Witte haartjes door pigmentverstoring

0
2170
witte haartjes door aangeboren pigmentverstoring
Aangeboren pigmentverlies Foto: Isa Vorkink

Witte haartjes bij de schoft, op het hoofd, bij de benen of op de rug. Sommige paarden hebben deze pigmentverstoringen. Hoe komen ze, wat is de behandeling, maar vooral hoe voorkom je ze?

Een drukplek is een beschadiging van het weefsel doordat er iets heeft gekneld op de huid. De bloedtoevoer wordt door de druk verhinderd en daardoor sterven delen van de huid af. Wanneer de huid herstelt, groeien er op die plek witte haren. Je kan dus herkennen wanneer een paard last heeft gehad van een knellend zadel bijvoorbeeld.

Pigmentverstoring

Die witte haartjes worden pigmentverstoring genoemd en dat wordt dus veroorzaakt door knellingen, maar ook door een huidaandoeningen, ontstekingsprocessen of door een aangeboren afwijking. Pigmentverstoringen kunnen tijdelijk zijn of blijvend.

Verschillende vormen van pigmentverlies

Er zijn verschillende vormen van pigmentverlies, bijvoorbeeld oudere paarden die grijs worden of donkere haren worden lichter van kleur. Sommige paarden krijgen een brandmerk en dat is een kunstmatig veroorzaakt pigmentverlies.

Leucotrichia is een vorm van pigmentverlies van de haren waarbij de oorzaak onbekend is. Er ontstaan kleine witte vlekjes die overal op het lichaam van het paard zich kunnen voor doen, ook dit probleem kan tijdelijk zijn. Het paard heeft er over het algemeen geen last van, het is een louter cosmetisch probleem. Maar doet dit zich voor bij een Fries, dan kan de paardeneigenaar een inschrijving in het stamboek wel vergeten.

Vitiligo is een vorm van pigmentverlies waarbij kleine, 0,5-1 cm groot, witte plekjes ontstaan op de lippen, rond de neus, de ogen, de anus en op de geslachtsdelen. Het kleurverlies lijkt af en toe wat minder maar neemt dan weer toe. Er bestaat geen behandeling voor.

Vitiligo, pigmentverlies rond ogen en lippen © DigiShots

Oorzaken van pigmentverlies

De oorzaak van pigmentverlies door een drukplek is een slechtpassend zadel, of schurend materiaal zoals het dekje van je zadel, het hoofdstel, de singel, te strakke bandages, knellende beenbeschermers of ander tuig. Zand en zweetvorming tussen de huid en materiaal zorgen er nóg sneller voor dat deze plekken ontstaan. Een slecht passend of  versleten halster kan ook drukplekken veroorzaken.

Symptomen

De symptomen die ontstaan bij drukplekken is een verdikte huid die ook warm aanvoelt. De plek is pijnlijk voor het paard, er ontstaan dan kleine of grotere bultjes. De haren breken af, de huid laat los en er komt een wondje. De wond moet goed worden verzorgd om een bacteriële infectie te voorkomen.

Behandelen in een vroeg stadium

Ben je erachter gekomen dat een plek wat verdikt en warm is? Zorg ervoor dat deze druk niet opnieuw voorkomt. Het is belangrijk om de plek niet meer te belasten tot het volledig hersteld is. Door de rust zal de genezing beter en sneller verlopen en wordt  verergering voorkomen.

Voorkom in de toekomst herhaling van de verdrukking door ervoor te zorgen dat het harnachement goed past. Koel de verdikte warme plek met water, een icepack (ingewikkeld in een handdoek) of smeer het in met een cooling-gel. Als de plek een wond is kun je met betadine zalf proberen te voorkomen dat er een infectie ontstaat. Een ontstekingsremmende zalf is ook een aanrader voor een goed genezingsproces.

Voorkomen beter dan genezen

Je wil het liefst zoveel mogelijk voorkomen dat je paard last krijgt van drukplekken. Laat op tijd een zadelmaker komen. Check al je materiaal of het fijn zit en goed past. Zorg dat er geen uitstekende punten zijn die een drukking kunnen veroorzaken. Zorg ook dat de onderleggers voldoende ruimte vrij laten voor de schoft. Controleer steeds of de onderlegger glad op de huid van het paard ligt, plooien zorgen altijd voor problemen. Zandvorming in de beschermers veroorzaken ook drukplekken, reinig deze grondig na elk gebruik.

Was je dekje regelmatig met een mild wasmiddel zodat opgedroogd zweet niet voor schuurplekken zorgt.

Zodra er een pigmentverlies is ontstaan door een verdrukking dan is dit niet te behandelen. Meestal gaan de witte haartjes nooit meer weg maar in sommige gevallen komt het wel eens voor dat de witte haartjes toch verdwijnen.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: 1001tips.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER