Coaching met paarden Stefanie De Mayer: “Paarden zijn hoogsensitief en voelen aan wat er scheelt”

0
969
Stefanie De Maeyer
Stefanie De Maeyer van HorsEnergy

Onbekend is onbemind: de paardencoach. CAP praat de komende weken met een aantal paardencoaches en gaat na wie ze zijn en waarvoor je bij hen terecht kan. Deze week komen we terecht bij Stefanie De Maeyer van Horsenergy, nu nog in Laakdal, maar binnenkort in Bornem.

Stefanie heeft een bruisende en vriendelijke persoonlijkheid en licht vol verve toe waarvoor mensen bij haar terecht kunnen.

Lotsbestemming

“Nochtans was ik niet altijd zo”, vertelt Stefanie. “In mijn jeugd kreeg ik te kampen met zowel fysieke als mentale problemen. Ik sukkelde van de ene diagnose in de andere, maar had altijd het gevoel onbegrepen te zijn. Er knaagde iets aan mij en bizar genoeg ook aan mijn paard. Mijn paard zat niet goed in zijn vel en zijn bloedresultaten bleken heel sterk op die van mij te lijken. Dat klinkt bizar, maar dat zette mij toen wel aan het denken.

Ongeveer tegelijkertijd ben ik een opleiding gaan volgen bij een paardencoach in Nederland. Ik ging daar vooral voor mezelf naar toe. Ik was op een punt gekomen dat ik echt alles wou proberen. Dus zette ik mijn scepticisme opzij en schreef mij in. Een wereld ging open. Niet alleen voelde ik mezelf beter, maar ik wist meteen ook dat dat mijn lotsbestemming was.”

Spiegelen

HorsEnergy kreeg langzamerhand vorm. Bij Stefanie komen mensen terecht met allerhande problematieken. Vaak zijn het personen die het gevoel hebben ‘vast’ te zitten. Ze zijn altijd moe, snel geïrriteerd, gestresseerd en sukkelen met aanhoudende kwalen. “Net zoals ik destijds in Nederland behoorlijk achterdochtig aan de opleiding begon, zo zie ik nu ook veel mensen bij mij toekomen. Ze hebben schrik voor een zweverige aanpak en schrik om bedrogen te worden.

Eenmaal de sessies starten, gaat dit vooroordeel vlug over in verrassing en verwondering. Hun contact met de paarden triggert emoties die ze vaak heel lang verborgen hebben gehouden. De paarden spiegelen de innerlijke blokkades van de mens. Paarden zijn hoogsensitief en voelen aan wat er scheelt. Het is mijn job als coach om de interactie tussen mens en paard te benoemen, daarover vragen te stellen en zo de klant tot (zelf)reflectie te brengen.

Mijn rol is die van vraagsteller, niet van oplosser of raadgever. De klant moet voor zichzelf uitmaken wie hij is of echt wil zijn. Wie wil hij als mens zijn en hoe wil hij in de maatschappij staan of in de wereld. Daar is niets zweverigs of raars aan. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling en de wetenschap dat heel wat fysieke klachten vaak het gevolg zijn van emotioneel ongemak. Paarden zijn het medium waardoor dit gebeurt. Het mooie is ook dat iedereen deze vorm van coaching kan volgen en ook elk paard is hiervoor geschikt, met uitzondering van heel erg jonge of getraumatiseerde paarden.”

Netwerk

“Verder is het ook belangrijk om te weten dat ik samenwerk met een netwerk van zorgverleners, gaande van een psycholoog tot huisarts, tot osteopaat enz.”, gaat Stefanie verder. “Als coach ben je niet bij machte om bepaalde psychiatrische problemen, denken we bijvoorbeeld aan borderlinestoornissen of de gevolgen van een ernstig trauma, zoals incest of verkrachting, te gaan behandelen op je eentje. We kunnen wel een onderdeel zijn van een behandelprogramma, opgesteld door een psycholoog of een andere zorgverlener.

Zo gebeurt het occasioneel dat psychologen ook meekomen naar een coachingsessie met paarden. Zo zien ze ‘hun’ patiënten in een andere context. De patiënt zelf praat op deze momenten vaak ook veel openlijker, want het gesprek ontspint zich tussen paard en mens en niet tussen psycholoog en patiënt. Het heeft al heel vaak tot heel mooie inzichten geleid.”

Meer weten?

Wie meer wil weten over Stefanie en HorsEnergy kan terecht op www.horsenergy.be. Wie niet meteen met paarden aan de slag wil gaan, maar toch geïntrigeerd is, kan het boek: de overtuiging voorbij even lezen. Daarin vertelt Stefanie over de interactie tussen lichaam en geest en hoe je opnieuw gezonder in het leven kan staan.

Stefanie De Maeyer
Paardencoach Stefanie De Maeyer

Isabel Hossey voor CAP Magazine, overname zonder toestemming via redactie@capmagazine.eu en bronvermelding niet toegestaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER