Nieuwe corona-maatregelen Vlaanderen: Wat betekent dit voor de paardensport?

0
646
Foto: Digishots

Vanaf vandaag, 1 februari 2021, gelden de nieuwe regels voor activiteiten buiten school voor kinderen en jongeren. De ministers van Jeugd en Sport van de verschillende regeringen in België hebben op dinsdag 26 januari een akkoord bereikt. Wat betekent dit voor de paardensport?

Sporters jonger dan 13 jaar

Sporters onder de 13 jaar mogen kiezen voor één buitenschoolse activiteit. Eerder mochten kinderen van deze leeftijd in een groep van 50 sporten. Dit is veranderd naar 10 (exclusief begeleiding). Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Je moet steeds met dezelfde mensen sporten en de groepen moeten gescheiden van elkaar zijn. De activiteiten die worden gehouden moeten zoveel mogelijk buiten plaatsvinden.

Wil je toch een indoor activiteit organiseren? Vraag dan toestemming aan de lokale overheid. De wedstrijden voor de leeftijdsgroep jonger dan 13 jaar zijn niet meer toegelaten. Een uitzondering hierop zijn de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald).

Sporters van 13 tot en met 18 jaar

Als je tussen de 13 en de 18 jaar oud bent mag je kiezen voor één buitenschoolse activiteit. Verder gelden dezelfde regels als onder de 13 jaar. De grootte van de sportersgroep bedraagt maximaal 10 sporters. De kring is steeds met dezelfde deelnemers en de groepen moeten van elkaar gescheiden zijn. De activiteiten mogen alleen buiten worden uitgevoerd.

Wedstrijden voor jongeren zijn niet toegestaan. Een uitzondering hier op zijn de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald) en de profsporter volgens de definitie die ondertussen bekend is.

Sporters vanaf 19 jaar

Voor de sporters vanaf 19 jaar gelden nog steeds dezelfde regels. Je mag buiten paardrijden in een georganiseerd verband met een groep van maximaal vier personen. Dat is inclusief de lesgever. Iedereen moet zich aan de social distancing-regels houden. Deze regels gelden ook als je niet in een georganiseerd verband wil paardrijden buiten.

Wedstrijden zijn niet toegelaten: een uitzondering hierop zijn de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald) en de profsporter volgens de definitie die ondertussen bekend is.

Kampen in de krokusvakantie

Voor sportkampen tot en met 13 jaar is er een uitzondering tijdens de krokusvakantie. Er worden groepen van 25 deelnemers toegelaten. Is het een sportkamp dat een aantal dagen duurt? Dan moet je telkens in dezelfde contactgroep van maximaal 25 personen bevinden. Wel is toestemming van de lokale overheid nodig.

Regels die nog steeds gelden

Je mag in een niet-georganiseerd verband binnen paardrijden met het oog op het dierenwelzijn en de veiligheid. Hou hierbij rekening met de regels die al van kracht waren: één paard per 200m², goede ventilatie, duidelijk aangegeven aantal toegelaten paarden per binnenpiste en maximaal één begeleider per sporter en per paard.

Trainingen van professionele sporters en professionele wedstrijden zijn toegestaan, maar deze moeten wel goedkeuring hebben gekregen van de minister. Professionele sporters, elitesporters en beloftevolle jongeren kunnen deelnemen aan deze wedstrijden. Duidelijkheid over professionele sporters kan je hier nalezen.

Je mag niet in georganiseerd verband binnen paardrijden wanneer je geboren bent in 2008 of vroeger. Ook is er géén publiek toegestaan bij professionele wedstrijden en trainingen. Wanneer er een sportkamp wordt georganiseerd zijn overnachtingen niet toegestaan. Er mogen geen horecavoorzieningen bij trainingen, wedstrijden en kampen. Wedstrijden zijn niet toegelaten voor niet-professionele sporters, jongeren die niet zijn opgenomen op de lijst met beloftevolle jongeren en geïdentificeerde talenten van Sport Vlaanderen.

Geboren in 2008

Ben je een sporter uit het geboortejaar 2008? Dan val je onder de categorie van 13-jarigen tot de dag dat je 13 jaar wordt. (Tenzij zij een lessenreeks/seizoen nog moeten afmaken in onveranderde groepen).

De gemeente kan striktere regels opleggen!

Bekijk hier het volledige Ministerieel Besluit

Bron: Paardensport Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER