Overheid voorziet subsidies ‘wolvenproof’ omheining

0
1685

Veehouders krijgen vanaf 1 april een tegemoetkoming van 80 procent voor het ‘wolvenproof‘ maken van hun omheining, meldt Het Laatste Nieuws.

Investeringen uit het verleden kunnen ook teruggevorderd worden, indien ze aan de voorwaarden voldoen.

“Zo hopen we enerzijds de schade te beperken, en anderzijds de wolf weer zijn natuurlijke gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat die niet langer op schapen gaat jagen”, zegt Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V).

Bedreiging

Er komen steeds meer wolven voor in Vlaanderen. Dit is een bedreiging voor al het klein- en pluimvee, maar ook paarden worden steeds vaker slachtoffer van een aanval. Zo werd in Duitsland dit jaar al meerdere malen melding gemaakt van een gedood paard.

Preventie

Om een wolf uit je wei te houden kan schrikdraad helpen. Het is dan wel zaak om die lager te plaatsen dan paardeneigenaren doorgaans doen. Een draad op maximaal 15 centimeter hoogte boven de grond en eentje op 120 centimeter hoogte zouden voldoende moeten zijn.

In de omgeving van het Limburgse Peer werden eerder dit jaar drie alpaca’s en een schaap door een wolf gedood. Het Belgische ‘Natuur en Bos’ denkt dat de kans groot is dat de wolvenpopulatie het komende jaar nog groeit.

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto: Istockphoto/Manve

LAAT EEN REACTIE ACHTER