Stijg jij wel eens op ‘aan de verkeerde kant’? Doen!

0
2065

We hebben allemaal geleerd om aan de linkerkant van ons paard te lopen en om aan de linkerkant op te stijgen. Maar wist je dat het heel goed is om links en rechts af te wisselen om zowel je paard als jezelf meer symmetrisch te maken?

Het links lopen en opstijgen stamt nog uit de tijd dat de paarden gebruikt werden in het leger; de meeste mensen waren rechtshandig dus droegen hun zwaard links. Ondanks dat we nu allang geen zwaard meer dragen, houden we het links lopen en opstijgen nog in stand en krijgen we het allemaal zo aangeleerd.

Scheef en asymmetrisch

Het is goed om dit af te wisselen, want tijdens het lopen naast je paard buigt je paard zich namelijk vaak iets naar je toe; op deze manier wordt er snel een scheefheid gecreëerd. En dat terwijl we tijdens het rijden continu bezig zijn om ons paard recht te richten! Ondertussen zijn we eigenlijk zelf natuurlijk ook niet zo symmetrisch: voetballers zijn vaak rechtsbenig, ruiters zijn vaak rechts ook sterker dan links.

Asymmetrie herkennen

En zo zie je aan een paard ook vaak dat hij asymmetrisch is. De asymmetrie komt vooral tot uiting in oefeningen als wijken, waarbij het paard vaak de ene kant op beter wijkt dan de andere kant op. Dan krijg je schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren…

Hoe moeilijker het wordt, hoe gemakkelijker de asymmetrie te herkennen is in het bewegingsverloop. Kijk maar eens naar de paarden die wat lager scoren in de Grand Prix. Die halen de overkant in het ene galopappuyement gemakkelijker dan wanneer die oefening op de andere hand moet worden uitgevoerd.

Aan twee kanten gelijk

We zouden ons enorm moeten inspannen om onszelf aan te leren om onszelf – en daarmee ook ons paard – aan twee kanten gelijk te krijgen. We zouden er eigenlijk aan moeten wennen om alles zowel links- als rechts te kunnen. En dus ook rechts opstijgen.

Supermoeilijk, maar: alles is te leren, óók op latere leeftijd. Je moet er alleen dan ontzettend bij (blijven!) nadenken. Voor het paard zou het in elk geval niet slecht zijn. Ook die zal er echter aan moeten wennen dat er opeens rechts van hem van alles gebeurt.

CAP Magazine/Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek

Foto: Ruben Karnas

 

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

PaardenPunt Vlaanderen

PaardenPunt Vlaanderen

T: +32(0)16 89 94 10

E: info@paarden.vlaanderen

W: www.paarden.vlaanderen

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Kobi paardrijlessen

Kobi paardrijlessen

T: +32(0)472 60 65 78

E: rijlessen@kobi.be

W: www.paardrijlessen.kobi.be

Trefwoorden:

DLV Belgium cvba

DLV Belgium cvba

T: +32(0)11 60 90 60

E: info@dlv.be

W: www.dlv.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER