“Zo benieuwd naar mijn veulen van Poeta de Susaeta en Gracia …”

0
901

“Toen ik al die berichten over Poeta de Susaeta zag, vond ik hem meteen geweldig”, vertelt dressuuramazone Fenneke de Vries-Dikken. “Dit jaar besloot ik hem te gebruiken op mijn Gelderse merrie Gracia (Prok, Ster, Alexandro P x Santano). 8 mei is de merrie uitgeteld. “Ik ben zo benieuwd of mijn verwachtingen uitkomen!”

De subtop-amazone en eigenaresse van Dressuurstal Seren in Vorden is wel in voor een experiment. ‘Ik ben bekend met PRE’s en Lusitano’s en ik zit ook in het Friese paardenwereldje. Met Deami  van Erberlveld reed ik in het ZZ-Zwaar. En momenteel start ik de vierjarige hengst Dublin van Henswoude (v. Nane 492) succesvol in de Pavo Fryso Bokaal. Het barokke paard, daar heb ik dus wel iets mee.’

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

Gebroken schoft

De moeder van Gracia, de Santano-merrie Boziena (Prok, Keur, Santano x Jazz) kocht ik van Carla van Manen (zus van Aris, red.). “Haar eerste twee nakomelingen werden bij haar geboren; daarna heb ik er meerdere veulens uit gefokt. Gracia was de eerste. Uit dit stammetje komen hele werkbare en fijne paarden, terwijl ze toch scherp zijn. Helaas kreeg Gracia als vijfjarige een trailerongeluk; ze steigerde en klapte achterover. Een hele nare ervaring, waar ze een op vier plaatsen gebroken schoft aan overhield.”

“Rijden, dat kon ik vergeten”

Het herstel en de revalidatie duurden een goed jaar. “De prognoses van paarden die een vergelijkbaar ongeluk gehad hebben, lopen heel erg uiteen. Van ‘gevaarlijke situaties’ tot ‘weer helemaal hersteld’. Dus ik pakte het rijden voorzichtig op toen ze weer in orde leek. Ze liep best lekker, maar bij oefeningen als schouderbinnenwaarts stopte ze er gewoon mee, en begon ze te schrapen. Niet bokken of steigeren of zo, maar toch een duidelijk signaal dat ze zich er niet lekker bij voelde… Dus dat rijden, dat kon ik vergeten.”

“Toen zag ik die video van Poeta…”

Gracia is als fokmerrie ook heel aantrekkelijk, met haar goede moederlijn. Bovendien had ze al het Sterpredicaat. Fenneke besloot Gracia te dekken met Ferdinand. Dat leverde de nu driejarige ruin Namasté op, een heel fijn en gemakkelijk paard met veel loopvermogen en actie. “Ik wilde graag een wat minder lang paard fokken uit Gracia, en toen stuitte ik op de berichten over de PRE-hengst Poeta de Susaeta. En dan die video van hem! Wat een paard!”

Allereerste keer drachtig

Fenneke bestelde vier rietjes van de zwarte PRE-hengst, die dit jaar nationaal kampioen Lichte Tour werd in Spanje en hard op weg is naar de Grand Prix. Karin Hendriks deed de inseminatie bij Gracia en begeleidde het drachtigheidsproces. “Zij riep: ‘Wat een fantastisch sperma!’ Sommige fokkers houden niet van diepvriessperma, maar bij Poeta maakt het helemaal niet uit dat het niet vers is. Gracia was meteen de allereerste keer drachtig!”

Fokken voor de sport

“Dat bewerkbare van hem, zijn karakter en instelling, de dressuurkwaliteiten, het goede achterbeen en het talent om te sluiten: al die eigenschappen spreken me ontzettend aan”, vervolgt Fenneke. “En ik ben best in voor een experimentje. Mijn doel is een paard te fokken dat het goed gaat doen in de (hogere) sport, en dan is dat vermogen om te verzamelen heel aantrekkelijk. Ik houd hem/haar lekker zelf, het wordt mijn toekomstpaard.”

Informatie over dekken met Poeta de Susaeta

LAAT EEN REACTIE ACHTER