Voeding beïnvloedt heftigheid staart- en maneneczeem

0
4781
staart- en maneneczeem
Jeuk

Voor paarden met staart- en maneneczeem dient het muggenseizoen zich aan. Voeding beïnvloedt de mate van staart- en maneneczeem. Zeker als juist voedingsmanagement de weerstand maximaliseert.

Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een veelvoorkomende aandoening bij paarden en vooral pony’s. De oorzaak is een overgevoeligheid voor het speeksel van de mug Culicoïdes Robertii. Als er sprake is van een overgevoeligheid of allergie betekent dit, dat ook bij de muggenbeet van een enkele mug al een reactie kan ontstaan.

Immuunsysteem

Het immuunsysteem wordt “getriggerd” en reageert in alle heftigheid. De huid zwelt en wordt rood. Het paard krijgt jeuk en schuurt. De huid gaat kapot. Een herstellende huid geeft weer jeuk. En zo gaat het van kwaad tot erger. De allerbelangrijkste en meest effectieve maatregel is om te voorkomen dat het paard geprikt wordt. Denk aan eczeemdekens die goed afsluiten, op stal zetten, locatie met minder muggen zoeken (aan de kust, open veld in de wind).

De allerbelangrijkste en meest effectieve maatregel is om te voorkomen dat het paard geprikt wordt.

Allergieën

De immuunreactie onderdrukken zoals dat gebeurt bij sommige allergieën door te desensibiliseren, is bij staart- en maneneczeem (nog) niet mogelijk. Wel is een toevoeging aan het rantsoen mogelijk wat effect heeft op het immuunsysteem. Ontwikkeld door een Noors bedrijf en reeds jaren gebruikt in andere toepassingen kan een hele specifieke soort betaglucaan (MacrogardÒ Beta-1,3/1,6-glucaan) de immuunreacties balanceren.

Onderzoek

Krijgt het paard alle noodzakelijke voedingsstoffen dan zal de huid minder snel kapotgaan en beter herstellen. Een praktijkonderzoek (2016) laat zien dat 60% van de paarden met staart- en maneneczeem een inadequaat rantsoen krijgt. Onvoldoende noodzakelijke voedingsstoffen, te weinig ruwvoer of teveel krachtvoer. Door het rantsoen in balans te brengen en daarmee te zorgen voor alle mineralen en vitaminen die het paard nodig heeft plus de darmflora te verbeteren, met als extra aanvulling een supplement met toevoegingen voor een betere weerstand (Bonpard Resistance), was meer dan 50% van de eigenaren positief over de verbetering van de klachten bij hun paard als gevolg van staart- en maneneczeem.

 

Bron: Hoefslag / CAP Magazine

Foto: Istockphoto.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER