Onderzoekers van de University of Life Sciences in het Poolse Lublin onderzochten of er een verschil is in smaakvoorkeuren van paarden in relatie tot hun ras en geslacht.
De paarden kregen verschillende soorten brok, waarna hun gedrag werd geobserveerd.
Smaakvoorkeur
Het doel van deze studie was om de smaakvoorkeuren van paarden te bepalen in relatie tot hun ras en geslacht. 48 volwassen Arabische volbloeden, Anglo-Arabieren, Poolse Koniks en Poolse koudbloeden – hengsten en merries in gelijke aantallen – waren (letterlijk) de proefpaarden.
‘Paardensnoepjes’
Tijdens het experiment werden vijf soorten kunstmatig verwerkt voer op basis van haver en natuurlijke gedroogde producten die gewoonlijk als paardensnoepjes worden beschouwd (denk aan zure en zoete appels, wortels, suikerbietenmelasse en gerst met zout) op drie opeenvolgende dagen in emmers aan paarden gegeven.
Gedrag
De onderzoekers evalueerden het gedrag van de paarden tijdens het experiment, evenals de manier waarop ze hun smaakvoorkeuren uitten, de volgorde waarin ze de brokken opaten, de tijd die nodig was om de interesse voor de brokken te wekken en de tijd die ze nodig hadden om elke soort brok te eten. De smaakvoorkeur van de paarden bleek afhankelijk van hun ras en geslacht.
Appels of wortels
De merries aten liever brokken met melasse dan de hengsten. Voer met toevoegingen van appels of wortels waren de favoriete snacks van alle geteste rassen. De grootste variëteit in brokvoorkeur was bij de Arabische volbloedpaarden.
Niet te zoet of een beetje zout
Brokken met een uitgesproken zoete smaak of licht zoute granen vielen niet echt in de smaak. In de meeste gevallen kozen de paarden deze twee toevoegingen het laatst.
Primitieve paarden hadden een duidelijke manier om smaakbeleving te uiten. Maar: paardengedrag dat duidt op belangstelling voor een bepaald soort voeding mag niet worden gezien als een bewijs dat het lekker(der) is. Het eerst gekozen voedsel is niet per se het voedsel dat het snelst wordt gegeten.
Belangrijkste bevindingen
- De smaakvoorkeuren van paarden variëren afhankelijk van ras en geslacht.
- De meeste merries kozen voor voer met worteltoevoeging, terwijl bij hengsten de voorkeur uitging naar voer met toevoegingen van zure appels.
- Merries kozen, in tegenstelling tot hengsten, eerder voor een zoete smaak.
- Het gedrag van de paarden betekent niet dat het ene voer ‘lekkerder’ is dan het andere.