Grietje Kooistra: “Zij ging mij als haar veulen behandelen”

0
945
Grietje Kooistra, Chinook coaching sessie

Grietje Kooistra fokte vijftien jaar geleden Dun Pebbles Chinook. Een paard waar ze verschillende disciplines mee heeft beoefend. Toen Grietje het moeilijk had, merkte ze dat Chinook haar er doorheen hielp. “Dat heeft me aan het denken gezet en daardoor heb ik uiteindelijk mijn eigen paardencoachingsbedrijf opgezet. Chinook heeft mij, maar ook veel van mijn cliënten, wat dat betreft al veel gebracht.”

Een speciale naam

“Mijn toenmalige merrie is gedekt op een dag dat er ook een zomerstorm over het land raasde. Zij kwam bibberend als een rietje uit de trailer zetten. Het was erg zielig om te zien,” vertelt Grietje Kooistra. “Zo ben ik rond gaan zoeken naar mooie en passende namen. Dun staat voor haar kleur en Pebbles is vernoemd naar haar vader, maar ik wilde ook een echt eigen naam voor haar. Via internet kwam ik uiteindelijk Chinook tegen, wat letterlijk zomerstorm betekent.”

Erg veelzijdig

Met haar eerste paard reedt Grietje vooral western. Met Chinook deed ze dat in het begin ook. “Nu doen we van alles samen. Ook nog wel het western rijden, maar ook zoveel meer. Sinds een jaar of drie is ze ook beleerd voor de wagen en we geven coaching aan anderen. Ik rijdt haar bitloos en dit pakken we nu bij het mennen ook op. Daar reageert ze eigenlijk heel goed op. Na wat verschillende manieren te hebben geprobeerd zijn we nu geëindigd bij een sidepull hoofdstel.”

Grietje Kooistra, wandelen

Echte steun

Doordat Chinook door Grietje Kooistra is gefokt hebben zij al sinds begin af aan een erg sterke band. “Mijn toenmalige vriend had mij verlaten en ik was daar erg verdrietig over. Chinook leek dit te merken en haar gedrag veranderde in die periode erg. Ze ging mij behandelen als haar veulen en ik merkte dat ze voor me wilde zorgen. Dat heeft me er echt doorheen geholpen. Ik ben mij gaan verdiepen in paardentaal om te onderzoeken hoe paarden mensen zo goed kunnen aanvoelen. Zo ben ik terecht gekomen bij paardencoaching. Ik heb een opleiding gevolgd en heb nu mijn eigen bedrijf: Horse Language, en heb ik mij gespecialiseerd in trauma verwerking en coachen van kinderen. Ik sta, en coach, op een pensionstal in het noorden van het land met ongeveer 35 paarden en mag eigenlijk alle paarden wel inzetten voor coaching. Dat geeft mij de kans om met cliënten gewoon het weiland in te lopen en ze zelf te laten kiezen waar ze zich goed bij voelen. Soms haal ik Chinook er vast bij omdat ik weet dat zij bij bepaalde problemen of situaties erg goed reageert. Ze heeft echt een gouden karakter.” Vertelt Grietje trots.Grietje Kooistra, coaching

Samen op vakantie

Inmiddels is Grietje getrouwd met een man die haar passie voor paarden deelt. “Hij heeft ook een paard maar door een schouderblessure kunnen we niet alles met dat paard doen. Als we samen op vakantie gaan, gaan wij bijvoorbeeld met twee auto’s. Een van ons neemt de trailer mee en de ander neemt de wagen achterop. Samen met Chinook gaan we dan op pad en zoeken we de mooie natuur en ruiterpaden in Nederland op. Het is wel erg fijn om onze hobby samen te kunnen beoefenen. Chinook vind alles verder wel prima. De verandering van omgeving doet haar niet zo veel, zeker als ze voor de wagen loopt. Ze is dan een stuk rustiger dan als ze onder het zadel loopt. Gelukkig is ze van zichzelf al geen heethoofd, maar ik merk dat ze onder het zadel soms wel eens wat schrikkerig kan zijn. Chinook is betrouwbaar en voorspelbaar, ze er ook nog nooit vandoor gegaan en heeft nooit gebokt of gesteigerd. Ze is een echte merrie die opkomt voor zichzelf maar wel goudeerlijk. Een maatje voor het leven.” Besluit Grietje

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER