Ruitervitaal coach opleiding I Ruben Coutteau: “Gezamenlijke intake van ruiter & paard”

0
394

Ruben Coutteau heeft jarenlang ervaring als osteopaat voor mensen en heeft drie dochters die fanatiek paardrijden. Tijdens een van zijn behandelingen raakte hij in gesprek met zijn patiënt, een dierenarts. Daarin gaf ze aan dat het soms lastig is voor dierenartsen om de oorzaak van een probleem bij een paard te vinden. Ze vroeg of Ruben, samen met haar, gezamenlijke intakes van ruiter en paard wilde gaan verzorgen.

Bewuste & onbewuste signalen

Ruben besloot zich te verdiepen in wat de paardensport van het menselijk lichaam vraagt en startte daarom met de opleiding tot Ruitervitaal coach. “Een ruiter zendt bewuste en onbewuste signalen naar een paard”, begint Ruben enthousiast. “Die onbewuste signalen zijn onder andere de houding, zit, balans en coördinatie.”

Waar zit de oorzaak?

“Een voorbeeld daarvan is een patiënt die naar de dierenarts ging omdat zijn/haar paard niet goed door zijn lichaam buigt. Dat paard kan natuurlijk vastzitten in zijn nek, rug of bekken, maar er is lang niet altijd een oplossing te vinden. Doordat ik de ruitervitaal coach opleiding heb gedaan, kan ik nu beoordelen of de oorzaak misschien bij de ruiter ligt.”

Ruitervitaal coach

Met de Ruitervitaal coach opleiding leer je van alles over de anatomie van de mens. Je leert er onder andere welke oefeningen je voor verschillende soorten problemen kunt doen. Verder leer je er over voeding, arbeidsrustverhouding en hoe je groepslessen en personal trainingen geeft. Als Cap-lezer ontvang je nu €100,- korting voor de opleiding die 26 februari van start gaat. Gebruik daarvoor de kortingscode: CAP100.

“Mijn interesse lag voornamelijk in de mogelijke tekortkomingen in de kracht van de ruiter. Want de paardensport vraagt een hele andere belasting van het menselijk lichaam dan van een wielrenner of basketbalspeler bijvoorbeeld. Daarnaast merk ik dat ik, na het afronden van de opleiding, mijn patiënten vaak de essentie van balans meegeef. De balans van ruiter en paard moet kloppen, op elk denkbaar gebied. Van voeding tot arbeidsrustverhouding en van spierkracht tot flexibiliteit.”

Ruiteranalyse 2.0

Ruben heeft niet alleen de kennis voor zijn dagelijks werk verbreedt, hij is ook bezig met een ruiteranalyse 2.0. “Ik ben verdergegaan met het ontwikkelen van een testprotocol, zodat we een ruiter op verschillende vlakken op dezelfde manier kunnen testen. We gaan specifiek op zoek naar spierverkortingen, blokkades, onevenheden en zwaktes van het musculosketale systeem.”

“Daarnaast heb ik me gestort op blessurepreventie. Je ziet dat ruiters letsels oplopen bij een val of door overbelasting. In het tweede geval gaat het vaak om de schouder en nek regio. Voor andere sporten, zoals wielrennen en basketbal bestaan al testprotocollen voor fysiotherapeuten en osteopaten, voor de paardensport nog niet. Daarom ben ik daar nu mee bezig.”

Korting!

Deel jij deze interesse met Ruben of wil je meer te weten over ruitervitaliteit? Schrijf je dan in voor de opleiding tot Ruitervitaal coach van 26 februari en krijg €100,- korting! Gebruik de code: CAP100.

De opleiding is volledig online, met uitzondering van één praktijkdag per module. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de lockdown actie

Bron: Cap magazine

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER