Nu het volop zomer is steken ze weer de kop: vervelende insecten. De bekendste stekende paardenvlieg is de daas. Ook de horzel vormt een serieuze bedreiging, ook al bijt of prikt deze niet. Horzels laten slechts een vervelend ‘cadeautje’ achter.
Horzels leggen hun eitjes namelijk graag op de benen van je paard. Je krijgt ze maar moeilijk weg, omdat de eitjes stevig vastzitten in de vacht van je paard. Horzeleitjes heb je vast wel eens opgemerkt: de gele ‘puntjes’ op de paardenbenen.
Larven in het maag-darmkanaal
Omdat je paard de eitjes ook vervelend vindt, zal hij aan zijn benen knagen, waardoor de eitjes in zijn mond en daarna in het maag-darmkanaal terechtkomen. Daar ontwikkelen ze zich tot flinke larven, die tot grote problemen kunnen leiden. In het voorjaar poept het paard de wormen uit.
Een flinke wormbesmetting kan leiden tot koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering of een groeiachterstand bij veulens en jonge paarden. Ook ontstekingen aan de mond, tong en maag, met uiteindelijk het breken van de maagwand, komen voor.
Mestonderzoek
Je kunt meerdere malen per jaar een mestonderzoek laten doen, maar aangeraden wordt om in het najaar standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintwormen werkt. De eitjes van lintwormen worden namelijk niet constant uitgescheiden en zijn daarom bij een telling van de wormeneitjes niet altijd te zien. Ook een horzellarveninfectie is door middel van een mestonderzoek niet aan te tonen.
Bestrijding
Vooral in augustus leggen de horzels hun eitjes, maar ze worden ook al eerder op paardenbenen aangetroffen. Zodra je ze op je paard ziet, kun je ze het beste zo snel mogelijk verwijderen met een horzelmesje of een poetsblokje, gemaakt van puimsteen. Wassen met azijn zou ervoor zorgen dat de eitjes makkelijker loslaten. Overigens zijn de eitjes soms ook te zien op de hals, flanken en in de manen van paarden.
Om te voorkomen dat een horzel eitjes legt, kun je je paard goed insprayen of insmeren met insectenspray. Garantie dat de horzels wegblijven, heb je echter niet.
Horzels vs dazen
Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten, aldus Wikibpedia. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
Dazen worden ook wel brems, bremster, daps, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg, dazerik, of bouw genoemd. De familie van de ‘bloedzuigende tweevleugeligen’ is wereldwijd verspreid; er zijn ongeveer 4400 beschreven soorten. In Nederland en België leven zo’n 38 soorten, twaalf daarvan kunnen serieuze overlast veroorzaken. De bekendste en meest algemene soort is de regendaas.
Bron: Hoefslag/Daniëlle Berloth
Foto: Remco Veurink