Zintuigen van een paard: Hoe werken ze?

0
835
zintuigen van een paard, tastharen
Neus © DigiShots

Paarden kunnen net als mensen zien, horen, proeven, voelen en ruiken. Paarden hebben ook zintuigen waarmee ze dat doen, alleen werken hun zintuigen soms ietsje anders. Wist je bijvoorbeeld dat paarden elkaar begroeten door in elkaars neus te blazen?

In dit artikel lees je meer over de specifieke kenmerken van de zintuigen van een paard. Te beginnen bij het reukvermogen.

Geuren analyseren

Het paard heeft grote neusgaten waarmee hij enorme hoeveelheden zuurstof bij inspanning en ook geuren op kan nemen. De geuren die paarden uit de lucht halen, geeft hen veel informatie. Wanneer een paard aan de mest ruikt van een ander paard kan hij bijvoorbeeld de toestand van dat paard in schatten. Dit komt door de olfactorische receptoren die in de neusholte van het paard zitten. Dit zijn zenuwcellen die geuren analyseren. Via reukzenuwen worden signalen doorgestuurd naar de hersenen en de informatie die de geur geeft, verwerkt.

Daarnaast beschikken paarden over het orgaan van Jacobsen dat zich ook in de neusholte bevindt. Het is opgebouwd uit kraakbeen en het bevat nog meer zenuwen waardoor het paard nóg beter kan ruiken. Dat paarden flemen is om de ingeademde lucht toegankelijk te maken voor het orgaan van Jacobson. Hengsten kunnen gaan flemen als er een hengstige merrie in de buurt is. Merries flemen soms om de geur van hun pasgeboren veulen goed op te kunnen nemen.

Dat lust ik niet

Net als mensen hebben paarden ook voorkeuren qua smaak Het ene paard is kieskeuriger dan de ander. De combinatie van reuk en smaak zorgt ervoor dat het paard verschillende voedselsoorten kan onderscheiden. De smaakpapillen zijn verdeeld over de mond en bevinden zich vooral achterin op de tong en op het gehemelte.

Tastgevoelig

Bij een paard zijn de huid, hoeven en de lippen heel tastgevoelig. Het paard heeft tastharen rond de neus en de ogen waarmee hij een voorwerp kan betasten en verkennen. De huid en de lippen voelen iedere aanraking. Als een paard een bepaald medicijn nodig heeft, dan kan het zijn dat hij deze niet eet en het voer er gewoon tussen weg haalt. De lippen gebruiken ze om op de tast eten te selecteren. Paarden voelen met de straal de geluidstrillingen vanuit de bodem en nemen het ook via die weg op. Tast speelt ook een belangrijke rol bij sociaal gedrag tussen paarden in de kudde. Paarden krabbelen elkaar bijvoorbeeld om vriendschappen te sluiten.

Tien tot twintig keer meer

Paarden zijn vluchtdieren en moeten het gevaar snel kunnen waarnemen om aan het roofdier te kunnen ontkomen. Daarom hebben paarden een heel goed gehoor ontwikkeld.
Het oor ontvangt geluidsgolven die door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd. Hier wordt de informatie vertaald. Om geluidsgolven goed op te vangen kan een paard zijn oren alle kanten op draaien. De oren richt hij naar het geluid.

Paarden horen tien tot twintig keer beter dan mensen. Hoge tonen kunnen niet fijn zijn voor het paard, omdat het gehoor gevoelig is. Paarden negeren sommige geluiden, net als wij mensen. Ze reageren niet op geluiden die niet belangrijk zijn. Een paard weet dit door het leerproces dat hij doorlopen heeft, hij leert uiteindelijk welke geluiden niet gevaarlijk zijn.

Maar paarden communiceren ook met hun oren. Een paard geeft zijn stemming aan door het orenspel. Ook kun je aan de oren zien waar de aandacht van het paard op dat moment op gericht is.

Gezichtsvermogen

Een paard kan met zijn ogen slechts een gebied van 70 graden driedimensionaal, diepte, zien. Dat gebied is smal. Daarom is het voor een paard moeilijker om een afstand in te schatten. Het paard ziet scherp in de verte, maar onscherp van dichtbij.

Plassen en hindernissen verdwijnen onder het hoofd zodra je er overheen gaat, omdat ze daar niks kunnen zien. Paarden vertrouwen daarbij dus puur op de berijder.
Het paard is in staat om kleuren te waarnemen, maar op een andere manier dan de mens.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: startlijsten

Lees ook: Een frisse blik op het paardenoog

LAAT EEN REACTIE ACHTER