“Laat je hoofdstel aanmeten door een professional” *video*

0
2890
saskia ten cate hoofdstel passen

Er zijn honderden soorten hoofdstellen op de markt, grote kans dus dat er een bij zit die voldoet aan de eisen van jou en van je paard. Maar hoe weet je nou of een hoofdstel echt goed bij jouw paard past?

Bitfitter en paardentandarts Saskia ten Cate legt uit waar je op moet letten bij het passen van een hoofdstel.

Amerika

Saskia ten Cate heeft een opleiding bedrijfskunde gevolgd, maar voelde zich daar niet helemaal op haar plek. Ze rijdt van jongs af aan paard en vindt het welzijn en de gezondheid van paarden heel belangrijk.

Het besluit om in de paardenwereld te gaan werken was dan ook al snel gemaakt. Na een korte cursus bij een paardentandarts in de buurt had Ten Cate niet het gevoel dat ze klaar was om in de paardenwereld aan het werk te gaan. Daarom vertrok ze naar Amerika, om in Ohio een studie tandheelkunde voor paarden te volgen. Daar leerde ze alle kneepjes van het vak en die past ze nu toe tijdens haar dagelijkse werkzaamheden.

Vrij beroep

Ten Cate legt uit dat haar werk als bitfitter en paardentandarts onder vuur ligt: “Iedereen die een cursus heeft gedaan kan zichzelf al paardentandarts noemen. Het is een vrij beroep. Maar dat betekent niet dat iedereen die een cursus heeft gedaan er ook écht verstand van heeft. Er zijn heel veel mensen die zichzelf voordoen als paardentandarts, maar eigenlijk geen idee hebben wat ze precies aan het doen zijn. En dat is jammer.”

Hoofdstel

Ten Cate vertelt dat veel paardeneigenaren weinig kennis hebben over hoofdstellen. “Ze kopen een hoofdstel in de winkel en als de riempjes vast kunnen, ‘zit hij goed’. Ze weten niet dat er veel meer kennis achter zit. Er zijn bepaalde drukpunten op het paardenhoofd waar je op moet letten. Als deze punten geblokkeerd worden, dan zal je paard nooit lekker ontspannen kunnen lopen.”

De bitfitter benadrukt het belang van een goed passend hoofdstel. “Een hoofdstel dat niet goed zit, kan knelpunten veroorzaken en dat is absoluut niet de bedoeling”, legt Ten Cate uit. “Ik vertel dit niet om reclame te maken voor mezelf, maar ik wil dat iedereen die deze video ziet ook zijn eigen hoofdstel kan controleren.”

Niet prettig

Tijdens het filmen passen we het hoofdstel van de Fries Amerins. Bij het aanraken van het kopstuk achter de oren laat de merrie merken dat ze dat niet prettig vindt. “Zo’n boog in de vorm van het hoofdstel is leuk als het past, maar als het te klein is, kan het drukplekken veroorzaken. Dit is erg vervelend voor het paard en het kan behoorlijk zeer doen. Je kan daarom beter een hoofdstel aan laten meten door een professional, dan weer je zeker dat hij past op jouw paard.”

Tekst, foto en video: Isa Wessels

 

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Naamsvermeldingen

Van Eynde Stef

Van Eynde Stef

T: +32(0)478 23 97 42

E: stef@paardentandarts.be

W: www.paardentandarts.be

Trefwoorden:

Van Buynder Geert

Van Buynder Geert

T: +32(0)9 367 43 45

E: g.vanbuynder@skynet.be

W: www.geertvanbuynder.be

Trefwoorden:

Sunt Tom

Sunt Tom

T: +32(0)475 24 89 30

E: sunt.tom@gmail.com

W: -

Trefwoorden:

Dominique Pot

Dominique Pot

T: +32(0)474 45 05 50

E: dominiquepot@hotmail.com

W: www.dentalhorseservice.com

Trefwoorden:

Cerfontaine Léon

Cerfontaine Léon

T: +32(0)479 72 22 60

E: leon.cerfontaine@outlook.com

W: -

Trefwoorden:

Buschman David

Buschman David

T: +32(0)3 666 06 55

E: info@dierenartsenb.be

W: www.dierenartsenb.be

Trefwoorden:

DAP Equide - Dierenarts Wouter D

DAP Equide - Dierenarts Wouter D

T: +32(0)495 54 85 48

E: wouter@equide.be

W: www.equide.be

Trefwoorden:

DAP Vetrident - Dierenarts Teysen Stijn Tandheelkunde en Osteopathie

DAP Vetrident - Dierenarts Teysen Stijn Tandheelkunde en Osteopathie

T: +32(0)495 93 28 04

E: info@stijnteysen.be

W: www.vetrident.be

Trefwoorden:

Vanderwegen Leen

Vanderwegen Leen

T: +32(0)496 61 68 61

E: leen.vanderwegen@gmail.com

W: www.leedi.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER