Jette de Jong: “Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten”

0
1141
Jette de Jong met Heavenly Charming (links) en Indini (rechts) Foto: Ruben Karnas

Afgelopen weekend vond het Sentower Dressage Festival in Opglabbeek plaats. Bij deze internationale wedstrijd nam de jonge dressuuramazone Jette de Jong met haar twee paarden deel aan de Junioren-rubriek. “Indini liep de eerste proef echt boven verwachting”, vertelt ze enthousiast.

De eerste dag behaalde De Jong met haar onervaren achtjarige Indini de 4e plaats met 70,2% in de landelijke proef en met haar andere ervaren negenjarige Heavenly Charming (Heaven) de 5e plaats met 69,9%. “Heaven is veel meer ervaren dan Indini, maar met hem had ik jammer genoeg nog wat slordigheden in de proef. We moesten echt even inkomen en onze routine zoeken.”

Favoriete oefening

Op vrijdag ging het de combinatie een stuk beter af. De Jong nam met Heaven de tweede prijs mee naar huis in de individuele proef met een score van 71,1%. “Met Heaven is wissels rijden wel echt mijn favoriete oefening uit de proef, hij kan het ook heel goed en springt ze graag. Het liefste springt hij er tien achter elkaar.” Met Indini eindigde de Jong op de zevende plek met 68,3% bij de individuele proef.

“Met Indini zijn de appuyementen en de schouderbinnenwaarts in draf mijn favoriete oefeningen, dat kan hij heel goed en bij hem kan ik dan heel fijn zitten. Meestal heeft hij daar wel achten voor in de proef. Maar Indini is wel echt een uitslover, zijn favoriete oefening is de uitgestrekte draf dan kan hij zich lekker laten gaan.”

Indini (Chippendale x Romeo)

Kür op muziek

De laatste dag van CDI Opglabbeek was ook niet zonder succes. Met Heaven scoorde de ambitieuze amazone 73% tijdens de kür op muziek en eindigde op de 5e plek. “De proeven met Heaven konden dit weekend eigenlijk wel beter. Het was nog een beetje slordig, we reden veel foutjes wat gewoon echt niet nodig was en dat was wel een beetje zonde. Ik vond het ook wel jammer dat de jury bij de kür niet met elkaar op een lijn zaten. Bij de ene jury eindigde ik op de laatste plaats en bij de andere jury op de eerste plaats. Maar uiteindelijk ben ik wel heel blij met de gemiddelde vijfde plaats.”

Beste proef

Van alle proeven van afgelopen weekend is De Jong het meest trots op de landenproef met Indini. “We rijden eigenlijk pas sinds begin dit jaar wedstrijden, hij is nog een beetje onervaren, maar hij heeft het super goed gedaan. De landenproef was denk ik wel zijn beste proef tot nu toe die ik met hem gereden heb. Hij was goed bij de les, lette echt op mij en was totaal niet kijkerig en daardoor super fijn te rijden.”

Chaotische voorbereiding

“De voorbereiding met Indini was dan ook wel beter dan met Heaven. De week daarvoor was ik bij CSI Sint-Truiden met Indini waar we al wat proeven gereden hebben. Dat was een goede oefening en voorbereiding op CDI Opglabbeek. Heaven was niet mee en heeft dus een weekje stilgestaan. Ik heb hem daarna maar twee dagen gereden als voorbereiding op afgelopen weekend, dat was niet heel handig, maar ondanks die chaotische voorbereiding heeft het gelukkig nog goed uitgepakt.”

Heavenly Charming (Charmeur x United)

Eigen kwaliteiten

De Jong is met beide paarden heel erg blij. “Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten wat ze op hun eigen manier goed maakt. Heaven gaat altijd heel erg voor je, hij doet zijn best en wil graag werken. Indini doet precies wat je vraagt en is daarin heel fijn te rijden. Als ik een middengalop vraag, doet hij dat en hij is dan ook fijn terug te rijden. Beide paarden werken gewoon goed mee en zijn fijn te rijden.”

De volgende wedstrijd is CSI Exloo die over twee weken plaats vindt. De Jong gaat deze week hard trainen en heeft er super veel zin in. “Ik ga daar wat vlotter mijn proeven rijden. De eerste dag bij Opglabbeek reed ik heel voorzichtig omdat het lang geleden was dat we op wedstrijd waren, ik dacht ‘ik doe rustig aan’, maar dan zijn de punten ook iets minder. We kunnen echt veel beter. Dus de volgende wedstrijd ga ik minder voorzichtig en lekker actief de proef rijden.”

Bekijk hier de uitslagen van Sentower Dressage Festival

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER