Vijf elementen die helpen bij een gezonde paardenrug

0
1506
Rug van het paard is gevoelig en heeft goede training nodig. Cavaletti's achterwaarts en heuvels helpen daar bij
Foto: Sabine Timman

De rug van een paard is niet gemaakt om ruiters te vervoeren. Het is daarom erg belangrijk om alles te doen wat je kunt doen om de impact van het rijden te verminderen . We  kunnen natuurlijk  letten op gedragsveranderingen die kunnen aangeven dat je paard last heeft van zijn rug. Maar belangrijker nog: hoe voorkom je rugpijn?

Er kunnen prestatieproblemen ontstaan wanneer het paard rugklachten heeft. Pijnlijke spieren in de rug komt heel veel voor, maar worden vaak niet herkend. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de rug, een zadel bijvoorbeeld, maar ook de hoeven spelen een rol.

Voorzichtig met veranderingen

Je denkt er niet snel over na dat veranderingen van de bodem al problemen kunnen geven in de paardenrug. Maar zelfs als je paard een super goede conditie heeft, kunnen veranderingen in het terrein leiden tot een veranderende rug belasting. Het kan rugklachten veroorzaken als je normaal gesproken op een hardere bodem rijdt en ineens verandert naar een zware, zachte bodem.

Om rugpijn te voorkomen is het gewenst om het rijden op een ander ondergrond langzaam in sessies op te bouwen. Begin met een kortere sessie en rijd steeds iets langer verdeeld over een aantal weken. Het lichaam van je paard kan dan wennen aan de bodem.

Ruiters houden altijd rekening met de conditie van een paard wanneer ze na een aantal dagen vrij of een langere vakantie weer aan de slag gaan. Maar er moet ook rekening worden gehouden met de rug van het paard. Een grote snelle verandering in het werkniveau legt veel druk op de structuren van de rug wat kan leiden tot pijn of zelfs blessures. Bouw het trainen rustig op en verhoog het niveau geleidelijk. Stel kleine doelen en klim langzaam terug naar het huidige niveau na de rustperiode. Houd altijd het gedrag van je paard goed in de gaten.

Warming-up en cooling-down

Bijna iedereen weet wel dat een goede warming-up zeer belangrijk is, maar toch is het van belang dat je daarin je paard niet te kort doet. Koude spieren zijn veel minder elastisch en daarom erg vatbaar voor problemen. Zorg voor een langzame rustige warming-up voordat je verder gaat met de moeilijke oefeningen. Ga niet te snel tijdens een warming-up, dit is namelijk een essentieel onderdeel van de training en mag niet overgeslagen worden.

Een goede warming-up zal het paard helpen door de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten. De spieren verwarmen en de ligamenten en pezen strekken.

De cooling-down is ook erg belangrijk en het is niet gewenst die over te slaan. Pas de routine van de cooling-down aan naar hoe zwaar de training was. Hoe langer de training hoe langer je moet uitstappen. Het is belangrijk om rekening te houden met de temperatuur en de ademhaling van je paard. Na veel galopwerk of na het springen is ‘uit draven’ aan een langere teugel een goed onderdeel van een cooling-down voordat je gaat uitstappen.

Behandeling van deskundige

Het ene paard is vatbaarder voor overmatige spanningen in de spieren dan andere paarden. Door veel spanning kunnen er blessures ontstaan. Een paard kan baat hebben bij een behandeling van een deskundige, bijvoorbeeld een osteopaat, fysiotherapeut of een accupunctuurbehandeling. Een behandeling kan de onevenwichtigheden en andere problemen verhelpen en daardoor rugpijn voorkomen.

Core-stability

Het is belangrijk dat je paard een sterke bovenlijn heeft. Dit moet je opbouwen in de training. Net als bij mensen met een goede core-stability. De spieren, die de rug het meeste ondersteunen en helpen bij het opbouwen van kracht om een ruiter te kunnen dragen, bevinden zich onder de wervelkolom.

Het zal schade toebrengen wanneer de spieren boven de wervelkolom samentrekken. Dat kan gebeuren door de manier hoe je rijd, maar ook mondpijn kan er voor zorgen dat die rugspieren samentrekken. Door mondpijn kan het paard zijn rug wedrukken waardoor het paard met een holle rug loopt. Door in deze houding te bewegen, wordt de spanning over de gehele wervelkolom vergroot. Een goed passend bit en een gezond gebit  zijn dus ook van belang.

Achterwaarts

Om die core-stability te krijgen kun je bepaalde oefeningen doen. Achterwaarts gaan is een goede oefening. Laat je paard een paar stapjes achteruit gaan, je hoeft niet in één keer veel passen achterwaarts te vragen, maar vraag elke keer maar een paar pasjes. Wissel per keer af hoeveel passen je vraagt. Voer deze oefening uit wanneer je paard goed warm is gereden. Deze oefening helpt om de kernspieren in de rug te activeren.

Cavaletti’s

Het rijden of longeren met Cavaletti’s is ook een goede oefening bij het opbouwen van de spieren in de rug. Maar wees hier voorzichtig mee, bouw het rustig op. Begin met balkjes op de grond, daarna kun je om en om één kant van de balk iets verhogen: de eerste balk rechts verhoogd, de tweede links verhoogd en de derde weer rechts verhoogd. De hoogte van de balken kun je ook elke keer iets verhogen. Uiteindelijk kun je oefenen met volledige cavaletti’s.

Heuvels

Op buitenrit zijn rugspieren te trainen door heuvels te rijden. Hellingen en dalingen die je onderweg tegenkomt helpen bij het trainen van de rugspieren.

Kalmte en zachtheid

Sommige paarden kunnen zich erg opwinden, dit zorgt voor spanning in de rugspieren. Probeer opwinding te voorkomen door oefeningen rustig op te bouwen, niet te vaak herhalen tijdens één training maar verdeel het over meerdere trainingen. Teveel in één training kan naast overvragen ook voor meer spanning zorgen.

Alle delen in het paardenlichaam moeten met elkaar samenwerken en beïnvloeden elkaar. De rug is de kern van het paard waar alles  begint. Zorgen voor een sterke rug helpt om gedrags- en prestatieproblemen te voorkomen, waardoor de gehele trainingsweg voor jou en je paard leuk blijft.

Lees ook: Het belang van de paardenrug

Tekst: Isa Vorkink voor Cap magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Horse and People

LAAT EEN REACTIE ACHTER