Het in conditie houden van je oudere paard in het najaar en in de winter is vaak een uitdaging. Ze hebben dan echt wel extra zorg en aandacht nodig.
Vaak hebben oudere paarden problemen met hun stoelgang en kampen ze met een slechte vacht. Vermageren en maagproblemen (met koliek tot gevolg) treden vaak juist in het najaar en in de winter op.
Check: kijken én voelen!
Ten eerste is het belangrijk om een ouder paard in de winter regelmatig te beoordelen door middel van een Body Condition Score. Je kunt ook de dierenarts regelmatig laten controleren hoe het gesteld is met je oude beestje. Let op bij een Body Condition Score: de wintervacht kan veel verbergen, dus kijk niet alleen, maar voel ook!
(Aanvulling op) ruwvoer
Om in de verhoogde energiebehoefte in te winter te voorzien, kun je de ruwvoeropname verhogen. Hooi wordt in het maagdarmkanaal verteerd door middel van fermentatie, waarbij veel warmte vrijkomt. Warmte, of energie, die een paard kan gebruiken om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
Een paard kan slechts 2,0 – 2,5 % van zijn lichaamsgewicht per dag aan hooi eten. Als een paard hier niet voldoende aan heeft dan kan een aanvulling met granen (krachtvoer) een oplossing zijn om extra energie te geven.
Beschutting tegen slecht weer
Winterse temperaturen onder het vriespunt of natte sneeuw vragen veel extra energie van een paard, vooral als het paard buiten staat. Regen en wind kunnen ervoor zorgen dat het paard het isolerende vermogen van zijn vacht verliest.
Hij zal in dat geval lichaamsreserves (vet) gebruiken om de zijn temperatuur op peil te houden, wat vaak resulteert in gewichtsverlies. Geef een paard in de weide beschutting of bescherming tegen neerslag en wind of zet hem -in elk geval ’s avonds en ’s nachts- binnen.
Analyse: Wat voer je precies?
Het is verstandig om een ruwvoeranalyse uit te laten voeren, zodat je precies weet wat je voert.
Als je paard te mager wordt, overweeg dan een hoge kwaliteit hooi, aangevuld met geschikt krachtvoer, bijvoorbeeld speciaal seniorenvoer dat is samengesteld om in de behoefte van oudere paarden te voorzien.
Gehakseld ruwvoer of bietenpulp
Paarden die niet in staat zijn om voldoende langstengelig hooi op te nemen, kunnen bijgevoerd worden met gehakseld ruwvoer of geweekte bietenpulp. Bietenpulp is een bron van licht verteerbare vezels, die voor extra energie kunnen zorgen. Ook is het mogelijk om vetten aan het rantsoen toe te voegen om extra energie te geven.
Bron (zie ook voor meer informatie over dit onderwerp): Voervergelijk.nl
Foto: Istockphoto/dabyg