“Bosco-zoon Pompidou heeft het gouden draadje van zijn vader”

0
1224

Fokker Saskia Pauwels weet nog niet of ze haar dit jaar geboren Bosco-zoon houdt. “Meestal fokken we onze veulens zelf op, maar als we ze goed kunnen verkopen, dan gaan de hengstveulens weg. Pompidou is wel erg leuk en bijzonder en er moet wel een heel goed bod komen, willen we hem verkopen.”

Informatie over dekken met Bosco

Hij is een echte blikvanger, de nu bijna twee maanden oude Pompidou. Zijn moeder is de merrie Duet, een Duitse Staatspremiemerrie die nu bij het KWPN is geregistreerd. Ook haar veulen van Bosco is overigens ingeschreven bij het KWPN, zij het in het B-register. “zodra Bosco bij Oldenburg goedgekeurd is – waar het binnenkort wel naar uitziet, want hij wordt gekeurd zodra hij Lichte Tour loopt – krijgt hij een A-register KWPN-veulenboekpapier”, vertelt Saskia Pauwels.

Rothenberger

Het verhaal van Duet is overigens best bijzonder. Haar moeder is de merrie Deutsche Einheit (Donnerhall x Pik Bube), die haar naam te danken heeft aan de val van de muur in het jaar dat ze verwekt werd. Ze werd voor een destijds astronomisch bedrag van vier ton aangeschaft door de familie Rothenberger en Gordijn en zou onder de naam Donnee door Sven Rothenberger worden uitgebracht in de Lichte Tour.

Sandro Hit x Donnerhall

Maar omdat de Rothenbergers op dat moment genoeg paarden hadden voor de grote sport, werd Donnee vanwege haar goede afstamming ingezet voor de fokkerij. Als de fokker van Duet staat dan ook Adrie Gordijn van de IJzeren Man te boek. Saskia Pauwels: “Ik kocht Duet via Marktplaats. Ik zag haar advertentie staan en vond de afstamming Sandro Hit x Donnerhall heel interessant.”

Uitstraling

Voor de volgende partnerkeuze voor Duet viel het oog van Saskia Pauwels op  Bosco. “Hij stond vorig voorjaar net bij Rom Vermunt. Ik heb de hengst bij Rom op stal bekeken, en Rom heeft Bosco toen voor ons voorgereden. Tja dan zie je toch een hengst met uitstraling, een paard dat iets speciaals heeft, nog afgezien van zijn kleur. Hij was ontzettend braaf en liet zich goed zien onder het zadel. Mijn dochter, waar ik de fokkerij mee samen doe, en ik waren het er over eens dat hij een goede keuze zou zijn voor Duet.”

Kleur minder belangrijk

Ze legt uit: “Ik vind de opvallende palomino kleur heel mooi maar wist dat de kans op deze kleur of valk niet zo groot zou zijn. Als het een vos of een bruin veulen zou zijn, dan vind ik het belangrijk dat je dan ook een móói veulen hebt. De interessante afstamming van Bosco in combinatie met die van Duet leek mij een mooie match. Ook qua exterieur past Duet goed bij Bosco, omdat zij maat en lengte heeft en Bosco het gouden draadje met een prachtig expressief hoofd.”

Eyecatcher

Alle fokkers weten het: op het laatst kun je het veulen er wel uit kijken, zo graag wil je weten of de combinatie van jouw merrie met die bepaalde hengst goed heeft uitgepakt. “Nou, en of het veulen goed gelukt is! Hij is gewoon perfect!”

Duet is dit jaar teruggedekt met Bosco. “Ze wordt binnenkort gescand, ik hoop dat het weer gelukt is, want Pompidou is precies zoals ik had gehoopt dat hij zou worden. Hij is zo leuk! Hij kan heel best lopen, heeft veel houding en is een echte showbink en een eyecatcher. Ik had niet beter kunnen wensen!”

Foto’s: Marleen Braspenning

Informatie over dekken met Bosco

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER