Onweer op buitenrit, wat te doen?

0
810
onweer tijdens buitenrit
© Shutterstock.com

Niets is fijner dan een buitenrit na een warme zomerse dag. Helaas komt het in de vroege avonden, na een hete dag, wel eens voor dat de blauwe lucht plaats maakt voor een grauwe grijze lucht: onweer op komst!

Helaas gaat het dan heel erg snel. De onweer is erg gevaarlijk, je rijdt in een bos vol met hoge bomen. Wat nu?

De rekenlessen komen van pas

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, maar je kunt uitreken hoe dichtbij de onweer is. Omdat licht veel sneller is dan geluid, zal je eerst een flits zien en later pas het geluid horen. Tel de secondes tussen de flits en het geluid. De uitkomst daarvan deel je door drie en dat is het aantal kilometers dat de onweer bij je vandaan is. Tel je al minder dan tien seconden tussen de flits en het geluid? Dan is bliksem heel dichtbij en wordt de situatie gevaarlijk.

Vermijd bomen en open oppervlaktes

Probeer een schuilplaats te vinden. Denk aan een grote schuur, stallencomplex in de buurt of een huis. Een boom is absoluut geen goed idee, een inslag gebeurt snel op bomen. Probeer ook weg te komen bij grote open oppervlaktes zoals grote weilanden of akkers.

Spanningsveld tussen paardenhoeven

Paarden trekken de onweer meer aan dan mensen door de zogenaamde stapspanning. Die is bij een paard veel groter dan bij een mens. Tussen de hoeven ontstaat bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond. Paarden en Pony’s zijn daardoor veel sneller slachtoffer van een blikseminslag. Neem daarom afstand van je paard.

Tip voor het vastknopen van je paard

Zet je paard nooit vast aan een boom tijdens onweer, maar zoek een stevige stronk of struik. Dit is alleen een optie wanneer de onweer gevaarlijk dichtbij is en er geen andere opties zijn. Vastzetten aan een halster bij een gebouw is natuurlijk de beste optie.

Maak de teugels vast aan de neusriem, zodat je paard niet aan het bit kan gaan hangen.

Drie meter afstand

Ga gehurkt op de grond zitten met je voeten bij elkaar. Ga nooit languit plat op de grond liggen! Door jezelf zo klein mogelijk te maken en je voeten bij elkaar te houden, verklein je de kans om geraakt te worden door de bliksem. De stroom kan niet door je lichaam lopen als je op die manier laag bij de grond zit. Houd ook minstens drie meter afstand van hekwerk en afrastering. Op een plek met veel kleine boompjes die bij elkaar staan is veilig genoeg.

Natuurlijk wil je deze situatie ten allen tijde voorkomen! Check voordat je vertrekt altijd de weersvoorspellingen. Soms is de onweer voorspeld en dan is het niet verstandig om het bos in te gaan. Onweer kan soms ook volledig onverwachts optreden, blijf dan vooral rustig, raak niet in paniek en neem de tips mee mocht het je overkomen.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

Bron: De Hoefslag

LAAT EEN REACTIE ACHTER