Bianca Hildebrand van Alderwegen: “Het liefst help ik iedereen”

0
1335
Bianca Hildebrand van Alderwegen te paard

Bianca Hildebrand van Alderwegen – auteur van het boek ‘De kunst van het niets doen’ en bedenker van de Mendale’s Methode – is een drukbezette instructrice die door heel het land paardvriendelijke rij- en communicatietrainingen geeft. Door haar jarenlange ervaring met veel verschillende paarden in diverse takken van de sport heeft zij haar eigen trainingsmethode kunnen ontwikkelen. “Deze methode heb ik de Mendale’s methode genoemd. Vernoemd naar de hengst Mendale, het paard waar ik misschien wel het meeste van geleerd heb.”

De Mendale’s methode

Bianca legt uit dat de Mendale’s methode een paardvriendelijke trainingsmethode is, die gebaseerd is op een heldere en effectieve communicatie tussen mens en paard. “De methode streeft naar ontspanning in aanspanning en een ontspannen gedragenheid, om zo de kans op blokkades en blessures te verminderen. Met behulp van specifieke oefeningen, duidelijke afspraken en het bewust doseren van hulpen krijgen paarden de tijd om in een rustige state-of-mind tot ontwikkeling te komen. In de Mendale’s methode is het afbouwen van hulpen en soms zelfs helemaal niets doen (’terug naar 0′) een belangrijk aspect. Ik vind het heel belangrijk dat ruiters hun paarden het vertrouwen en de verantwoordelijkheid geven om de oefeningen zelf te kunnen uitvoeren. Volgens mij zorgt dit bij de paarden voor meer ontspanning, zelfvertrouwen en plezier én geeft het de ruiters de ruimte en de rust om te voelen en te genieten. Kortom, de ideale basis voor harmonie,” aldus Bianca.

Voetbalfamilie

Het was voor Bianca niet zo vanzelfsprekend dat zij op latere leeftijd zo intensief met paarden zou gaan werken. Zij groeide namelijk op in een voetbalfamilie. Niemand had interesse in paarden behalve zij. “In de buurt stond een shetlander bij een boer. Daar heb ik spelenderwijs wat van de paardenwereld leren kennen. Op mijn zevende verjaardag kreeg ik van een vriendinnetje mijn eerste paardrijles cadeau; ik mocht een les volgen bij Joop Zomer in Odijk. Daarna was ik verslaafd. Ik zocht een manege in de buurt en als ik elke dag de stallen (7 stuks) zou mesten, mocht ik op zondag een half uurtje rijden. Zo regelde ik eigenlijk altijd wel wat.”

Hard werken

“Ik heb altijd hard moeten werken voor mijn liefde voor paarden en het paardrijden. Mijn ouders hadden niets met paarden, maar zagen mijn passie en overwogen toen om mij na de middelbare school een opleiding in de paardenbranche te laten doen. Toen Joop Zomer bij mijn ouders aangaf dat het best moeilijk is om in de paardenwereld geld te verdienen, vonden zij dat geen verstandige keuze. Dus daar ging mijn kans…. Maar de vechter in mij gaf niet op. Overdag ging ik naar school om mijn middenstandsdiploma met boekhouding te halen en ’s avonds volgde ik lessen om het fel begeerde O.R.U.N instructeurs-diploma te bemachtigen.”

De hengst Mendale

“Na het behalen van mijn O.R.U.N. diploma ging ik als stalruiter werken bij een handelaar en later als allround instructrice bij een manege. In de avonduren volgde ik verschillende cursussen, onder andere paardensportmasseur en longeren met dubbele lijnen. Op mijn werk destijds kon ik een deal sluiten. In ruil voor mestwerk mocht ik daar een paard stallen. Ik heb toen een oproep geplaatst in de Paardenkrant. Zo is er een springpaard bij mij terecht gekomen die ik op mocht leiden tot in het Z. Die heb ik een jaar gereden en toen is hij door de eigenaar verkocht”, vertelt Bianca. “Op diezelfde manier ben ik ook aan een dressuurpaard gekomen. Dit was de hengst Mendale. Voor mijn gevoel ging alles daarmee fout. Ik was nog erg jong en dat paard was een stoere en sterke hengst. Maar ik had geen ander paard tot mijn beschikking dus ik was op hem aangewezen. Doordat ik hem wilde begrijpen, ben ik buiten de lijntjes gaan kijken en ben ik bij het natural horsemanship terecht gekomen. Door deze kennis te combineren met het rijden werd het een heel fijn paard waar ik uiteindelijk Z2 mee gestart ben en waarop ik zelfs getrouwd ben! Helaas werd dit paard ook weer door de eigenaar verkocht. Dat vond ik toen heel moeilijk, want ik had met hem een super band opgebouwd en Mendale was voor mij -juist door zijn gedrag- een hele grote leermeester en inspiratiebron geworden.”

