Hoe onthoud je je dressuurproef?

0
1710

In de lagere klassen mag je je dressuurproef laten voorlezen. Geen overbodige luxe, want vaak rijd je twee proeven en dan is het best lastig om de (volgorde en plek van de) figuren te onthouden. Vanaf de Z moet je je proef uit je hoofd rijden. Hoe doe je dat? Grand Prix-amazone en trainer Kate Cowell heeft tips.

Fouten zijn duur

Heb je een complete black-out, vergeet je een onderdeel of rijd je een oefening bij een verkeerde letter? Wat de oorzaak ook is, een programmafout is zo gemaakt.

En ja, da’s jammer, want je krijgt twee punten aftrek bij je eerste fout; vier punten aftrek bij je tweede vergissing en bij de derde kun je zelfs gediskwalificeerd worden. Dure kwestie… Wat is dus de makkelijkste en beste manier om ervoor te zorgen dat het jou niet overkomt?

Figuren onthouden

De meest gebruikelijke manier is om de letters of de figuren van de proef te onthouden is ‘van bovenaf’,  vanaf een plattegrond dus. Je visualiseert op die manier hoe je de oefeningen rijdt. Die visie kan moeilijk zijn om over te zetten naar het daadwerkelijk rijden van de proef en echt in het moment te zijn, vooral als het paard minder makkelijk te rijden is of je last hebt van zenuwen en vergeet adem te halen.

Visualiseren

De beste manier om een proef goed en foutloos te leren, is door de proef daadwerkelijk voor je te zien. Zoek ergens rust, ga op een stoel zitten en stel je voor dat je op je paard zit en de proef rijd in de dressuur ring.

Als je er goed in bent, kun je meer aspecten inbrengen, zoals ‘Wat doe ik als de bel klinkt’, ‘wat doe ik als mijn paard zus of zo reageert’. Stap voor stap onthoud je wat je wanneer doet, wanneer je welke hulp geeft.

Oefenen

Een inkopper: Rijd thuis in elk geval af en toe je proef door. Ook al zal je paard wellicht elke keer anders reageren, je bent dan in elk geval niet compleet ‘blanco’ en weet wat je paard of jij moeilijk vindt. Herhaling is de sleutel, totdat je de proef kunt dromen!

Bron: HorseAndHound

Foto: Istockphoto/Somogyvari

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Embourg Gilbert Manege

Embourg Gilbert Manege

T: +32(0)2 466 60 74

E: gilbert.embourg@gmail.com

W: -

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Mardena Sporthorses

Mardena Sporthorses

T: 055-42 77 77

E: christophe@mardena.be

W: www.mardena.be

Trefwoorden:

Verwimp Dressuurstal

Verwimp Dressuurstal

T: +32(0)495 38 78 97

E: info@dressuurstalverwimp.be

W: www.dressuurstalverwimp.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER