In Engeland toonde onderzoek door zorgaanbieder Benenden aan dat het vooroordeel dat paardrijden een risicosport is, overdreven is. Verwondingen bij ruiters vallen vaak erg mee.
Er werd gekeken wat mensen zien als ‘de meest gevaarlijke sporten’, die vaak leiden tot blessures. De ondervraagden vonden boksen met 41,9% de meest gevaarlijke sport. Rugby was de volgende met 19,1% en paardrijden derde met 13,5%. De top tien bestond verder uit gevechtssporten: 5,9%, gewichtheffen of powertraining 5,7%, voetbal 3,4%, hockey 2,3%, turnen 1,8%, fietsen 1,5% en hardlopen 1%.
Welke verwondingen?
De zorgverlener baseert de bevindingen op mensen die hebben deelgenomen aan een reeks van sporten. Hen werd gevraagd welke verwondingen ze bij die sporten hadden opgelopen. Er is ook geprobeerd erachter te komen waarom velen van hen geen goed medisch advies hebben gevraagd.Voetballen meest blessuregevoelig
In Engeland zou voetbal de meest gevaarlijke sport zijn, bijna één op de vijf (18,9%) zegt dat ze geblesseerd zijn geraakt tijdens het beoefenen van hun sport. Voetballers zouden dus zes keer meer kans hebben op blessures dan eerst werd gedacht. Vooral een verstuikte enkel (40%), knieblessure (32%) en hersenschudding (13%) komen vaak voor.Paardrijden net in top 10
Velen zijn er zeker van dat rugby één van de meest brute sporten in Engeland is, maar nu liet de studie zien dat mensen vier keer méér kans hadden op blessures met voetballen. Rugby werd derde op de lijst (4,9%), ver achter de tweede meest gevaarlijke sport. Bijna één op de tien ondervraagde hardlopers (9,4%) was al eens geblesseerd geraakt. Na deze top drie kwam fietsen (4,5%), zwemmen (3,2%), gewichtheffen, fitness/body building (3%), tennis (2.8%), gevechtssport (2,8%), paardrijden (2,6%) en badminton (2,3%).
Risico verkleinen
Ziekenhuisdirecteur Jane Abbott geeft aan dat eigenlijk alle sporten een zeker risico hebben. Een gezonde, actieve manier van leven (gezond eten en veel bewegen) is belangrijk voor het voorkomen van blessures. Ook een goede training en een warming up helpt (óók bij paardrijden!). Als je aan een nieuwe sport begint, moet je jezelf instellen op haalbare doelen en je gezond verstand gebruiken.
Vroeg herkennen
Volgens Abbott is het zorgelijk om te zien dat sporters niet de verantwoordelijkheid nemen voor hun blessures. Bij pijn of zwelling zou je onmiddellijk moeten stoppen en een paar dagen rust nemen. Als de pijn tóch blijft: vraag medische hulp. Het is heel belangrijk om de kenmerken vroeg te herkennen en op een goede manier te behandelen. Herstel zou dan eenvoudiger, sneller en effectiever zijn.
Bron: Horsetalk / Hoefslag
Foto: Istockphoto/domin_domin