Wolf rukt op: paardenhouders bezorgd

0
3185

De wolf rukt op. Vorig jaar werden al vaker veulens en jonge of zwakkere paarden te grazen genomen door wolven, en dit jaar heeft het roofdier al slachtoffers gemaakt. In de deelstaat Nedersaksen, in het noord-westen van Duitsland, heeft een wolf een veulen gedood. Dat bevestigt het Ministerie van landbouw.

Shetlandveulen

Het Shetlandveulen liep met zijn moeder in een wei in het plaatsje Stöcken. Op woensdagochtend vonden de eigenaren het dier levenloos naast de merrie. Die raakte trouwens door de aanval van de wolf zelf ook gewond.

De eigenaar heeft nu officieel recht op een financiële tegemoetkoming, omdat aangetoond is dat het veulen inderdaad door een wolf om het leven gekomen is.

‘Wolf is bedreiging’

De Duitse Hippische Federatie (FN) raadt paardeneigenaren aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. ‘We moeten ons realiseren dat de wolf een echte bedreiging voor ons vee vormt,’ aldus Breido Graf zu Rantzau van de FN. ‘En helemáál wanneer straks het veulenseizoen weer aanbreekt.’

In april van dit jaar publiceerde de FN een rapport over de terugkeer van de wolf naar Duitsland. Zo’n 150 jaar lang was de wolf slechts zeer sporadisch waargenomen; vorig jaar waren er meerdere meldingen van dode dieren en die trend lijkt zich nu voort te zetten.

Angst van boeren
Boeren en paardenhouders maken zich zorgen over de terugkeer van de wolf, terwijl dierenrechtenactivisten de comeback juist toejuichen. Het gedode veulen is een bewijs dat de angst van de boeren reëel is. Verschillende organisaties hebben daarom de handen ineen geslagen en een ‘Wolf-actieplan‘ samengesteld.

Ook in België worden al sinds twee jaar af en toe wolven waargenomen. Slachtoffers onder gedomesticeerde dieren zijn er echter vooralsnog niet gevallen.

Bron: St-Georg

Foto: Istockphoto/Manve

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Bieman de Haas (BR)

Bieman de Haas (BR)

T: +31(0)487 59 78 80

E: info@bieman.com

W: www.br.nl

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

DELEN
Vorig artikelWereldbeker Dressuur terug in Mechelen: Topcombinaties present!
Volgend artikelVLP-talent van het jaar
Christine Dijk (1967) werkte jarenlang in de marketing/communicatie voordat ze ging schrijven over haar grote passie, paarden. Ze houdt de website van CAP bij en schrijft ook artikelen voor het magazine. Ze is een happy manegeruiter die af en toe ook een wedstrijdje meepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER