Vitaminen en mineralen aanvullen: ook in de winter!

0
1231
PAVO voeding

Veel mensen voeren een vitaminen- en mineralenbrok alleen maar in het voorjaar als de paarden op de wei staan. Maar ook, of beter gezegd juíst, in de winter is het heel belangrijk om deze voedingsstoffen op pijl te houden. Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, legt uit waarom en wanneer je precies vitaminen en mineralen moet aanvullen.

“Een gezond rantsoen voor een paard bestaat uit ruwvoer, wat je naar behoefte aanvult met krachtvoer”, zegt Vandendriessche. “Alleen is de hoeveelheid vitaminen, mineralen en in het bijzonder sporenelementen die een paard hiermee binnenkrijgt vaak niet voldoende.”

Hoe weet je of een paard tekorten heeft?


“Deze vraag krijgen wij heel vaak van paardenhouders en is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Je kan namelijk niet altijd aan de buitenkant zien of je paard wel genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zelfs in een bloedonderzoek is een tekort moeilijk aan te tonen, aangezien het maar een momentopname is en tekorten ook niet altijd zichtbaar zijn in het bloed. Van sommige paarden is bijvoorbeeld bekend dat ze zand of mest gaan eten als ze behoefte hebben aan aanvulling, maar ook dat is lang niet altijd het geval. Daarom hebben wij drie situaties opgesteld, waaruit je kan afleiden of je paard of pony een aanvulling nodig heeft.”

Wanneer moet je vitaminen en mineralen aanvullen?

1. Bij alleen ruwvoer en/of weidegang
“Aan de buitenkant kan je niet zien hoeveel vitaminen en mineralen er in jouw hooi of kuil zit, ook al ruikt het nog zo lekker of is de kleur mooi; dit zegt niets over de kwaliteit. Uit jarenlang ruwvoeronderzoek weten we dat de gehalten aan vitaminen, mineralen en sporenelementen de afgelopen jaren steeds verder afnemen. Met andere woorden, in ruwvoer alleen zitten dus niet voldoende voedingsstoffen om je paard gezond te houden. Als eigenaar moet je dit dus aanvullen met een balancer.”

Test de kwaliteit van jouw ruwvoer met de Pavo Ruwvoer Quickscan! 


2. Bij weinig krachtvoer
“Als je je paard 1,5 á 2 kilo krachtvoer per dag geeft, dek je de vitaminen- en mineralenbehoefte normaal gesproken voldoende af. Voor een pony (400 kilo) geldt dit bij ongeveer 1 kilo krachtvoer per dag. Onder krachtvoer vallen brokken en muesli’s. Voer jij je paard maar een handje of een halve schep krachtvoer per dag? Dan is aanvulling van een vitaminen- en mineralenbalancer dus noodzakelijk.” 


3. Bij vage gezondheidsklachten

“Als er sprake is van een vitaminen- en mineralentekort gaat het lichaam van je paard als eerste besparen op de onderdelen die niet perse noodzakelijk zijn om te overleven, zoals de kwaliteit van de vacht en hoeven. Enkele aanwijzingen van een tekort kunnen zijn als je paard of pony last heeft van brokkelhoeven, zijn vacht dof is, moeite heeft met verharen of stijve spieren heeft. Als je paard slechte hoeven heeft kan het helpen om hem biotine bij te voeren, dat ondersteunt de vacht en hoeven. Ook bij herstel na ziekte of een periode van verminderde weerstand, kan het verstandig zijn om je paard iets extra’s te geven. Door dagelijks een vitaminen- en mineralenbalancer te voeren, zorg je dat het lichaam van je paard goed kan functioneren. Zo weet je altijd dat zijn vitamineniveau op pijl is.”


Een balancer is een geconcentreerde aanvulling van vitaminen, mineralen en sporenelementen, waarmee je het rantsoen van je paard uitbalanceert.

Kortom: alleen gras en hooi bevatten niet voldoende voedingsstoffen om de volledige behoefte van je paard af te dekken. Als je paard krachtvoer nodig heeft, bijvoorbeeld voor extra energie of eiwit, worden de vitaminen, mineralen en sporenelementen voldoende afgedekt als je de aanbevolen hoeveelheid krachtvoer geeft. Van de meeste krachtvoeders is dat ongeveer 2 kilo per dag voor een volwassen paard. Maar staat je paard 24/7 op de weide en geef je hem geen of maar een handje krachtvoer per dag? Dan is aanvulling van een vitaminen- en mineralenbalancer heel belangrijk!


Pavo’s producttips


Herken jij jezelf in één van bovenstaande situaties? Vul dan eenvoudig de dagelijkse vitaminen, mineralen en in het bijzonder sporenelementen van je paard aan met een balancer van Pavo:

PAVO Vital

Pavo Vital

– Dagelijkse vitaminen- en mineralenbrok

– 100% natuurlijke ingrediënten

– Graan- en melassevrij

– Zeer laag suiker- en zetmeelgehalte

– Voeradvies: 100 gram per dag (pony 50 gram)

PAVO DailyFit


Nieuw! Pavo DailyFit

– 1 koek = dagdosis vitaminen en sporenelementen

– Met weerstand-ondersteunende bloemen en kruiden

– Graan- en luzernevrij

– Laag suiker- en zetmeelgehalte

Voeradvies: 1 koek per dag (pony ½ koek)


Heb jij een voedingsvraag of kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een goed rantsoen voor jouw paard? Stel je voedingsvraag aan Pavo’s voedingsdeskundigen via www.pavo.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER