Paardencoach An: “Een paard is eerlijk en verwacht eerlijkheid terug”

0
570
Paardencoach an
Paardencoach An - Foto: Bright Little Dots

Sinds een tweetal jaar is An, in bijberoep, als paardencoach aan de slag. Overdag staat ze in het onderwijs, maar op woensdagen en in het weekend, vind je haar tussen de paarden terug. Daar helpt ze kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien. Ze doet dit samen met Lobke, Nicky, Usher en Poppy: haar (shetland)pony’s en paard.

“Kinderen en jongeren begeleiden is altijd al mijn doel geweest. Het is bijzonder fijn om dit nu ook buiten de schoolmuren te kunnen doen en op een geheel andere manier. Als paardencoach begeleid ik kinderen die het af en toe lastig hebben om hun plaats in de wereld te vinden of te kennen. Gesterkt door de opleidingen die ik volgde, maar tegelijk ook intuïtief en gevoelsmatig, help ik hen zichzelf te ontdekken en mentaal sterker te worden”, vertelt An. 

Verwachtingen uitspreken 

“Ik doe dit trouwens niet alleen”, vervolgt ze. “Ik werk heel vaak samen met psychologen, die aangeven dat hun traject volbracht is, maar dat het kind of de jongere, toch baat kan hebben bij coaching om sterker in hun schoenen te staan of andere problemen aan te pakken. Op dat ogenblik luister ik naar het voortraject met de psycholoog en ga ik ook in gesprek met de ouders. Dit intake gesprek met de ouders vind ik bijzonder belangrijk. Ik luister graag naar hun inbreng en inzichten en geef tegelijk aan wat haalbaar is en wat niet. Op die manier zitten de verwachtingen bij alle partijen op dezelfde lijn. Een coaching hoeft trouwens niet steeds op aangeven van een psycholoog te zijn. Ook op eigen initiatief is iedereen welkom.” 

Speels 

“Wanneer kinderen bij mij toekomen, mogen ze zelf hun pony of paard kiezen. Het is telkens weer opvallend hoe ze de pony kiezen die achteraf het best bij hen blijkt te passen of die hen het meest kan bijbrengen. Ik pak mijn coaching aan op een speelse manier. Het is geen theorieles! Spelenderwijs komen dan aandachtspunten aan bod. Wanneer een kind bijvoorbeeld hoog in energie zit, dan zullen de pony’s automatisch afstand houden. Ik leer hen dan rustig te worden aan de hand van ademhalingsoefeningen. Eenmaal de rust is teruggekeerd, komen de pony’s kennis maken. Voor een kind is dit heel aanschouwelijk. Hun actie lokt een reactie uit van de paarden, maar op een niet aanvallende of boze manier.”  

Roet in het eten 

“Heel vaak nodig ik de kinderen ook uit om in de piste een parcours uit te leggen voor de pony’s. Ze mogen dan helemaal zelf kiezen welke voorwerpen ze daarvoor gebruiken en hoe ze dit parcours willen aanpakken. Als coach is dit voor mij bijzonder interessant. Is een kind eerder perfectionistisch of creatief aangelegd. Geraken ze in de knoop van de opdracht? Of vinden ze het net een uitdaging? Met de pony aan de hand mogen ze dan hun eigen parcours afleggen. Opnieuw geeft dit waardevolle inzichten. Als de pony een kegel omver loopt, hoe reageert het kind dan? Ontgoocheld? Boos? Gefrustreerd? Met dat soort inzichten kan ik dan weer aan de slag.” 

Herinneringen 

“Voor heel wat kinderen is hun coaching-sessie een ijkpunt in hun week. De waardevolle dingen die ze hier opsteken, proberen ze ook toe te passen in het dagelijkse leven. Ik help hen daarbij door bijvoorbeeld foto’s op te sturen, waar ze op moeilijke momenten even naar kunnen kijken. Of door een stukje van de staart te knippen en daar een hangertje van te maken. Ze kunnen dit dan aan hun pennenzak hangen en er even aan friemelen, wanneer dit nodig is. 

Verdriet 

“Jammer genoeg zijn er ook vaak kinderen die op jonge leeftijd al een groot verdriet moeten verwerken. Ook hiermee ga ik aan de slag. Ik laat hen bijvoorbeeld herinneringen leggen in de piste, waar ze met de pony naartoe moeten stappen. Ze kunnen dan aan de pony vertellen wat er gebeurd is en wat dit voor hen betekent. Vaak zie je de pony dan even een stapje achteruit zetten. Ook hij voelt dat verdriet. Meestal vinden de kinderen dan toch de kracht om samen met de pony door te gaan, naar het volgende object. In deze tristesse zit ook veel schoonheid en moed.” 

Eerlijkheid 

“De sterkte van de coaching ligt eigenlijk in de eerlijkheid van de paarden. Tegen paarden kun je niet liegen. Ze halen onoprecht gedrag er zo uit en zullen zeker je spel niet meespelen. Maar wanneer je eerlijk bent, dan geven ze die eerlijkheid gewoon terug. Op dat moment ontstaan mooie verhalen.” 

Meer weten? 

Website: an-paardencoach.be
Mail: info@an-paardencoach.be 
Facebook:
https://www.facebook.com/AnpaardencoachHRC/ 

Paardencoach An
Paardencoach An – Werken met kinderen

JO.NA copywriting voor CAP Magazine, overname zonder toestemming via redactie@capmagazine.eu en bronvermelding niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER