Margot Olthuis: “Een drie jarige is even betrouwbaar als een ouder paard”

0
2529
het Freiberger ras foto: Margot Olthuis
Foto: Margot Olthuis

De wereld kent heel veel paardenrassen. Een licht koudbloed type is de Freiberger. In tegenstelling tot andere rassen worden de Freiberger vooral gefokt op karakter en capaciteiten. Dus geschikt als familiepaard.

Margot Olthuis heeft zich verdiept in het ras, weet er alles over en heeft zelf twee Freibergers. “De Freiberger komt uit Zwitserland en is gefokt in oorlogstijd. Hij heeft in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gelopen, maar wordt nog steeds in het Zwitserse leger gebruikt. Het is een heel sterk paard met een korte rug, sterke benen en sterke hoeven.”

Allrounder

“Freibergers zijn heel erg allround, je kan er van alles mee doen. Een sprongetje maken, een proefje rijden, aangespannen rijden,  en je kan er ook lange tochten mee maken. Vaak heb je bij BWP’ers of KWPN’ers dat ze óf dressuur gefokt zijn óf spring gefokt óf voor de aangespannen sport zijn gefokt. Maar met dit ras kan alles tegelijk. Er is ook een Freiberger in Nederland die op dit moment in de Z-dressuur wordt uitgebracht. Daarnaast zijn Freibergers erg sober te houden. Ze hebben genoeg aan gras of hooi. Krachtvoer is niet nodig, misschien alleen wat vitaminebrok maar ook dat is niet altijd nodig.”

Freiberger ingespannen

Betrouwbaar

Dit paardenras is erg betrouwbaar, vriendelijk en nieuwsgierig. “Ik heb ook nog twee KWPN-paarden in de wei staan. Als mijn man met de tractor in de wei gaat, dan rennen de KWPN’ers weg en de Freibergers rennen er juist naar toe. Of als er een ballon in de wei terecht komt dan gaan ze even kijken wat daar in de wei ligt.”

“Het zijn makkelijke dieren die graag voor je aan het werk willen en erg op je gericht zijn. Tegenwoordig worden paarden met meer bloed gefokt en dat houdt ook in dat ze een stuk riller en schrikachtiger zijn. Ik merk met recreatieruiters, die recreatief willen rijden, dat ze een betrouwbaar paard zoeken wat niet zo schrikachtig is. Dan is de Freiberger echt heel erg geschikt.”

De Freiberger is nieuwsgierig naar de paraplu Foto: Margot Olthuis

Zuiver houden

De Zwitserse rasvereniging wil het ras graag zuiver houden. De veulens moeten met zes maanden naar een keuring om te kijken of ze geschikt zijn voor het ras. Er wordt gekeken naar de bouw van het veulen, het type en naar de gangen. Voor elk onderdeel krijgen ze een cijfer.

Feldtest

In het jaar dat de Freiberger drie wordt moet hij een test afleggen: de Feldtest. Bij die test wordt gekeken naar het gedrag van het paard, hij moet voldoen aan een aantal gedragsregels. Hij moet stilstaan tijdens het opstappen en de stap, draf en de galop worden opnieuw beoordeeld. Ook wordt hij ingespannen en hierin moet hij braaf zijn. Voor elk onderdeel worden cijfers gegeven waar uiteindelijk een gemiddelde uitrolt.

Na de Feldtest worden ze ingeschreven in het stamboek met een zeer goed, goed, minder goed of eigenlijk niet zo goed. “Het is een soort ijkpunt, het geeft een beeld van wat het paard met zijn ontwikkeling doet. Hij is natuurlijk nog niet volgroeit maar je weet dan wel of hij braaf is. Je hebt dan eigenlijk een soort ruwe diamant in handen.”

 bij de Feldtest

Drie jarige

Olthuis raad aan om een driejarige Freiberger te kopen in plaats van een oudere. “Veel mensen zijn bang om een jong paard te kopen, maar de meeste Freibergers worden verkocht met 3 of 3,5. Eigenlijk zijn die net zo braaf als een 5 of 6 jarige, maar dan is het nog een paard die je naar je eigen hand kan zetten en je weet dan ook wat er mee gebeurd is. Freibergers puberen niet, ze zijn koel in het hoofd en zeer betrouwbaar.  Een drie jarige Freiberger is eigenlijk net zo betrouwbaar als een ouder paard. Je moet het echt niet vergelijken met Belgische of Nederlandse warmbloed paarden.”

Teleurgesteld

“Vraag ook altijd om de Feldtest van de Freiberger, en de cijferlijst van deze test. Dan krijg je een idee hoe de Freiberger rastechnisch is. Er zijn mensen die zeggen dat die test helemaal niet belangrijk is en dan kan je een verkeerde Freiberger te pakken hebben en teleurgesteld worden. Bijvoorbeeld omdat het karakter of het type niet helemaal goed is.”

dravend in de sneeuw

Kortom de Freiberger is een echte allrounder die zeer betrouwbaar en koel in het hoofd is. Vanaf jonge leeftijd al zeer geschikt voor een recreatieruiter en geschikt als echt familie paard!


Margot Olthuis

Margot Olthuis is echt een Freiberger fan. Als je iets over het ras wil weten dan kan Olthuis daar wat over vertellen. Ze heeft zelf vier Freibergers gehad en op dit moment is ze in het bezit van twee. Deze twee Freibergers heef ze zelf uit Zwitserland gehaald. Met de Freibergers rijdt ze vooral recreatief. Mensen die opzoek zijn naar een Freiberger kunnen terecht bij Olthuis voor informatie.


 

Foto’s: Margot Olthuis

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Lees ook: Tips om het rantsoen bij weidegang aan te passen

LAAT EEN REACTIE ACHTER