Paarden op het vliegtuig, zo gaat dat!

0
2254
Vliegen in het vliegtuig voor paarden
Foto: Sabine Timman

Een paard kun je niet zomaar als pakketje versturen dus moeten ze soms een reis in het vliegtuig voort zetten.

Heb je een wedstrijd buiten Europa of heb je een paard verkocht naar het buitenland,  dan zijn dat redenen waarom paarden met een vliegtuig vervoerd worden.

Paarden zijn dan ook de dieren die het meest vervoerd worden op Schiphol, een van de belangrijkste vluchthavens van Europa. Nee, geen honden of katten, maar paarden. Per jaar gaan er 5.500 paarden (vanaf Schilhol) de lucht in om te reizen naar hun bestemming. Hoe gaat het proces van vliegen voor paarden?

Speciaal opgeleide mensen

De paarden komen per vrachtwagen of trailer aan op Schiphol Animal Centre. Daar staan stallen waar paarden in kunnen staan voor ze vertrekken. Er zijn speciaal opgeleide mensen om de viervoeters te verzorgen bij aankomst tot aan het vertrek.

Geen slaap voor de grooms

Tijdens de vlucht zijn er zogeheten grooms. Deze grooms nemen de zorg en de begeleiding tijdens de vlucht over. Om de zoveel uur kijkt de groom hoe het met het paard gaat, deze persoon is altijd bezig met het welzijn van de paarden, slapen zit er dan ook niet in wanneer de vlucht  12 uur duurt bijvoorbeeld.

First Class vliegen

Er worden soms ook paarden met een waarde van miljoenen euro’s vervoerd. Zelfs bij paardenvluchten heb je een first, business en economy class. In de economy class worden drie paarden in een speciale box vervoerd, bij de business klas twee paarden in een speciale box en als het paard first class vliegt, dan zit hij alleen in een speciale box. Het is dan heel erg rustig voor het paard, dit kan invloed hebben op zijn eventuele prestaties bij een wedstrijd.

De catering voor de paarden blijft natuurlijk wel altijd het zelfde. De paarden worden van goede verzorging voorzien en hebben dus de hele vlucht beschikking over hooi en water.

Miljoenen waarde

De bestemmingen zijn over de hele wereld. Soms gaan er vliegtuigen in de lucht met miljoenen aan waarde, omdat er allemaal toppaarden van topruiters vervoerd worden. Paarden worden onder anderen vervoerd naar de wereldbekerfinale, de Olympische Spelen en de Global Champions Tour die in in een aantal wereldsteden zoals Quatar plaats vindt.

Paspoortcontrole

Voor vertrek wordt het paspoort en het chipnummer van het paard gecontroleerd. De entingen worden gecheckt en als het paard mag vliegen dan wordt er door een dierenarts een stempel geplaatst in het paspoort. Eigenlijk hetzelfde als bij mensen.

Vliegen voor een paard is nogal wat. Het kan een stressvolle gebeurtenis zijn, maar soms niet onoverkomelijk. Gelukkig wordt er alles aan gedaan om ze de volledige zorg te geven die ze nodig hebben en om de vlucht zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Schiphol

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER