Met deze tips komt jouw paard de winter door

0
1678
Paarden winter
Pixabay

De winter komt eraan. Dat betekent warme chocolademelk, dikke truien en natuurlijk kerst. Maar in de realiteit is de winter voor paardeneigenaren wat minder rooskleurig: het is vroeg donker, je hebt bevroren tenen en minder motivatie om naar je paard toe te gaan. Ook voor je paard kan het koude weer niet ideaal zijn, vooral als hij dag en nacht buiten staat. Daarom een aantal tips voor de verzorging en het rijden van paarden in de winter.

Bevroren water winter paarden

Bevroren water

Paarden die 24/7 buiten staan en vorst; een moeilijke combinatie. Eén van de problemen die kan optreden is bevroren waterbakken. Paarden drinken gemiddeld 45 liter water op een dag, dus het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Dé oplossing voor dit probleem bestaat niet, maar er zijn wel een aantal dingen die je er tegen kan doen, die makkelijk en goedkoop zijn. Om de waterbakken ijsvrij te houden kan je een (drijvend) balletje in het water doen. Daardoor blijft het water in beweging en zal het minder snel bevriezen. Ook kan je het water verwarmen. Zorg er dan voor dat de waterbakken niet in de schaduw staan of zet de bakken op een laagje mest. Mest produceert namelijk warmte.

Onbeperkt ruwvoer

Tijdens het winterseizoen bevat het gras niet genoeg voedingsstoffen meer voor het paard. Als je paard dag en nacht in de wei staat is het daarom belangrijk om te zorgen dat je je paard onbeperkt ruwvoer aanbiedt. Door dit ruwvoer is het paard ook in staat om de juiste lichaamstemperatuur te behouden tijdens deze koude periode. Het verteren van voedsel vraagt namelijk veel energie van een paard en die energie wordt omgezet in warmte. Ook blijft het spijsverteringskanaal actief en verveelt je paard zich minder snel.

Winterdeken paard

Winterdekens

Veel mensen kiezen ervoor om hun paard te scheren tijdens de winter. Dit is prettiger voor paarden die ook dan nog erg actief zijn. Als een geschoren paard op de wei staat kan je deze een deken opdoen. Bij vorst kan je een dikkere winterdeken gebruiken, van zo’n 300 tot 400 gram. Je kan er ook voor kiezen om twee dunnere dekens op te doen, dat houdt de warmte beter vast.

Paarden die niet zijn geschoren hoeven in principe geen deken op. Hun wintervacht beschermt hen tegen de kou. Als je zo’n paard wel een deken opdoet, druk je de haren plat en zal de vacht geen warmte meer bieden.

Natuurlijk is ieder paard anders, het ene paard heeft het bijvoorbeeld sneller koud dan het andere paard. Daarom is er geen duidelijke richtlijn voor het dragen van dekens en zal iedereen dat zelf moeten bepalen.

Sneeuw hoeven paard

IJs onder de hoeven

Paarden en pony’s met hoefijzers hebben snel last van sneeuw- of ijsklompen onder de hoeven. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar ook gevaarlijk. Het is daarom belangrijk om op tijd de hoefijzers te vervangen door speciaal sneeuwbeslag of om de ijzers er tijdelijk helemaal af te halen. Ook paarden met hoefproblemen of afwijkend gevormde hoeven kunnen hier sneller last van krijgen. Een (tijdelijke) oplossing kan zijn om de (uitgekrabde) hoeven in te smeren met een laag hoefvet.

Daarnaast is gladheid ook een risico. Om te voorkomen dat je paard uitglijdt (in de wei of tijdens het rijden) kan de hoefsmid gaten in de ijzers boren, zodat je hier ijskalkoenen in kan draaien.

Opwarmen en afkoelen van de spieren

Paardrijden in de sneeuw is natuurlijk heel leuk en sprookjesachtig. Begin wel met een uitgebreide warming-up. In de winter doen de spieren er langer over om warm te worden (wat natuurlijk logisch is). Als je je paard te snel intensief laat bewegen, is de kans op blessures groter. En dat wil je natuurlijk niet. Aan het eind van de rit is het ook belangrijk om lang(er) uit te stappen. Vooral bij paarden met een dikke wintervacht kan het lang duren tot de spieren weer zijn afgekoeld.

Waar let jij vooral op tijdens de winter?

Lydia Hagen voor CAP Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu niet toegestaan. De foto’s van rechtenvrij van Pixabay.

LAAT EEN REACTIE ACHTER