor deze jonge hengst zijn veelbelovend. Jamar wil dit jaar met Muranas Nader nog aan drie shows mee doen: het Europees Kampioenschap, de A show in Menton en uiteindelijk het Wereldkampioenschap in Parijs. “Na die shows gaan we hem in 2022 inzetten als dekhengst.”

Zie ook: https://kiahf.qa/

Tekst: Isa Vorkink

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER