Politie te paard roept inbrekers een halt toe

0
3755

De lokale politie Demerdal-DSZ krijgt de komende weken de steun van de cavalerie van de federale politie om de inbrakenplaag een halt toe te roepen. Agenten te paard blijken heel effectief.

Vorige week werden de twee beste paarden, de ruinen Zeno en Cavillo, van stal gehaald om de strijd aan te binden met inbrekers. Op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem vond de laatste weken een viertal inbrakenreeksen (telkens 4 à 5 feiten) plaats. Meestal ging het om woninginbraken, gepleegd in de vooravond, wanneer de bewoners niet thuis waren.

Aanspreekpunt

De agenten te paard moeten een aanspreekpunt zijn voor buurtbewoners. De eerste taak van de cavalerie is ordehandhaving, zoals op voetbalwedstrijden of bij festivals. Een andere taak is steun aan de lokale politie, die te voet of per auto opereren.

Hoge positie te paard

Waarom eigenlijk ruiters? ‘Door hun hoge positie zien ze makkelijker over hagen en tuinafsluitingen heen’, legt korpschef Vanhauwere uit. ‘Zo kunnen ze in huizen binnenkijken en hebben ze een beter zicht in wagens die voorbijrijden. Bovendien kunnen ze ook makkelijk in velden en weien geraken. Niet dat ze meteen door de achtertuintjes gaan hollen, maar een beetje gras is geen probleem.’

Topsnelheid van 60km/u

Of de agenten nu meteen boefjes per paard gaan klissen? ‘Dat is niet meteen de bedoeling, al is een brommertje inhalen een koud kunstje. Reken maar dat zo een paard een topsnelheid haalt van zo’n 60 kilometer per uur.’

Lees meer op HLN.be.

Bron: HLN.be

Foto: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER