Stappen en longeren als trainingsafwisseling: doe je dat al? *video*

0
3498

Bied jij voldoende variatie in het trainingsschema van je maatje? Een goede trainingsafwisseling is een must voor het welzijn van je paard. Altijd op dezelfde manier trainen, gaat op den duur vervelen en je paard heeft behoefte aan een goede mix van inspanning en ontspanning. De BR ConCord Leader en Longe biedt een stukje ontspanning en verbetering van de natuurlijke houding van je paard.

Een paard is van nature niet gemaakt om een last te dragen, maar om een last te trekken. De spieren op de rug zijn daarom zonder training niet zo sterk. Vandaar dat paarden vroeger vooral koetsen en voertuigen trokken. Als je op de rug van je paard gaat zitten en de rugspieren zijn niet sterk genoeg, gaat het paard compenseren in de gewrichten en andere delen van het lichaam.

Een paard moet een ruiter dus leren dragen. Dit lukt het beste als de fijne motoriek getraind wordt. Een paard is een vluchtdier en spreekt als eerste zijn grote spiergroepen aan. Juist de kleine spiergroepen zorgen ervoor dat een paard zijn ruiter kan dragen. De kleine spiergroepen krijgen met de ConCord methode extra aandacht. Super belangrijk dus!

ConCord Leader – Core stability

Dankzij het gebruik van de BR ConCord Leader worden de kleine spiergroepen op een rustige manier getraind. Je moet het zien als krachttraining zonder cardio, een soort “paardenyoga” waarbij de houding van het paard verbeterd wordt. Het is de bedoeling dat je rustig gaat stappen met je paard en de Leader. Dankzij de katrol dwing je hem niet in een bepaalde houding, want hij wordt niet vastgezet en kan vrij bewegen.

Je trekt het touw dus zachtjes aan, zodat hij in de juiste houding gaat lopen en je paard pikt op een gegeven moment vanzelf de juiste houding op die ontspannen aanvoelt. De bedoeling is dat je paard de buikspieren aanspant en de rug een beetje lift. Op deze manier verbetert de core stability.

Preventie en revalidatie

De BR ConCord Leader staat vooral bekend als ultiem hulpmiddel bij revalidatie om je paard op een vriendelijke manier in beweging te houden. Maar het is ook een goede zaak om je paard standaard te laten stappen met de Leader. Doe dit bijvoorbeeld vlak voordat je je maatje weer op stal zet, dan kan hij even weer helemaal in balans en tot rust komen. Wel wordt geadviseerd om het af en toe een weekje niet te doen, zodat de methode het gewenste effect blijft houden. Wissel de frequentie dus af.

ConCord Longe – training & correctie

Met behulp van de BR ConCord Longe leert je paard in de juiste houding en op een ontspannen manier te draven en te galopperen. Bij het gebruik van de Longe zal je zien dat er een driehoek wordt gevormd tussen drie belangrijke drukpunten waarover de druk gelijkmatig verdeeld wordt: bij de mond, achter de oren en bij de huid van de rug/buik waar het touw omheen zit. Wist je dat er bij druk achter de oren endorfine vrijkomt, waardoor je paard zich extra prettig voelt? Dankzij het katrolsysteem wordt je paard wederom niet beperkt in zijn bewegingsvrijheid.

De BR ConCord Longe vormt een iets pittigere trainingseenheid, waarbij de conditie en kleine spiergroepen getraind worden. Zeg maar hallo tegen sterke rugspieren! De BR ConCord Leader beperkt de afname van spieren tijdens het revalidatieproces en de BR ConCord Longe zorgt voor een verbetering van de conditie en opbouw van spieren na het revalidatieproces.

Harmonie en vriendschap

Voel je zen samen met je paard! Het is een welkome afwisseling van jullie trainingsschema. Het verbetert bovendien de band tussen paard en ruiter. Vooral aan het begin zal je even geduld moeten hebben totdat je paard de juiste houding vindt, maar als hij het eenmaal onder de knie heeft, genieten jullie samen van alle goeds die de methode op de lange termijn kan brengen voor je paard.

BR ConCord Leader en DE wetenschap

De ConCord Leader en Longe zijn bedacht door Mieke Verdonk. De effecten van haar stapmethode zijn wetenschappelijk bewezen en dat is uniek! Met haar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Utrecht over de ConCord Leader heeft ze zelfs een EBVM (Evidence-Based Veterinary Medicine) behaald.

De BR ConCord Leader en Longe zijn verkrijgbaar bij de ruiterspeciaalzaak, bezoek onze website www.br.nl voor een verkooppunt bij jou in de buurt. Meer weten over onze producten en visie? Bezoek onze website www.br.nl en volg ons via Facebook en Instagram.

Handige trainingsschema’s

Deze handige behandelschema’s willen we jullie niet onthouden. De uitgebreide trainingsschema’s zijn terug te vinden op de officiële ConCord website https://www.concord-vip.com/

Preventie/Onderhoud

Voor welke paarden?

Paarden die volledig hersteld zijn van een blessure en al aardig gespierd zijn.

Waarom?

  • Zodat het paard makkelijker zijn natuurlijke houding kan vinden.
  • Stappen met de Leader is een rustige oefening ter afwisseling van de training.

Hoe vaak en wanneer?

2 tot 4 maal per week vlak voor het op stal zetten, zodat het paard ontspannen en in de juiste houding op stal kan.

Duur: ongeveer 15 minuten per keer.

Revalidatie

Welke paarden?

Paarden die herstellende zijn van een blessure.

Waarom?

Op die manier blijft het paard op een vriendelijke manier in beweging.

  • Zodat de spiermassa van het paard behouden blijft.

Hoe vaak en wanneer?

Bij frisse paarden 4x per dag en bij rustige paarden 2x per dag. Voordat het paard voor de avond op stal gaat, is het altijd raadzaam om met de Leader te stappen.

Duur: in overleg met een dierenarts.

Correctie van de houding

Welke paarden?

Paarden met een slechte houding en/of weinig spieren.

Waarom?

  • Zodat het paard leert de juiste houding aan te nemen.
  • Zodat het paard zijn kleine spiergroepen/de fijne motoriek kan verbeteren.

Hoe vaak en wanneer?

Voor paarden met weinig rugspieren is er een uitgebreid schema van 6-8 weken stappen en voor paarden met normale rugspieren is er een schema voor 4-6 weken stappen.

Duur: ongeveer 15 minuten per keer.

De BR ConCord Leader en Longe zijn verkrijgbaar bij de ruiterspeciaalzaak, ga naar www.br.nl voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

Meer weten over onze producten en visie? Ga naar www.br.nl en volg ons via Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER