Wederzijds vertrouwen en respect is de basis van alles

0
557
Wederzijds vertrouwen en respect
Luister naar je paard. Tweerichtingscommunicatie is essentieel.

Een leven lang paarden. Dat is van toepassing op Valérie Cornille. Tientallen jaren geleden gestart in de lokale manege en  verder geëvolueerd naar een belezen en geëngageerde paardenvrouw, voor wie een ‘happy horse’ geen loos begrip is.

Valérie zoekt naar harmonie en vertrouwen tijdens het werk aan de dubbele longe

Freestyle training® en Centered Riding®

Valérie combineert als instructrice twee trainingsmethodes, Freestyle training® en Centered Riding® en noemt dit haar EquiStyle personal touch. “Beide trainingsmethodes vullen elkaar aan en ondersteunen ook de visie die ik doorheen de jaren ontwikkeld heb”, vertelt Valérie. “Afhankelijk van de noden van ruiter en paard en afhankelijk van de fase waarin de combinatie zich bevindt, gebruik ik meer de ene, dan wel de andere methode. Het uiteindelijke doel is om zowel mensen als paarden gelukkig te zien met wederzijds respect voor en vertrouwen in elkaar.”

Welzijn als uitgangspunt

De grondlegger voor Freestyle training® is Emiel Voest uit Nederland. De basisgedachte is het welzijn van het paard als uitgangspunt. “Dat is toch uiteindelijk waar iedereen met een hart voor paarden vanuit zou moeten gaan. En de meeste mensen willen dat ook, maar zijn ergens onderweg het pad kwijt geraakt”, zegt Valérie. “Ze kregen verkeerd advies, doen dingen met de beste bedoelingen, maar met negatief gevolg, kortom velen kennen hun paard niet. Weten niet hoe hij leert en wat voor persoonlijkheid hij heeft. Een paard is geen eenheidsworst en er is niet één weg naar paardrijden. Net zoals ze in de basisschool de leerstof differentiëren per kind, zouden we dit ook moeten doen met onze paarden.”

Hij wil niet

“Soms lopen mensen tegen problemen aan en geven de schuld aan het paard. Hij wil niet, hoor ik nogal vaak. Dat is echter zelden het geval. Wat accurater is: hij kan het niet of hij snapt het niet.”

Hij kan het niet

“Indien een paard iets niet kan en daardoor ongewenst gedrag vertoont, dan moeten we nagaan of hij een mentaal of fysiek probleem heeft. Daarvoor moeten we terug naar de basis. Is zijn huisvesting goed? Heeft hij sociaal contact met andere paarden? Bewegingsvrijheid? Een paard dat 24 uur op 24 uur in zijn stal staat en slechts drie keer in de week gereden wordt, zal mentale problemen vertonen en gefrustreerd zijn. Daar moet je geen tekening bij maken.”

Fysieke problemen uitsluiten

“Ten tweede moet je fysieke problemen uitsluiten, bijvoorbeeld een slecht passend zadel. Wanneer materiaal niet goed past, zal het paard daarop reageren. Hij heeft dan immers pijn. Dat kan leiden tot bokken, stampen, steigeren. Hij doet dat niet om zijn ruiter te pesten, maar om iets duidelijk te maken. Wij moeten die boodschap willen zien en op zoek gaan naar een oplossing. En die oplossing is niet: het paard weg doen.”

Hij snapt het niet

“Wanneer het paard geen mentale noch fysieke problemen heeft, dan is de kans groot dat hij de gevraagde oefening gewoon niet snapt. Hij begrijpt niet wat je van hem verwacht. Het helpt dan niet om telkens weer hetzelfde op dezelfde manier te vragen. Vaak zal je dan de oefening moeten opsplitsen in kleinere stukjes. Dat duurt langer, maar het resultaat zal beter zijn én je hebt de oefening aangepakt met respect voor de leercurve van je paard.”

Trailerladen

“Een klassiek voorbeeld is het trailerladen. Vraag je af waarom je paard de trailer niet in wil; de helling is te steil, het is te smal, het is te donker … Oefen elk van die ‘obstakels’ afzonderlijk en zonder trailer. Als elk onderdeel apart goed bevestigd is, dan kun je terug naar de trailer stappen, vaak met succes tot gevolg. Op dat moment heb je je aan het paard aangepast en hem op een rustige manier iets bijgebracht. Het positief effect daarvan zal veel langer duren dan dat je hem de trailer op ‘trekt’.”

Wederzijds respect en vertrouwen

“Welke naam de trainingsmethodes ook hebben, alles draait om wederzijds respect en vertrouwen”, vertelt Valérie. “Ga naar de basis en kijk wat je paard nodig heeft. Wanneer je maar een uurtje tijd hebt en voor de rest ben je druk, druk, druk, dan loop je tegen problemen aan. Voor je paard bestaat ‘tijd’ niet. Hij snapt niet dat jij gauw nog ergens anders naartoe moet. Kijk dus als ruiter ook even naar jezelf. Hoe ga jij om met je paard? Heb je oog voor zijn noden? Of ga je naar de stal uit gewoonte of voor de realisatie van jouw persoonlijke doelen? Het antwoord zou confronterend kunnen zijn.”

Spiegel

“Vroeger wou ik iedereen van die boodschap overtuigen. Ondertussen weet ik dat ik alleen de wereld niet kan veranderen. Maar iedereen die bij mij komt lessen, krijgt wel even een spiegel voorgehouden. Dat inzicht maakt van ons betere paardenmensen en betere eigenaars. Een combinatie helpen op weg naar vertrouwen, respect en tweerichtingscommunicatie is voor mij de grootste voldoening.”

Valérie Cornille: “Luister naar je paard. Tweerichtingscommunicatie is essentieel.”

Meer informatie

www.equistyle.be – facebook: https://www.facebook.com/valerie.cornille.37

JO.NA copywriting voor CAP Magazine, overname zonder toestemming via redactie@capmagazine.eu en bronvermelding niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER