Manier van praten heeft invloed op paarden

0
919

Wanneer we tegen baby’s en kinderen praten, doen we dit vaak met een hogere vrolijke stem. Volgens onderzoekers heeft het gebruik van een hogere vrolijke stem bij paarden ook een positieve invloed; het verbetert de relatie tussen mens en dier en het helpt het leerproces van paarden verbeteren.

Onderzoeken tonen aan dat paarden gevoelig zijn voor menselijke emoties. Dit is je vast wel vaker opgevallen. Paarden zijn net spiegels, hoe jij je voelt heeft invloed op het gedrag van je paard. Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je boos en gefrustreerd bent, je beter niet op je paard kan stappen.

Er werd een enquête geplaatst op sociale media, waarop 845 ruiters en paardeneigenaren reageerden. Daar kwam uit dat 93% van de ondervraagden op een bepaalde manier met zijn paard praat. Daarvan wisten maar 44% van de mensen dat paarden daar ook daadwerkelijk gevoelig voor zijn en dat het effect heeft.

Huisdiergerichte spraak en neutrale taal

De onderzoekers hebben twee series testen uitgevoerd op 20 paarden die nog nooit waren blootgesteld aan deze manier van communicatie, om zo de impact daarvan te kunnen beoordelen. In de eerste test sprak de onderzoeker individueel met de paarden, en dan met behulp van huisdiergerichte spraak of een neutrale taal (zoals die tussen volwassenen wordt gebruikt), terwijl het paard verzorgd werd.

Toen de paarden werden aangesproken met op huisdieren gerichte spraak, waren de paarden rustiger, keken ze meer naar de onderzoeker en spiegelden ze de persoon die hen verzorgde. Ook stootten ze met hun neus tegen de persoon aan. Dat gedrag werd niet waargenomen toen er met ‘volwassen’ taalgebruik werd gesproken.

Voedsel uitkiezen

In de tweede test probeerde de onderzoeker informatie door te geven aan het paard: de plek van voedsel. De onderzoeker stond voor het paard met twee gesloten emmers en wees naar de emmer die het paard moest kiezen om de beloning te krijgen. Tegelijkertijd sprak de onderzoeker met op huisdieren gerichte spraak en een keer met neutrale volwassen taal.

Opmerkelijk was dat wanneer de onderzoeker neutraal sprak, de paarden willekeurig een emmer kozen. Toen de onderzoeker met op huisdieren gerichte spraak praatte, kozen de dieren de emmer die was aangewezen.  Het onderzoeksteam concludeerde daarmee dat op huisdieren gerichte spraak de aandacht van de dieren trekt, waardoor ze de bedoelingen van de onderzoeker beter begrijpen en hun instructies volgen om te doen wat er gevraagd wordt.

Gevoelig voor menselijke emoties

De conclusie is dus dat de manier waarop mensen praten tegen paarden invloed heeft op de communicatie tussen mens en dier en dingen als verzorging en lichaamsbeweging makkelijker maakt. Dit zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van deze dieren, die gevoelig zijn voor menselijke emoties.

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

Bron: HorseTalk

LAAT EEN REACTIE ACHTER