Welk paard is geschikt voor jou?

0
725
http://s019.radikal.ru/i600/1204/bb/5d41035f432c.jpg

Je droom komt eindelijk uit: een eigen paard. Maar welk paard is het meest geschikt voor jou?

Om een paard te vinden dat bij jou past is nog niet zo makkelijk. Maak een lijstje met wensen waar je nieuwe vriend aan moet voldoen. Wat zijn je eisen? Daarna kan je gericht opzoek naar jou toekomstige maatje.

Persoonlijk

Sommige wensen zijn heel persoonlijk, de een wil graag een bijzonder kleurtje en de ander vindt het karakter of opleiding erg belangrijk. Heb je al veel paarden verzorgd en gereden? Dan is het al iets makkelijker om te bepalen wat je wél en wat je absoluut niet wil. Met het ene paard had je een goede klik en met het andere paard had je absoluut geen klik. Dat komt voort uit de karakter eigenschappen van beiden.

Laat het beeld van het ideale paard dan even los en kijk naar jouw positieve en minder positieve eigenschappen. Welke eigenschappen moet het paard hebben om bij jou te passen?

Basiskennis

Daarnaast is het is niet alleen belangrijk dat je goed kunt paardrijden, je moet ook een goede basiskennis van het paard hebben. Verdiep je heel goed in die kennis. De échte kennis komt natuurlijk pas na jarenlange ervaring, maar bepaalde kennis moet je hebben om voor een paard te kunnen zorgen.

Rijniveau

Ben je echt op zoek naar een paard voor je sport? Kijk dan goed naar je eigen rijniveau en naar het niveau van het paard waar je oog op is gevallen. Bepaal alvast een beetje de doelen die je wilt behalen. Als je niet zoveel ervaring hebt is het belangrijk dat je opzoek gaat naar goede professionele begeleiding.

Passend formaat

Welk type paard past bij jouw lengte, gewicht en lichaamsbouw? Ben je erg lang, koop dan een groot paard. Het is niet alleen mooier, maar een passend formaat kan er ook voor zorgen dat je beter zit. En je wil natuurlijk niet te zwaar zijn voor je pony of paard. Een paard kan zo’n twintig procent van zijn eigen gewicht dragen. Stel je hebt een paard van 500 kilo dan mag de ruiter niet zwaarder zijn dan honderd kilo.

Disciplines

Dan is het nog belangrijk welke discipline je met het paard wil gaan doen. Niet alle paarden zijn voor elke discipline geschikt. Natuurlijk kan bijna elk paard wel springen of elk paard wel een dressuurproef rijden, maar als je verder wil komen dan is het misschien ook wel een optie om de afstamming na te gaan. Is het paard dressuur- of springgefokt? Maar dit geldt natuurlijk ook wanneer je western of andere disciplines wil gaan beoefenen.

Toekomst

Kijk dus eerst goed naar jouw mogelijkheden om te bepalen welke eigenschappen een paard moet hebben om bij jou te passen. Bedenk dus wat je wilt gaan doen met het paard, nu en in de verre toekomst.

Wensenlijst

Maak een lijstje van je wensen en eisen. Wat is voor heel belangrijk en wat is minder belangrijk? Bedenk niet alleen wat je nu, maar ook wat je in de toekomst met het paard wil gaan doen. Misschien zie je het wil zitten om endurance te gaan rijden, of juist western. Je instructeur kan je ook op weg helpen. Iemand die jou goed kent kan inschatten welk paard jij zoekt. Die kan je helpen bij het maken van je wensenlijst.

Het allerbelangrijkste is dat het paard gezond is. Dat een paard alleen recreatief wordt gereden is geen excuus om een paard te kopen dat bijvoorbeeld niet helemaal goed loopt. Een paard dat voor recreatief rijden wordt gebruikt moet ook een goede conditie hebben, omdat hun werk erg varieert. Een ongezond paard zorgt voor hoge kosten, zorgen en je doet jezelf en je paard tekort.

Bron: KNHS

LAAT EEN REACTIE ACHTER