Welke naam geef je je veulen in 2022?

0
3103

Het is nog vroeg in het jaar en de eerste veulens moeten nog geboren worden. Hopen dat alles goed gaat! De voorpret begint misschien al met het verzinnen van mogelijke namen voor je nieuwe aanwinst. De regels over naamgeving verschillen per stamboek.

Of je nou als particulier of als professioneel fokker veulens verwacht, de geboorte van het veulen is het hoogtepunt van het jaar. Een naam die je vindt passen bij je veulen, of een naam die je sowieso aanspreekt, is altijd mooi. Je kunt er ook voor kiezen om een heel originele naam te geven. Altijd handig als je later je fokproduct nog volgt als hij verkocht wordt voor de sport. Eigenaren veranderen weleens de naam van het paard of geven hem een roepnaam. Maar de naam zoals die bij het stamboek is vastgelegd, zal altijd de officiële naam blijven.

Sommige stamboeken houden per jaar een of meer beginletter(s) aan, of stellen dat de naam van een hengstveulen met dezelfde letter aanvangt als die van zijn vader.

Belgische Warmbloedpaarden Stamboek (BWP)

Bij het Belgische Warmbloedpaarden Stamboek is een paarden- en ponyrichting. Voor 2022 geldt voor de paarden de letter: W. Voor de pony’s (BRp) wordt dit jaar de beginletter D aangehouden.

Bij de paarden die bij het BWP geregistreerd zijn, zien we vaak dat de naam van de stoeterij wordt toegevoegd, zoals Fiumicino van de Kalevallei, Uricas v/d Kattevennen …

Zangersheide

Alle veulens die je bij stamboek Zangersheide registreert, beginnen met de eerste letter van de naam van de vader. Om ze te onderscheiden van bij andere stamboeken ingeschreven paarden, wordt de letter ‘Z’ van Zangersheide toegevoegd achter de naam.

Stamboek Belgisch Sportpaard (SBS)

Het Stamboek Belgisch Sportpaard (SBS) hanteert ook een beginletter per jaar. In 2022 is de R aan de beurt. Ook bij het SBS hanteren fokkers vaak stalnamen.

Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)

Het KWPN stelt weinig eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen beginletter heeft. Voor 2022 is dat de S; die letter geldt zowel voor hengst- als merrieveulens. Er mogen voor de naam ​maximaal 20 letterposities worden gebruikt.

Bij de Gelderse en tuigpaarden zijn de oer-Hollandse namen nog steeds erg geliefd. De namen van dressuur- en springpaarden zijn moderner, ook Engelstalige namen komen regelmatig voor. Sommige fokkers houden ervan om heel opvallende namen te geven, zoals ‘Asjemenou’, ’Ffw88′, een regelrechte tongbreker voor een speaker op een wedstrijd!  Ook constructies om aan te geven uit welke merrielijn een veulen komt, zie je vaak, zoals grootmoeder Gemma, dochter Lagemma en kleindochter Rosagemma.

Fjordenpaarden Stamboek

Ook het Fjord Studbook België hanteert elk jaar een andere beginletter. Ook een stalnaam is toegestaan en zie je veelvuldig.

Voor het Fjordenpaarden Stamboek Nederland geldt eveneens de regel dat elk Fjordenveulen dat wordt ingeschreven een naam heeft die begint met de letter van de jaargang.

Als een naam te vaak voorkomt, laat het stamboek dit weten en komt met alternatieven voor de fokker. Het Fjorden Stamboek ziet graag Scandinavische namen of een naam passend bij een Fjord, zoals Lars, Topas, Sverre, Sven, Ulrieke, Nordal, Fjelljon …

Koninklijk Fries Paarden Stamboek (KFPS)

Friese paarden hebben over het algemeen echte traditionele Friese voornamen. Het Friese Stamboek verplicht dit niet, maar stelt het wel op prijs. Zelfs de in het buitenland gefokte Friezen krijgen van hun fokkers vaak Friese namen.

Vaak wordt ook een bij het KFPS geregistreerde stalnaam ter onderscheiding achter de gekozen naam gezet (bijvoorbeeld Jelle fan de Grupstal). Ook de beginletter van de achternaam van de fokker wordt vaak toegevoegd.

Het KFPS (zowel in binnen- als buitenland geboren veulen) hanteert in 2022 de beginletters T, U of V.

​NRPS

Bij het NRPS zijn de regels veelzijdig. De naam van een hengstveulen moet beginnen met de eerste letter van de vader. Is bijvoorbeeld Don Cremello du Bois de vader van het veulen, dan moet de naam van je hengstveulen beginnen met een D.
Heb je een merrieveulen? Dan is de keuze voor de naam helemaal vrij .

Connemara Stamboek

Bij een Connemara-veulen mag je het helemaal zelf weten. Veel fokkers gebruiken een stalnaam; sommige zijn heel bekend. Ook Ierse namen komen nogal eens voor.

Er bestaat een traditie van vernoeming in de merrie- of hengstenlijn. Zo ontstond de Laughing-merrie lijn uit de merrie Rushing Water en dochter Laughing Water; hierna kwamen merries met ‘Laughing’ als voorvoegsel, zoals Laughing Grainne en Laughing Serina. De hengstenlijn Thunder – Thunderbolt, Thunder Bay en diverse ‘Thunder’-variaties is een herkenbare en succesvolle lijn. Maar niets is verplicht.

Pura Raza Española (PRE)

Het stamboek van de PRE heeft geen regels. Over heel de wereld worden PRE’s gefokt en daardoor geven fokkers hun veulens de namen die ze zelf het mooiste vinden. Als je een Estrella fokt en er zijn er al 31 geregistreerd, wordt jouw topper automatisch Estrella 32. Een unieke naam vinden is dus vaak leuker. Sommige fokkers zetten de hoofdletters van hun stalnaam achter de naam. De Woeste Hoeve zet bijvoorbeeld WH achter de naam van het veulen.

Welsh pony en Cob Stamboek

In België (Welsh Belgium) en Nederland (NWPCS) is de fokker vrij in de keuze van de naam van het veulen. Er zijn geen verplichte beginletters. Het niet toegestaan een niet-geregistreerde stalnaam te gebruiken, maar dat geldt voor alle stamboeken; een stalnaam moet je eerst aanvragen en goedgekeurd worden.

In de Welsh-wereld lijkt de stalnaam soms belangrijker dan de eigennaam van de pony. De stalnaam staat dan ook voorop. Prachtige Welsh-namen worden zeer op prijs gesteld.

Heb je vragen of twijfel je ergens over? Dan kun je altijd even het betreffende stamboek bellen of mailen.

CAP Magazine/Paardencolumns.com

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Zangersheide Studbook

Zangersheide Studbook

T: +32(0)89 73 00 30

E: studbook@zangersheide.com

W: www.zangersheide.com

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

T: +32(0)476 27 46 08

E: web@fjordstudbook.be

W: www.fjordstudbook.be

Trefwoorden:

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

T: +32(0)491-59 41 36

E: info@bsijp.be

W: www.bsijp.be

Trefwoorden:

H.G.V.B.B.

H.G.V.B.B.

T: +32(0)2 270 05 52

E: info@hgvbb.be

W: www.hgvbb.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER