Sanne De Smet: ‘We onderschatten hoe wijs paarden zijn!’

0
648
Sanne De Smet Paardenbos

Haar droom is uitgekomen. Als klein meisje moest Sanne De Smet uit Bornem (België) bij haar ouders aandringen om op manegeles te mogen. En inmiddels heeft ze drie paarden aan huis én heeft ze haar eigen bedrijf in de paarden.

“Mijn ouders hadden helemaal niets met paarden”, zegt Sanne. “Maar ze zeggen altijd dat sinds ik kon praten, het over paarden ging. Ik werd er enorm door aangetrokken. Eigenlijk is het onverklaarbaar. Ik ben als klein meisje meegegaan op paardenkamp en heb er lang bij mijn ouders op aangedrongen dat ik op les wilde bij de manege. Uiteindelijk heeft mijn tante mij erbij geholpen. Mijn oom en tante hadden namelijk ook paarden voor mijn nichtjes.”

Hippotherapie

“Ik heb een verzorgpony gehad en later zeiden mensen in de buurt dat ik hun paarden ook wel af en toe mocht rijden. Ik ben zelfs bij een voltigeclub terecht gekomen. Zelf deed ik geen voltige, maar ik vond het hartstikke leuk om kleine kinderen te trainen. Het buiten rijden vind ik het mooist. Het paardrijden heeft me zelfverzekerder gemaakt. Want als ik weet wat ik wil, ben ik ook duidelijker voor mijn paard. Omdat ik het zo leuk vond om met mensen en paarden te werken, ben ik in 2017 de opleiding Hippotherapie gaan doen.”


Eigen bedrijf


“Ik heb toen ook mijn eerste paard gekocht. Inmiddels heb ik er 3! Dat was altijd mijn droom. Ze staan hier aan huis. Eigenlijk is het een beetje onwerkelijk. Ik heb de studie afgerond en ben nu mijn eigen bedrijf Paardenbos aan het opbouwen. Ik geef therapie met paarden aan kinderen vanaf 12 jaar en aan volwassen. Met jongeren doe ik vaak de verzorging van de paarden en grondwerk. Ik leer ze dan om stevig op de grond te staan en hun energie te gebruiken om het paard iets duidelijk te maken. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen.”


‘Ik krijg energie van paarden’


“Met volwassen komt grondwerk ook aan bod, maar daar zet ik de paarden meer in in vrijheid. Volwassenen zetten dan situaties uit hun leven uit met voorwerpen. Op die voorwerpen gaan de paarden reageren. Daar komt vaak heel veel informatie uit waar de cliënt zich nog niet helemaal bewust van was. We onderschatten hoe wijs paarden zijn. Dat is ongelofelijk maar ook eng. Ze vragen je om te groeien naar de beste versie van jezelf, groeipijnen en al! Mijn droom? Dat is om mijn praktijk uit te bouwen en ik er echt mijn loon uit kan halen.”

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar redactie@capmagazine.eu

Sanne De Smet Paardenbos

LAAT EEN REACTIE ACHTER