Onvoldoende gras op de wei? Voer ruwvoer bij!

0
1344
Voldoende ruwvoer helpt koliek te voorkomen

Je kijkt de wei in en alles wat groen hoort te zijn is geel en verdroogd. Op sommige plaatsen lijkt het gras zelfs volledig afgestorven. Het warme en droge voorjaar eist zijn tol. Gebruik deze handige tips van Pavo over hoe je om kunt gaan met droogte (en daarna).

De aanhoudende droogte lijkt problemen te gaan veroorzaken voor paardenhouders. De extreme droogte zorgt er namelijk voor dat het gras bijna niet meer groeit en de weides dor en droog zijn. Na een droog voorjaar wordt een extreem warme en droge zomer verwacht. Groene weides hebben plaatsgemaakt voor kale bruine vlaktes. Het gebrek aan regen en het gelimiteerd mogen/kunnen sproeien is hier de oorzaak van. En dat heeft gevolgen voor de paarden op de wei.

Paardenweide in overlevingsstand

Wist je dat onder extreem droge en warme omstandigheden het gras overschakelt op de ‘overlevingsstand’: alle energie wordt in het wortelstelsel gestoken (want dat moet in leven blijven), waardoor er niets meer overblijft voor boven de grond. Wat je ziet is dat het gras afsterft, maar onder de grond blijft het wortelstelsel vaak verrassend lang in leven.

Het regent, het regent

Je zult dan ook merken dat op het moment dat het gaat regenen, de wei zichzelf opvallend snel weer zal herstellen. Zeker op percelen waar de bodem voldoende meststoffen bevat. Het gras zal ineens uit de grond schieten – en daarmee ook de voedingswaarde (lees: suiker), die al die tijd in de wortelen opgeslagen heeft gezeten. Dit kan een risico zijn voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals insulineresistentie en de ziekte van cushing/PPID, of zelfs acute hoefbevangenheid veroorzaken.

Zowel voor je paard als voor het gras is het dan ook beter om het weiland niet direct intensief te laten begrazen, maar eerst rustig op gang te laten komen. Trek minimaal een week uit voordat je je normale weideroutine weer inzet.

Tip: laat na regenval het weiland niet direct intensief begrazen in verband met hoge suikerwaardes, maar geef het de tijd om te herstellen

Voer extra hooi bij droogte

De droogte zorgt er niet alleen voor dat het gras amper groeit, maar het kan ook bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan hoefbevangenheid en (zand)koliek. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je paard voldoende voedingsstoffen en ruwvoer(vezels) binnenkrijgt. Zorg bij een droge en kale weide dus dat je extra hooi bijgeeft of ruwvoervervangers. Naast hooi en kuil zijn luzerne, grasbrokken en bietenpulp namelijk ook heel geschikt om paarden van de noodzakelijke ruwvoervezels te voorzien.

Ruwvoerproducten van Pavo

Kies uit de ruwvoerproducten van Pavo, zoals Pavo DailyPlus, Pavo SpeediBeet, Pavo FibreBeet of Pavo FibreNuggets. Pavo DailyPlus heeft de voedingswaarde van normaal hooi, dus hier kun je prima een paar kilo per dag als ruwvoervervanger van voeren. Pavo SpeediBeet en FibreBeet zijn ook een ruwvoer voor paarden en kan bij volwassen paarden tot 1 – 2 kilo per dag (droog product) probleemloos worden ingezet.

Om te voorkomen dat paarden het gras te kort afgrazen en veel zand binnenkrijgen, kun je ze ook regelmatig een ander stukje weiland aanbieden als dit mogelijk is.

Pavo’s producttips

Pavo SpeediBeet

• Snelwekende, ontsuikerde bietenpulp
• Ruwvoeraanvulling met hoge energiewaarde
• Zeer laag suiker- en zetmeel­gehalte

Pavo FibreBeet

• Mix van bietenpulp en luzerne
• Ondersteunt conditieherstel en bespiering
• Zeer laag suiker- en zetmeel­gehalte

Pavo DailyPlus

• Uitgebalanceerde luzernemix
• Ideaal om door krachtvoer te mengen
• Voor extra structuur in het rantsoen

Pavo FibreNuggets

• Smakelijke grasbrokken
• Hoogwaardige ruwvoervervanging
• Melasse- en graanvrij

Heb jij een voedingsvraag of kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een goed rantsoen voor jouw paard? Stel je voedingsvraag aan Pavo’s voedingsdeskundigen via www.pavo.be.

Tekst: PAVO
Foto: Istock

LAAT EEN REACTIE ACHTER