Bij de organisatie van het transport van paarden – zoals naar de Olympische Spelen in Tokio in augustus – komt heel wat kijken, vertelt Wendy Laeremans, Director Sport van de Belgische Ruitersportfederatie.
Olympische paarden moeten van hun stal vervoerd worden naar de luchthaven, en daar worden ze op een vliegtuig geladen richting Tokio. Eens in Japan aangekomen worden ze naar de stallen bij het Olympisch dorp gebracht.
“Nog voor ze het vliegtuig op kunnen, moeten de paarden eerst een week in quarantaine in Aken in Duitsland”, vertelt Wendy Laeremans. “Na die week worden ze per vrachtwagen naar de luchthaven van Luik gebracht. Daar worden de paarden in wide stalls, een soort containers waar per container drie paarden in kunnen, met een lift in het vliegtuig geladen. Het kan best wel spannend voor ze zijn als ze met de lift omhoog in het vliegtuig worden geladen.”
Drinken tijdens de vlucht
Atleten wordt aangeraden om tijdens langeafstandsvluchten veel te drinken en om bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en de benen te strekken. Ook voor paarden is hydrateren de boodschap. “Paarden goed aan het drinken houden, dat is inderdaad belangrijk.”
In de watten gelegd
Om in Tokio aan de start te kunnen staan, moet er goed gezorgd worden voor het paard tijdens het transport, dat doen de groom en de team-dierenarts. “De paarden worden tijdens een vlucht begeleid door een aantal grooms en door veterinair personeel. Jammer genoeg is er op sommige transporten niet voldoende plaats voor alle grooms, maar er gaat altijd minstens één groom en één dierenarts mee die ervoor zorgen dat de paarden niets tekort komen.”
Acclimatiseren
Kan een paard ziek worden tijdens een vlucht? Vinden ze het leuk om te vliegen of kunnen paarden ook vliegangst ontwikkelen? Een vraag die wij stelden aan Wendy Laeremans. “Sommige paarden ontwikkelen inderdaad koorts door stress of warmte, het is ook een hele onderneming om een paard op een vliegtuig te laden, dat kan soms wel enkele uren duren. Ook bij een luchtzak of turbulentie kunnen de paarden wel wat onrustig worden. Over het algemeen zijn paarden gelukkig geen moeilijke vliegtuigreizigers.”
Rekening houden met de hitte
“Het organisatiecomité houdt ook rekening met de paarden wat de hitte en de luchtvochtigheid betreft. De wedstrijden zijn ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg. Er komen ventilatoren en sprinklers op de competitiesites. Wijzelf proberen nieuwe materialen te ontwikkelen om het comfort van de paarden te kunnen verzekeren. Bij grote wedstrijden zoals de Olympische Spelen wordt er de eerste dagen ook geacclimatiseerd.”
Bron: Team Belgium
Foto: FEI/Tori Repole