Zo’n tachtig Przewalskipaarden hebben een onderkomen gevonden in de verlaten gebouwen van de Oekraïense plaats Tsjernobyl. Tsjernobyl staat eigenlijk bekend als ‘spookstad’ sinds een ernstig ongeluk met een kernreactor in 1986. Er woont bijna niemand meer. En nu dus toch: paarden.
Bij de ramp kwamen radioactieve stoffen vrij, waar duizenden mensen en dieren aan werden blootgesteld.
Bedreigde diersoort
Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Georgië bieden verlaten woningen beschutting aan bedreigde diersoorten. Ze zouden een welkom hulpmiddel kunnen zijn voor natuurbeschermers die inzetten op het voorbestaan van de zeldzame Przewalskipaarden.
Onderzoeker Peter Schlichting legde via infrarood-camera’s meer dan elfduizend beelden van Przewalskipaarden vast. De paarden gebruiken de verlaten gebouwen als schuilplaats.
Foto’s van de Przewalskipaarden in Tsjernobyl.
“Weinig genetische diversiteit”
Zo’n vijftien jaar geleden werden zesendertig Przewalski’s in het grensgebied tussen Wit-Rusland en de Oekraïne vrijgelaten. Dat aantal verdubbelde al snel. “Vanwege de voortplanting in zo’n kleine kudde is de kans op natuurlijke variatie helaas wel grotendeels verloren gegaan”, concludeert Schlichting.
Verder onderzoek is nodig om de genetische diversiteit van de Przewalskipaarden in kaart te brengen.
Niet alleen paarden
De onderzoekers denken dat de verlaten gebouwen van Tsjernobyl in ieder geval hebben bijgedragen aan het voortbestaan van de kudde paarden. De camerabeelden legden vast dat ze regelmatig urenlang in een gebouw doorbrengen. In de zomer zoeken ze de beschutting op tegen de zon en tegen insecten.
Ook andere dieren maken gebruik van de verlaten gebouwen. De camera’s detecteerden onder meer hazen, vossen, everzwijnen en verschillende soorten vogels en vleermuizen.
Bron: horsetalk.co.nz
Foto: Istockphoto/Dornes