Eigen droom

Na jarenlange werkervaring op handelsstallen en springstallen en de behaalde successen in wedstrijden vond Bianca dat zij op een geven moment voldoende kennis op zak had om zelf paarden te kopen, op te leiden en weer door te verkopen. Maar na het berekenen van de inkomsten en uitgaven bleek dat plan niet erg realistisch. “Toch wilde ik op eigen benen staan en mijn kennis en kunde in de praktijk gaan brengen. Ik wilde paarden en ruiters blij maken en laten voelen hoe fijn het is om echt in ontspanning samen te werken, elkaar te vertrouwen en in harmonie te zijn”.

Het bedrijf Mendale’s

“In 2002 heb ik de sprong in het diepe gemaakt en ben ik als ZZP-er begonnen met mijn bedrijf Mendale’s. Door middel van privéles gaf ik mijn methode van klant tot klant door. Al heel snel zat ik vol. Mijn klanten gaven aan dat ze eindelijk weer eens konden genieten van het rijden, dat ze niet wisten dat de oplossing voor hun problemen zo simpel kon zijn en dat ze eindelijk leerden om de feedback van hun paard goed te interpreteren. Deze reacties gaven mij elke dag weer de energie om door weer en wind in de baan te staan,” vertelt Bianca. “ Het zien van blije ruiters en blije paarden, die mede door mijn kennis van de biomechanica stressvrij en blokkadevrij door hun lijf bewegen, zorgen ervoor dat ik elke dag met een voldaan gevoel thuis kom”. Doordat de klanten zo tevreden zijn, is er helaas weinig verloop en dat betekent dat Bianca weinig tot geen nieuwe klanten kan aannemen. Omdat zij het liefst iedereen wilt helpen, heeft Bianca besloten tot het schrijven van het boek ‘DE KUNST VAN HET NIETS DOEN’. In dit boek beschrijft zij op een kleurrijke en praktische manier en met behulp van veel foto’s en cartoons de Mendale’s methode. Naast uitleg over de methode bevat het boek ook 25 trainingen met variaties voor ieder niveau. “Op deze manier kunnen mensen door het lezen van mijn boek en door het doen van de oefeningen toch kennis maken met de Mendale’s methode. Ook ben ik bezig om instructeurs op te leiden zodat we zoveel mogelijk ruiters en paarden, ongeacht ras en niveau, kunnen helpen.”

Cover Mendales Boek - Web BiancaAchterkant Mendales Boek - Web Bianca

Verder dromen

Door de enthousiaste reacties op Bianca’s lessen, op het boek en de clinics die zij geeft, is zij samen met haar Mendale’s team gaan brainstormen hoe zij nog meer ruiters en paarden blij kan maken. Op dit moment liggen er mooie plannen klaar voor cursussen, een Mendale’s community en een online platform met trainingsvideo’s. Ook post ze regelmatig filmpjes op facebook. “Het is mijn droom dat iedereen met net zoveel plezier en blijheid met zijn paard bezig kan zijn, zoals ik dat elke dag weer heb. Dat genieten met je paard en het in harmonie zijn, dat gun ik iedereen.” Verder heeft Bianca als droom om ooit een keer een slipjas aan te kunnen trekken. Maar omdat de schoorsteen moet roken, heeft zij haar succesvolle paarden steeds moeten verkopen. Ze hoopt dan ook dat ze ooit – als het financieel haalbaar is of als zich een sponsor aandient- die droom kan waarmaken. “Want waar een wil is, is een weg. En ook al is het een lange weg van hard werken, dromen kunnen uitkomen,” besluit Bianca vastberaden.

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER