Anet Idsinga: “Veiligheid moet altijd voorop staan.”

0
965
Anet Idsinga met Ruby Pebbles Tear

Nog voor hij één jaar oud was geworden, had Anet Idsinga haar paard, Ruby Pebbles Tear, al aangeschaft. Hij was voor Anet vanaf dag één het ideale paard en na 20 jaar is hij dat nog steeds. “We hebben een sterke band en ik hoop dat we nog lang samen verder kunnen. Ik hoorde dat iemand met haar 30-jarige paard een nieuwe tak van sport ging beoefenen, dat zou ik ook wel willen! Als dat er niet in zit is dat natuurlijk ook prima.”

Van alle markten thuis

In de afgelopen twintig jaar hebben Anet Idsinga en Ruby Pebbles Tear veel verschillende dingen gedaan. “We rijden nu voornamelijk nog western”, vertelt Anet. “Maar we hebben eigenlijk alles wel geprobeerd samen. Ruby Pebbles Tear lijkt overal wel goed in. We hebben een tijd gemend en hier ook lessen in gehad, een hele periode koeien gedreven, wat gesprongen en zelfs een paar dressuurwedstrijdjes gereden.” Vertelt Anet lachend.

Anet Idsinga met Ruby Pebbles Tear in galop

Twee dingen tegelijk

Sinds kort zijn we begonnen met Horse and Dog Trail. “Ik heb zelf een hond. Hij is uit Griekenland bij een gezin hier in Nederland gekomen. Later kwamen ze er achter dat hij daar niet helemaal op zijn plek zat. Toen is hij bij mij gekomen. Hij ging altijd mee naar de wedstrijden die ik reed en toen ik er achter kwam dat hij er ook onderdeel van kon zijn, zijn we daar mee aan de slag gegaan.” Vertelt Anet Idsinga trots. Ze hebben een eerste wedstrijd gedaan en hopen er snel weer mee door te kunnen. Ze zijn er nu in elk geval hard voor aan het trainen. “Er zitten best veel regels aan en het is lastiger dan je denkt. Normaal was ik alleen met mijn paard bezig, maar nu moet ik tegelijkertijd ook mijn hond aansturen. Hij moet bijvoorbeeld op bepaalde moment inhouden, of vast vooruit gaan. Daar moet ik hem wel op aansturen.”

Het was kantje boord

Recent was Anet aan het wandelen met haar hond. “Wij hebben in de omgeving een vijver die is aangelegd voor paarden en honden. Ik wandel daar eigenlijk dagelijks. Het is een erg leuke plek waar je met je paard en hond het water in kan. Er komen veel mensen met hun paarden en ook wel veel menners die met paard en wagen het water in gaan. In stap is dat ook prima te doen. Of een licht drafje als je weet dat het veilig is”, Vertelt Anet. Toch doet niet iedereen het zo rustig aan. “Soms gaan ze er in volle galop doorheen en dit kan ook fout gaan. Veel paarden vinden het leuk om met hun voorbenen door het water te maaien. Daardoor kunnen er kuilen ontstaan. Als een paard een keer in zo’n kuil stapt kan hij struikelen. Vaak kunnen de ruiters daar wel om lachen en dan doen ze wat voorzichtiger. Helaas heb ik het laatst flink fout zien gaan. Een tweespan ging op een drafje door het water, niet eens zo ver van de kant af. Toch ging er iets fout, vermoedelijk stapte een van de paarden in een kuil. Het paard ging kopje onder en doordat hij ingespannen was, kwam hij niet zelf meer overeind”, vertelt Anet nog steeds aangedaan. “Ik heb respect voor de rust die de betrokkenen nog toonden. Ze hebben hem terplekke uitgespannen. Het paard bleef ook verrassend kalm, dat heeft denk ik erg geholpen.”

Goede afsluiting

Doordat beide paarden en betrokkenen zo kalm bleven is het gelukkig met een sisser afgelopen. “Ze hebben hem iets verderop weer ingespannen en een stukje in rustige stap door het water gedaan. Om te voorkomen dat het echt een trauma wordt.” Anet wil anderen hiermee waarschuwen: “Wees verantwoordelijk en voorzichtig. Ik zou het vreselijk vinden als het ooit fout zou aflopen. Het is een erg leuke plek en het zou zonde zijn als het afgesloten wordt.”

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER