Stephan Conter (Stephex Group): “De ‘grote’ sport begint bij de LRV”

0
1373
Daniel Deusser - Scuderia 1918 Tobago Z The Dutch Masters - Indoor Brabant 2019 © DigiShots

Stephan Conter en Tom Kerkhofs van Stephex Stables en LRV-voorzitter Georges Van Keerberghen en LRV-directeur Maude De Smedt hebben afgelopen woensdag een sponsorovereenkomst getekend voor drie jaar.

“LRV is een essentiële schakel in onze branche”, is Conter van mening. “Zonder die schakel zouden we onze business moeten industrialiseren en dat gaat simpelweg niet. Want paarden en ruiters opvoeden en opleiden, dat gaat over momenten, emoties, over omgaan met paarden. We zijn een van de grootste stallen van de wereld, maar dat is grotendeels dankzij de Belgische fokkerij en de LRV-werking, dankzij de mensen die er veertig, vijftig jaar geleden mee begonnen zijn.”

Ondertekening sponsorcontract tussen LRV en Stephex: Tom Kerkhofs, Stephan Conter, Georges Van Keerberghen, Maude De Smedt
Stephex stables © Hippo Foto Media- Dirk Caremans

Nieuwe talenten

Conter: “LRV is de start van onze sport. Waar amateurs, fokkers, (jonge) paarden starten en waar de nieuwe talenten worden gemaakt. Waar paarden en ruiters heel veel kunnen leren en ontdekken. Waar wij ook paarden ontdekken. Ik vond het heel belangrijk om LRV te ondersteunen, want zonder LRV verliezen we een onmisbare schakel van onze industrie.”

Roots van ons succes

“België zou niet hetzelfde sterke merk in de internationale paardenwereld zijn, zonder LRV”, vervolgt Conter. “Daar ben ik van overtuigd. Het zijn de roots van ons succes. Ik ben LRV heel genegen en ik ben oprecht blij met dit partnership, in die mate zelfs dat we naar toekomstige organisaties van nationale LRV-tornooien kunnen nadenken om het hier op ons domein te laten plaatsvinden. Daar valt zeker over te praten.”

Méér dan financiën

Van Keerberghen: “Ik heb als voorzitter van LRV ook een goed gevoel bij deze overeenkomst. Omdat het over veel meer dan alleen maar het financiële gaat. We kunnen elkaar aanvullen. Een organisatie als LRV zoekt uiteraard partners. Vanuit de Boerenbond-familie hebben we onze traditionele partners, maar we kijken uiteraard ook naar andere partners waarvoor onze werking interessant kan zijn. LRV richt zich niet zozeer op het professionele circuit, maar wat LRV typeert is de passie voor paarden. De emoties.”

Win-win

“We denken dat we met LRV een product hebben waar een zeker publiek voor is, die interesse hebben in producten zoals de Stephex-vrachtwagens en tweepaard-wagens. Dat is de reden dat we al een tijdje contact hadden met Tom en Stephan. Anderzijds denk ik ook dat de handelstal Stephex graag op de LRV-tornooien komt scouten naar jong talent. Als je ziet hoeveel toppaarden uit LRV komen, dan is dat ook een waardevol deel van het LRV-product”, verhaalt Van Keerberghen.

Toegankelijk

Conter: “Een groot stuk van onze aankoop wordt gedaan in de LRV-werking. We hebben constant onze scouts op de verschillende wedstrijden om de talenten – ik spreek hier zowel van paarden als ruiters – te ontdekken en op te volgen. Ik vind LRV een heel goed systeem om de paarden op te starten. Het is niet duur. Toegankelijk. Dicht bij huis. LRV is een goed voorbeeld voor andere organisaties. Paarden moeten niet in een ‘internationale context’ opgeleid worden om tot echte toppaarden uit te groeien. Het is een goeie manier om deze sport te kunnen doen.”

Van tweepaards trailer tot vrachtwagens

Kerkhofs van Stephex Stables vult aan: “Vandaar ook dat LRV zo interessant is om met ‘Stephex Horsetrucks’ officiële partner van LRV te zijn. LRV start met pony’s. Mensen beginnen met een kleine trailer. Dan volgt er vaak een tweepaards-trailer en dan volgt vaak een paardencamionette. Onze camionettes zijn handig. Het is makkelijker dan met een trailer rijden, je hoeft er geen speciaal rijbewijs voor te hebben. LRV is nog altijd een grote organisatie met veel leden. Daar zijn ongetwijfeld mensen bij met interesse in onze producten.”

