Wanneer voer je een ruwvoervervanger?

0
3353

Er bestaan verschillende ruw­voerproducten voor paarden die je naast of in plaats van je eigen ruwvoer geeft. Maar wanneer is dit noodzakelijk en wat zijn dan de verschillende opties? Pavo voeradvies helpt je met kiezen en zet de verschillende ruwvoerproducten met hun eigen, unieke eigen­schappen voor je op een rijtje.

Ruwvoer is het allerbelangrijkste voor je paard, dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Ieder paard moet dagelijks minimaal 1,5% van zijn lichaams­gewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Voor een volwassen paard van 600 kg betekent dit minimaal 10 kilo hooi per dag. Het kauwen op stengelig ruwvoer en verteren van vezels is goed voor heel veel processen in het paarden­lichaam. Zo heeft het speeksel een neutraliserend effect op de maag, helpt het koliek en gasproductie voorkomen en zorgt het voor een stabielere darmwerking. Kortom: voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is de basis om je paard gezond te houden!

Wanneer ruwvoervervangers?

Maar wat als je paard niet genoeg goed ruwvoer binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat hij slecht kan kauwen of je heel ‘arm’ ruwvoer hebt? In onder­staande situaties zijn ruwvoer­vervangers dan een oplossing:
• Je hebt onvoldoende ruwvoer
• De kwaliteit van het ruwvoer is matig of zelfs slecht
• Je paard kan weinig of geen ruwvoer opnemen vanwege een slecht gebit
• Je hebt een oud paard
• Je paard blijft mager/schraal
• Je paard heeft een tijdje een eiwitrijk dieet nodig, bijvoorbeeld na een darmoperatie
• Je paard staat lager in de kudde en er zijn niet voldoende ruwvoer­plekken.

Tip: Weet je niet wat de kwaliteit van je ruwvoer is? Doe dan een Pavo Ruwvoer Quickscan. Hiermee analyseer je voor slechts € 23,95 het energie-, eiwit- en suikergehalte van je ruwvoer. Bestel via www.pavo.be

Pavo’s ruwvoervervangers uitgelegd

Pavo FibreNuggets

Grasbrokken: beste alternatief voor ruwvoer

Pavo FibreNuggets zijn grote structuurrijke grasbrokken van 100% alpenweidegras en bestaan uit een mengsel van meer dan 60 verschillende grassen en kruiden. Pavo FibreNuggets kunnen worden ingezet als hoogwaardige ruwvoervervanger, bijvoorbeeld als je extra ruwvoer wilt geven, als aanvulling naast matig ruwvoer of bij (oude) paarden met gebitsproblemen die moeite hebben met de opname van ‘normaal’ ruwvoer.

FibreNuggets zijn rijk aan vezels, natuurlijke vitaminen en sporenelementen, en volledig melasse- en graanvrij. Door het lage suikergehalte en schimmel- en stofvrije brokken, kun je dit ook goed voeren aan paarden die hier gevoelig voor zijn.

Het veilige advies is om Pavo FibreNuggets geweekt te voeren in de verhouding 1:2 (FibreNuggets : water), maar als je paard niet al te schrokkerig eet, kan het eventueel ook droog.

Pavo DailyPlus

Uitgebalanceerde ruwvoermix om door je krachtvoer te mengen

Pavo DailyPlus is een mengsel van luzerne (hoofdbestanddeel), grashooi, een beetje stro en brokjes. De luzerne, het hooi en stro zijn ‘gehakseld’, wat betekent dat het ruwvoer ingekort is tot stukjes van ongeveer 5 cm. Hierdoor is het makkelijk te mengen met krachtvoer, maar heeft het nog steeds de normale structuur en werking van ruwvoer.

Aangezien luzerne van zichzelf relatief veel calcium bevat, zitten er in Pavo DailyPlus brokjes die wat extra fosfor bevatten. Hierdoor wordt de calcium-fosforverhouding van het totale product voor paarden optimaal. Te veel calcium in het rantsoen belemmert namelijk een goede opname van magnesium, wat zeer belangrijk is voor een soepele werking van de spieren.

Pavo DailyPlus is ideaal om te mengen met je krachtvoer. Dit zorgt er namelijk voor dat paarden flink moeten kauwen op hun krachtvoermaaltijd en wordt de eettijd tot wel drie keer zo lang. Doordat DailyPlus kauwen stimuleert, zorgt dit voor extra speekselaanmaak en bevordert op deze manier de spijsvertering. Handig om paarden met een gevoelig maagdarmkanaal te stimuleren om extra te kauwen!

Pavo SpeediBeet

De veiligste manier om extra super-vezels toe te voegen

Pavo SpeediBeet is gemaakt van ontsuikerde bietenpulpvlokken en bevat geen enkele toevoeging. Het heeft een heel laag suikergehalte en bevat helemaal geen zetmeel. Dit maakt het ideaal voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm: ze hebben een prebiotische werking. Hierdoor blijven de bacteriën die in de darmen leven in topconditie, worden voedingstoffen in het hele paardenmenu beter verteerd en komen er minder schadelijke afvalstoffen vrij. Daarnaast bevat bietenpulp ook pectine, wat helpt om de maag te beschermen tegen maagzuur. Hierdoor is Pavo SpeediBeet uitermate geschikt voor paarden met een gevoelig maag-darmkanaal.

Pavo SpeediBeet kan alleen nat gevoerd worden. Dit maakt het product ook zeer geschikt voor (oude) paarden met een slecht gebit. Doordat de vlokken worden bewerkt via een gepatenteerd verhittingsproces, kan het product snel – al binnen 10 minuten – geweekt worden.

Pavo FibreBeet

De beste onder­steuning bij conditieherstel

Pavo FibreBeet bestaat uit SpeediBeet (snelwekende, ontsuikerde bietenpulp) verrijkt met eiwitten uit luzerne. Dit is uitermate geschikt om paarden die behoefte hebben aan extra energie en eiwit te ondersteunen, zónder ze heet te maken. Pavo FibreBeet is ontwikkeld als risicoloze ‘dikmaker’ voor paarden, ideaal voor magere paarden met een conditieachterstand, maar ook zeer geschikt voor (sport)paarden met een arme bespiering.

Pavo Fibrebeet moet ook geweekt gevoerd worden. Dit maakt het product ook geschikt voor (oudere) paarden met gebitsproblemen. Het toedienen van vocht is daarnaast zeer belangrijk na zware inspanning om uitdroging te voorkomen en herstel te ondersteunen.

Bron: Pavo voeradvies

Foto’s: PAVO

LAAT EEN REACTIE ACHTER