Paardenastma: Chronische ontsteking in de luchtwegen

0
1107
Paarden kunnen last hebben van hun luchtwegen: Paardenastma. Een chronische ontsteking aan de luchtwegen
Foto: Sabine Timman

Een veelvoorkomend probleem bij paarden: astma. Één op de acht paarden lijdt aan deze diepe luchtwegaandoening. Het beïnvloedt het welzijn en de prestaties.

Paardenastma is een chronische ontstekingen van de diepe luchtwegen van paarden. Het is geen infectie. Het heet ook wel dampigheid, RAO, COPD of hooi- of stofallergie. De aandoening lijkt op de astma bij mensen, daarom heet het nu paardenastma.

Wat is paardenastma?

De paarden die aan astma lijden hoesten vaak, hebben neusuitvloeiing en kampen in ernstige gevallen ook met benauwdheid. Als de aandoening voortvarend  wordt aangepakt dan kan dit de gezondheid bevorderden en kun je asmam in bepaaalde gevallen  onder controle krijgen. Paarden hebben dan minder last van de ontsteking en kunnen daardoor beter ademen. Soms is een medische behandeling nodig om de ontsteking en de vernauwing van de luchtweg te verhelpen.

Twee vormen

Paardenastma is onderverdeeld in twee vormen: Milde tot matige paardenastma, dat heette eerst Inflammatory Airway Disease (IAD). Dit kan voorkomen bij paarden van alle leeftijden, maar vooral bij paarden jonger dan 3 jaar.

Daarnaast heb je nog ernstige paardenastma, Recurrent Airway Obstruction (RAO) die wordt vooral gezien bij paarden ouder dan 7 jaar. Bij deze vorm heeft het paard ook in rust last van een zware en versnelde ademhaling.

Bij de ernstige vorm kan er littekenweefsel in de longen ontstaan dat niet meer weggaat. Soms komt het zelfs voor dat de longblaasjes knappen.

Een paard kan ook spontaan een astma aanval krijgen. Het paard reageert dan heftig op iets in de omgeving waarbij de luchtwegen dichtgeknepen worden. Zo’n aanval wordt gezien als een spoedgeval en hoeft niet te betekenen dat een paard chronisch astma ontwikkelt.

Onderzoek

Onderzoekers hebben vastgesteld dat tachtig procent van de paarden wel eens lijdt aan een milde tot matige  vorm van astma. Deze aandoening heeft een grote invloed tijdens trainingen en op de levenskwaliteit. Als een eigenaar niet op tijd handelt wordt de aandoening erger en kan er blijvende schade ontstaan.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn dan vaak geen duidelijke symptomen; een paard kan alsnog presteren op hoog niveau. Hoesten kan wel een teken zijn, samen met wat neusuitvloeiing en een langer herstel na een zwaardere training. Kijk naar deze subtiele symptomen en neem contact op met je dierenarts. Hoe eerder je erbij bent hoe minder de kans op verergering en blijvende schade.

De behandeling

De volgende drie punten zijn belangrijk voor de behandeling:

  • Vermijd risicofactoren door aanpassingen in de omgeving
  • Ontsteking in de longen moet worden aangepakt met behandeling met sterke ontstekingsremmers (corticosteroïden)
  • Gebruik luchtwegverwijders als dit nodig is voor een snelle verlichting van vernauwingen in de luchtwegen

 

Voor verdere informatie lees het artikel op paardenarts.nl

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

Bron: Paardenarts

LAAT EEN REACTIE ACHTER