Paard te dik? 7 tips om je paard gezond te laten afvallen

0
4957

Wist je dat meer dan de helft van de recreatief gehouden paarden te dik is? Net als bij mensen is overgewicht (of zelfs obesitas) slecht voor de gezondheid. Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, heeft al meerdere afvaltrajecten begeleid en geeft je hier 7 tips om je paard gezond te laten afvallen.

Het Pavo InShape Program is speciaal ontwikkeld om je paard op een gezonde en verantwoorde manier te laten afvallen.

1. Bepaal hoeveel je paard te dik is

De eerste stap om te bepalen of je paard overgewicht heeft, is het uitvoeren van een Body Condition Score. De meest betrouwbare methode is de 9-punts Body Condition Score
(BCS). Dit systeem geeft een indicatie van het totale lichaamsvet: je gaat voelen naar de onderhuidse vetophopingen op zes verschillende lichaamsgebieden: de nek, schoft, rug, staartbasis, ribben en het gebied achter de schouders. Een paard dat wordt beoordeeld met een score van 1 is extreem mager, een score van 9 staat voor een extreem vet paard. Een BCS van 5 is optimaal. Er zijn ook speciale gewichtsmeetlinten voor paarden verkrijgbaar, waarmee je het gewicht kunt meten.

Gebruik een meetlint om het gewicht van je paard te bepalen.

2. Creëer een negatieve energiebalans

Om paarden af te laten vallen is het belangrijk om een zogenoemde ‘negatieve energiebalans’ te creëren. Simpel gezegd: je paard moet meer energie verbruiken dan hij binnenkrijgt, zónder dat dit ten koste gaat van de spiermassa. Dat zit hem in een combinatie van voeding, management en beweging.

 • Weidegang: Paarden komen het meeste aan van gras. Beperk de weidegang dus als er sprake is van overgewicht. Een alternatief is een zandpaddock met toegang tot ruwvoer. Vanaf een BCS van 7/9 en hoger is het advies om je paard (tijdelijk) helemaal niet op de wei te zetten.
 • Ruwvoer: Een paard moet dagelijks ongeveer anderhalf tot twee procent van zijn lichaamsgewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Paarden die te dik zijn, en dus gewicht moeten verliezen, mogen beperkt worden tot een drogestof-percentage van 1,3 van het lichaamsgewicht. Let op: geef nooit te weinig ruwvoer! Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard.
 • Krachtvoer: Beperk/ beëindig het geven van krachtvoer. Gebruik liever een balancer, zoals Pavo Vital, om ondanks de krachtvoereliminatie er toch voor te zorgen dat je paard alle benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.

3. Test de voedingswaarden in je ruwvoer

Het is heel belangrijk dat een paard dat moet afvallen toch voldoende ruwvoer krijgt. Om te voorkomen dat hij hier dikker van wordt, is het van belang dat dit ruwvoer een lage energiewaarde heeft. Met een Pavo Ruwvoer Quickscan analyseer je eenvoudig het drogestof-percentage en de suiker-, energie- en eiwitgehaltes van jouw ruwvoer. Zo kun je kijken of jouw hooi geschikt is voor een paard dat moet afvallen.

4. Ga meer bewegen

Om ervoor te zorgen dat de vetverbranding goed op gang komt, is beweging cruciaal. Hierdoor spreekt een paard zijn energiereserves aan en verliest het gewicht. Het is wel belangrijk dat je je paard met stapjes meer en intensiever laat bewegen en niet van de éne op de andere dag van nul naar honderd gaat. Zo voorkom je blessures en overbelasting. Een mooi uitgangspunt is om iedere maand twintig procent meer te bewegen: twintig procent meer stappen, draven en galopperen. In het Pavo InShape Program vind je voorbeeld trainingsschema’s die je kunt gebruiken als je je paard wil laten afvallen.

5. Zorg voor voldoende eiwit

Een paard dat (ineens) meer en intensiever beweegt, heeft een hogere behoefte aan eiwit. Eiwit helpt enerzijds de vetverbranding te ondersteunen en anderzijds de spieren goed te verzorgen en spierafbraak te voorkomen. Pavo InShape is een structuurrijke muesli en speciaal ontwikkeld om paarden optimaal te ondersteunen tijdens het afvallen.

6. Ga niet te snel

Het is van groot belang dat paarden geleidelijk afvallen, dus niet te snel! Een paard haalt zijn energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Te snel gewicht verliezen, of een verkeerde balans in het rantsoen, kan resulteren in allerlei gezondheidsproblemen, zoals spierafbraak, leververvetting, koliek, maagzweren en insulineresistentie. Om je paard verantwoord te laten afvallen is een gewichtsverlies van een half tot één procent per week ideaal.

7. Houd een logboek bij

Gewichtsopvolging is zeer belangrijk! Weeg, meet en/of scoor je paard iedere maand en houd dit voor jezelf bij in een schema. Noteer hier ook de beweging (in minuten) en het rantsoen, zodat je tijdig kunt bijsturen. Handige invulschema’s vind je in het Pavo Inshape Program.

NIEUW: PAVO INSHAPE PROGRAM

Compleet afvalprogramma voor paarden
Het Pavo InShape Program is speciaal ontwikkeld om je paard op een gezonde en verantwoorde manier te laten afvallen. Uit onderzoek weten we dat je het optimale resultaat bereikt als je zowel het management als de voeding én beweging aanpast. Vanuit deze drie pijlers helpt het Pavo InShape Program je naar een fitter en gezonder paard.

 • Het eerste complete afvalprogramma voor paarden
 • Samengesteld met behulp van verschillende experts
 • Wetenschappelijk getest i.s.m. de Gezondheidsdienst voor Dieren
 • Succesvolle resultaten bij de 50 deelnemende testpaarden.Lees meer over het programma en download het gratis op www.pavoinshape.net.

PAVO INSHAPE

Voeding is één van de drie pijlers van het Pavo InShape Program. Als je bezig bent om je paard te laten afvallen, is het namelijk belangrijk om enerzijds vetverbranding te stimuleren en anderzijds spierafbraak te voorkomen.

 • Onderdeel van het Pavo InShape Program
 • Optimale ondersteuning tijdens het afvallen
 • Bevordert spierherstel
 • Pavo Vital inside voor alle dagelijkse vitaminen en sporenelementen

Tekst en foto’s: PAVO

LAAT EEN REACTIE ACHTER