Britse politie: Onverklaarbare vlecht is geen poging tot diefstal

0
1901
vlecht vlechten

Wie heeft nog nooit het verhaal gehoord van een paard dat zomaar ineens een vlecht had in zijn manen of staart? En niemand die weet wie dat gedaan heeft of hoe dat is gekomen?

In Groot Brittannië slaan paardeneigenaren regelmatig alarm omdat ze bang zijn dat dieven op deze manier hun paard ‘markeren’ om hem vervolgens te stelen. “Onzin,” laat de politie in een verklaring weten. “In de meeste gevallen gaat het gewoon om klitten in de manen,” legt een woordvoerder uit.

Overtreding

De politie deed zelfs breed onderzoek naar de kwestie. Slecht in één geval van ‘plaiting’ (vlechten. red.) was daadwerkelijk sprake van een overtreding. Een man vlocht de staart van een paard omdat hij het haar wilde afknippen en vervolgens stelen. Hij had het nodig voor zijn hobbelpaard, gaf hij aan.

In het meest recente geval ging het echter om een flinke klit en niet om een vlecht. De politie vraagt vanwege het grote aantal meldingen om foto’s van de vlechten op te sturen. “De meldingen komen werkelijk overal vandaan,” aldus de woordvoerder.

Publiciteit zoeken

Social media zorgen er volgens de politie voor dat er veel onrust over het verschijnsel ontstaat. “Mensen zetten iets online en vervolgens neemt iedereen maar aan dat wat diegene zegt de waarheid is. We zouden graag zien dat de onrust afneemt, vandaar dat we de publiciteit zoeken met deze kwestie.”

Er worden volgens cijfers helemaal niet zoveel paarden gestolen. In Groot Brittannië waren het er voorheen nog zo’n 63 per jaar, in 2018 ging het om 18 gevallen.

Bron: Horse & Hound

Foto: Sabine Timman

LAAT EEN REACTIE ACHTER