Martine geeft paardenliefhebbers 3 tips om de coronaperiode door te komen

0
820
Martine Brosens Spiegelend Paard Be-leefhoeve
Foto's: privébezit

Dat de coronaperiode haar veel goeds zou gaan brengen, had Martine Brosens natuurlijk niet verwacht. De Ecologisch Pedagoog en tevens psychiatrisch verpleegkunde uit Meerle (België) startte in 2010 met haar onderneming Spiegelend Paard, waarbij zij mensen coacht en begeleid samen met haar 5 paarden. Sinds eind 2020 werkt ze ook met kinderen. “Het is zeker geen negatieve periode geweest!”

“Ik ben nu 14 jaar bezig met coaching en therapie”, vertelt Martine. “Altijd voor volwassenen, dat sluit het dichtst aan bij mijn 29 jaar werk als psychiatrisch verpleegkundige. Maar telkens kwam de vraag terug of ik ook wat voor kinderen zou kunnen betekenen. In het begin was ik terughoudend, het is namelijk toch een heel andere werkwijze. Tijdens de coronaperiode kreeg ik de vraag weer: ‘kun jij niet iets voor mijn kinderen betekenen?’.”

“Ik besloot een intake te doen en het bleek toch wel erg aan te sluiten bij wat ik al deed. Mijn 2-jarige opleiding tot Ecologisch Pedagoog kwam goed van pas. Mijn focus bij kinderen ligt bij hooggevoelige, hoogsensitieve kinderen met een normaal tot hoogbegaafdheid. Dit maakt dat zowel kinderen als volwassen met of zonder rugzakje welkom zijn bij Spiegelend Paard.”

Be-leefhoeve

Dus besloot Martine haar onderneming uit te breiden met de Be-leefhoeve voor kinderen. Het beviel zo goed, dat ze haar werk als psychiatrisch verpleegkundige heeft opgezegd, en nu fulltime met haar eigen project bezig is. “Het idee is gebaseerd op een ranch in Californië, waar moeilijk opvoedbare tieners in opname zijn. Dat is overigens bij mij niet zo, ze zijn hier momenteel maximaal een paar uur. Eén van mijn belangrijke visie is dat ze een paard toegewezen krijgen waar ze verantwoordelijk voor zijn. Want als ze verantwoordelijk kunnen dragen voor een dier, kunnen ze dat ook voor zichzelf.”

Martine leeft haar droom. “Tijdens de coronaperiode heb ik anders leren denken. Het is voor mij zeker geen negatieve periode geweest. Ik woon op een oude hoeve met een Paddock Paradise. Dit wil zeggen dat de paarden niet op stal staan, maar vrij kunnen rond bewegen. Er is wel een inloopstal voorzien. Uit ieder raam zie ik hier paarden lopen. Het is geweldig. Mijn ultieme droom is om ooit een echt centrum hier te hebben met een team aan medewerkers.”

Martine heeft ook een paar tips om de coronaperiode door te komen.

1. Mestruimen is heilig

“Dan komen bij mij de beste ideeën naar voren”, zegt Martine. “Tijdens het mestruimen kom ik tot mezelf. Ik ben dan lekker zen. Je bent in constante verbinding met je paarden, want zij zijn er altijd. Vergeet ze tussendoor ook niet even te kroelen. Want ze vragen contact, ze willen verbinding met je.”

2. Volg het ritme van je paard

“Hoe relaxter je zelf bent, hoe relaxter de kudde is. Paarden leven in het hier en nu en zijn vaak al lekker zen. Ze zijn niet bezig met dat ze over een uur naar een vergadering moeten. Als ik gehaast ben, lukken dingen niet. In die gehaastheid doen de paarden niet wat je van hen vraagt, integendeel. Ben je gehaast? Haal dan rustig adem en besef: dit werkt zo niet.”

3. Ga eens tussen je paarden zitten

“Het is heerlijk. Ik hou ervan om op de grond of op een stoel tussen de paarden te gaan zitten. Ik speel dan handpan (een instrument) of ik lees een goed boek. Paarden aanvaarden mij als deel van de kudde. Ze komen nieuwsgierig kijken en staan te luisteren naar de muziek. Probeer het eens! Zeker met lekker weer. Ik ben weleens in slaap gevallen en vervolgens wakker gesnuffeld door een paard”, zegt Martine dan lachend.

Martine Brosens Spiegelend Paard Be-leefhoeve

Martine Brosens Spiegelend Paard Be-leefhoeve

Door: Robert Hüsken / CAP Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER