Ook neusriemen die volgens de ’tweevinger regel’ worden bevestigd, kunnen tijdens het rijden druk uitoefenen op het frontale neusvlak van paarden, suggereert nieuw onderzoek. De eerste bevindingen van het onderzoek zetten met name vraagtekens bij het welzijn van paarden als het gaat om het gebruik van neusriemen met sperriempjes.
Jayne Peters, van Bishop Burton College in Engeland, en haar onderzoeksteam onderzochten drie verschillende neusriemontwerpen en hun effect op de teugelspanning en de kracht die wordt uitgeoefend op het frontale neusvlak van bereden paarden.
Meeste druk met gecombineerde neusriem
Van de drie geteste neusriemen vertoonden de gecombineerde neusriem een aanzienlijk hogere druk op de voorkant van de neus van het paard in vergelijking met een hoge neusriem zonder sperriem. De hoge neusriem creëerde de hoogste druk.
Hogere teugeldruk
De bevindingen onthulden een significante verandering in teugeldruk bij de drie typen neusriemen, die werd gemeten met behulp van de Telerein-teugeldrukmeter. Een Pliance-druksysteem bepaalde de hoeveelheid druk die wordt veroorzaakt door elke neusriem aan de voorkant van de neus van het paard.
Twee vingers
Alle neusriemen in de test waren bevestigd met twee vingers tussen neusriem en neusbrug, gecontroleerd met een ISES-neusriemmeter. De paarden werden gereden door hun eigenaar, met een trenshoofdstel, voor alle drie de neusriemen.

Sperriem
Welzijnsvragen vloeien voort uit de bevindingen met betrekking tot het gebruik van sperriemen. Met sperneusriemen als het meest voorkomende ontwerp in de wedstrijdsport (46%) is verder onderzoek naar mogelijk schadelijke effecten nodig.
Horsetalk/CAP
Foto: Istockphoto