Voorkeur voor graspiste

Van Keerberghen: “Wat ook typisch is voor LRV zijn de graspistes waarop het merendeel van de tornooien plaatsvindt.” Conter: “Wij zijn echt voorstander van gras! Ook onze wedstrijden zullen op gras plaatsvinden. Ik ben ervan overtuigd dat er op grasbodems veel minder kwetsuren ontstaan. Ik ben trouwens niet alleen met die mening, mijn collega Jan Tops heeft zijn hoofdpiste ook terug op gras gelegd. Ik denk dat we meer en meer terug naar gras zullen gaan. Dat heeft alles met fysica te maken. Als een massa van 600kg na een hoge sprong, tegen een hoge snelheid in de barrage, in de landing komt en in de landing veel weerstand krijgt, wat op zand toch wel het geval is, dan is het risico op blessure op geopadbodems hoger dan wanneer een paard op een goede grasbodem springt en een klein beetje kan meeschuiven, niet wegschuiven, in de landing.”

Ook bij slecht weer

De Smedt: “Nochtans staan onze tornooien met graspistes onder druk …” Conter: “We hebben allemaal van bodems gedroomd waarop we onze paarden horen galopperen, en horen afkloppen in de afzet. Maar ik ben ondertussen tot het besef gekomen dat grasbodems eigenlijk gewoon beter zijn voor de paarden. Ik vraag mijn ruiters om zo veel mogelijk op gras te rijden. De nieuwe Jumping Stephex zal trouwens op gras plaatsvinden. Het is tijd dat we de mindset een beetje veranderen. Als pistes groot genoeg zijn, kan je ook bij slecht weer het traject van het parcours regelmatig een beetje veranderen. De parcoursbouwers spelen hierin een belangrijke rol.”

Stephex-hindernissen

De Smedt: “In elke LRV-provincie komen er Stephex-hindernissen en banners op de verschillende wedstrijden. In de pistes van de Ruiterschool zal onze nieuwe partner uiteraard heel zichtbaar zijn. Ook op de provinciale en nationale kampioenschappen van LRV. Uiteraard krijgen de Stephex-producten de nodige aandacht op onze website, sociale media en in onze magazines. Dat zijn in de eerste plaats de vrachtwagens en camionettes. Maar ook de Stephex-hengsten lijken me voor onze fokkende leden interessante materie.”

Tophengsten

Conter: “We beginnen nu de nakomelingen van onze Tobago (foto boven, met Daniel Deusser) en Halifax van het Kluizenbos terug te zien in de sport en recent op de BWP-veiling. Dat bevestigt wat we van hen hadden verwacht. Dat het tophengsten zijn. Op het moment dat onze hengsten op pensioen in de sport gaan, gaan we die hengsten een serieuze push geven zodat we toch nog kunnen genieten van hun nafok. We willen dat ook teruggeven aan de Belgische fokkers.”

Beste springpaarden van de wereld

“We zijn in België de laatste vijftig jaar enorm verbeterd in de kwaliteit van onze springpaarden. We zijn veruit (!) de beste in de hele wereld als het over springpaarden gaat. Dat start allemaal met LRV en BWP. Met mensen met passie voor paarden en fokkerij. Met wedstrijden voor jonge paarden en met tornooien en lokale wedstrijden. Dat maakt ons groot. Voor de volgende vijftien jaar is die positie verzekerd, maar we moeten ook verder kijken en daarom zien dat we heel goede hengsten blijven houden. We moeten ervoor zorgen dat we met tophengsten blijven fokken. Laat de andere landen het ons niet afnemen. Want we zijn uniek in de wereld!”

Van Keerberghen: “Ik ben enorm blij om dat uit jouw mond te horen Stephan. Van harte welkom op de Nationale LRV-Indoorkampioenschappen, tijdens het eerste weekend van maart in de Ruiterschool in Oud-Heverlee. Hopelijk kan dat terug met publiek en in een typische LRV-sfeer.”

Over Stephex Group

In het Vlaams-Brabantse gehucht Meuzegem wonen meer toppaarden dan inwoners. Op het inmense domein van Stephan Conter krijgen topspringpaarden een luxueus onderkomen. Competitie, passie en excellentie zijn de kernwoorden van Stephex Stables. Het bedrijf Stephex Group is meteen één van de grote Europese producenten van paardenvrachtwagens en profileert zich daarnaast als paardensportmerk, handelaar in topsportpaarden, en organisator van twee vijfsterren-jumpings. Eén in Knokke in juni en één in Wolvertem eind augustus.

Over LRV

De Landelijke Rijverenigingen vzw (LRV) is de door Sport Vlaanderen erkende recreatieve paardensportfederatie. LRV telt 450 plaatselijke rijverenigingen en ponyclubs, waarin ca.13.000 liefhebbers van paardensport hun favoriete hobby beoefenen. LRV biedt de drie Olympische disciplines van de paardensport aan, daarnaast is er ook nog plaats voor mensport, endurance, G-paardrijden en recreatie.

Persbericht LRV

Foto boven: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER