Paardencoach Freya Lammertyn: “Paarden helpen je zoeken naar jezelf”

0
917
De Paardencoach
Freya Lammertyn - Beeld: Yani Van Den Berghe

CAP praat de komende weken met een aantal paardencoaches en gaat na wie ze zijn en waarvoor je bij hen terecht kan. Deze week komen we terecht bij Freya Lammertyn uit Wachtebeke van, hoe toepasselijk, de Paardencoach.

Niet in lijn met zichzelf

Freya vertelt geïnspireerd over haar werk als paardencoach. Ze mocht, jammer genoeg, aan den lijve ondervinden hoe het voelt om niet in lijn te zijn met jezelf. “Na mijn echtscheiding, stond ik er plotseling alleen voor met drie kleine kinderen. Het was een zware periode waar ik slechts moeizaam uitgekomen ben. Toch heeft die periode mij ook iets positiefs bijgebracht. Ik leerde HorSense kennen op een beurs en was meteen geïntrigeerd door de aangeboden opleidingen, trainingen en workshops. Ik schreef me in voor de postgraduaat ‘Coachen van mensen met behulp van paarden’ en aansluitend volgde ik de verdiepingsmodule ‘Systemisch coachen met paarden’.” Nog steeds blijft Freya zich bijscholen zowel in België als Nederland.

Thuiskomen

“Ik heb altijd al het gevoel gehad dat mijn roeping bij paarden en mensen lag. Toch rationaliseerde ik dit steeds en zag daar geen mogelijkheden in. Tot ik in 2017 heel voorzichtig ben begonnen met ‘de Paardencoach’ in bijberoep. Nu voel ik dat ik thuisgekomen ben. Het coachen van mensen, samen met mijn paarden, geeft me zoveel voldoening en rust! Ik ben telkens weer getuige van de groei die mensen doormaken tijdens de sessies en ik ben dankbaar dat ik daar bij mag zijn.”

Kom uit je kot

“Ik werk doorgaans met volwassenen, maar ook kinderen, jongeren en zelfs bedrijven en organisaties zijn welkom bij mij. Het werken met kinderen en jong volwassenen vind ik zeer waardevol. De maatschappij stelt hen voor bijzonder veel uitdagingen en samen met de paarden leer ik hen grenzen stellen, zelfvertrouwen opbouwen, spreekwoordelijk “uit hun kot” komen, maar ook zichzelf beheersen, angst- of woedegevoelens identificeren enz.

Duidelijke knuffelaars

Mijn twee shetlanders zijn in dat geval mijn ideale partners. Ze hebben een hoog knuffelgehalte, maar zijn tegelijk ook zeer duidelijk in hun reacties. Ze maken aan de ‘mens’ in de kudde meteen duidelijk wat kan en niet kan. Aan de hand van de reacties van mijn paarden leer ik kinderen en jongeren patronen herkennen en nodig ik hen uit tot een gesprek, dat hoeft niet noodzakelijk met mij te zijn, met de paarden mag ook.”

Congruentie

“Het einddoel voor iedereen, die deelneemt aan de sessies, is congruent zijn. Dat klinkt moeilijk, en is het eigenlijk ook. Congruentie is in essentie volledig in lijn zijn met jezelf: je denken, voelen en doen op één lijn. De definitie klinkt eenvoudig, maar de toepassing ervan is vaak niet makkelijk.”

Gevoel laten spreken

“Mensen vinden het dikwijls moeilijk hun gevoel te laten spreken. Ze durven niet naar hun gevoel te luisteren uit angst overweldigd te worden. Op dat moment straal je een energie uit die niet congruent is en dat is net wat paarden meteen oppikken. Paarden voelen instinctief aan dat mensen niet zeggen en doen wat ze denken en voelen en zullen dat ook duidelijk maken in hun gedrag, want die energie voelt niet veilig aan.”

Hier en nu

“Paarden zijn kudde- en vluchtdieren en rekenen op ieder lid van de kudde, dus ook op de mens, om veiligheid te garanderen. Als je als mens geen congruentie uitstraalt, ben je niet betrouwbaar voor hen. De paarden blijven dan liever op afstand. Het mooie is wel dat paarden in het hier en nu leven en je steeds een nieuwe kans geven om toch te luisteren naar je gevoel. Op het moment dat je als coachee naar je gevoel gaat en durft uit te spreken hoe je je voelt en wat je denkt, steunen de paarden je volledig en zoeken ze je nabijheid op.”

Angst voor paarden

“Meer dan de helft van mijn coachees geeft aan schrik te hebben voor paarden”, zegt Freya. “Dat is helemaal niet nodig. Ik begeleid iedereen stap voor stap richting de paarden zonder te forceren. We onderzoeken wat die angst juist is en ervaren al snel dat onder die angst een andere overtuiging of patroon zit. Eens dat inzicht er is, maakt de angst plaats voor vertrouwen en rust. Laat je dus niet tegenhouden door je angst voor paarden om een sessie te boeken! Alles verloopt met de nodige kennis van zaken en in alle veiligheid”, stelt Freya gerust.

Wedstrijd

Wil je Freya en haar werk leren kennen? Dan kan je terecht op www.depaardencoach.be of op Facebook en Instagram @dePaardencoachFreya. Tot 1 oktober loopt er op haar Facebookpagina nog een leuke wedstrijd, waarbij je een gratis coachsessie kan winnen.

Freya Lammertyn - de Paardencoach
Paardencoach Freya Lammertyn – Beeld: Yani Van Den Berghe

JO.NA copywriting voor CAP Magazine, overname zonder toestemming via redactie@capmagazine.eu en bronvermelding niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER