Leve de rijhelm!

0
2468

Herinner jij je nog je laatste val van je paard? Grote kans dat je toen erg blij was met je rijhelm! Die heeft je vast en zeker voor een aardige buil behoed en wellicht zelfs voor erger.

Een ongeluk zit in een klein hoekje: iets waar je niet elke dag bij stil staat. En dat hoeft ook niet, paardrijden draait vooral om ontspanning, plezier en de band met je trouwe maatje. Daar waar je paard zeker je volledige aandacht verdient, is het ook goed om – af en toe – je rijhelm ook de nodige aandacht te geven.

Vroeger was het helemaal niet vanzelfsprekend om tijdens het paardrijden een rijhelm te dragen. Tegenwoordig gelukkig wel. Een paard blijft immers een vluchtdier en ook al ben je nog zo’n hecht team met je paard, een val kan iedereen overkomen. En eerlijk is eerlijk, ook tijdens een buitenrit is het toch echt wel fijn dat je rijhelm je beschermt tegen laaghangende takken.

De keuze is reuze

Het aanbod van rijhelmen wordt steeds groter en meer divers. Zeg maar dag tegen ouderwetse rijhelmen met elastiekjes als kinbandjes. Die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende stijlen rijhelmen te vinden. Van klassieke en stoere modellen tot en met glitter en imitatiediamanten. Daarnaast wordt comfort steeds belangrijker: zachte binnenvoeringen en kinbanden die zweetbestendig zijn, ventilatieopeningen die naar wens open en dicht kunnen en mechanismes die voor een perfecte pasvorm kunnen zorgen. Zo wordt de BR Sigma Glitter bijvoorbeeld geleverd met drie voeringen in verschillende maten en bevat de BR Volta Painted een handige draaischijf om de pasvorm van de helm te verfijnen. De rijhelmen van BR zijn allemaal voorzien van een zachte, ademende CoolDry® voering voor extra comfort.

Veiligheid staat voorop

In die grote verscheidenheid aan rijhelmen is er één ding dat ze gemeen hebben: ze moeten voldoen aan de veiligheidsnorm. Voordat rijhelmen op de markt komen, worden ze eerst aan een strenge test onderworpen. Onder andere de sterkte van de bandjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en absorptie worden getest. Of je rijhelm geslaagd is voor de test, kun je herkennen aan het CE-label aan de binnenkant van je rijhelm. Als je van plan bent een nieuwe rijhelm te kopen, kun je het beste even nakijken welke veiligheidsnorm van kracht is.

Voldoet jouw huidige rijhelm niet aan de allernieuwste norm? Dan is er geen reden tot paniek, want je rijhelm is wel gewoon getest en goedgekeurd op basis van de norm die hiervoor van kracht was. De veiligheid van je rijhelm wordt minder goed op het moment dat je rijhelm gevallen is of te lang aan zonlicht blootgesteld is. De kwaliteit van het materiaal van de rijhelm kan namelijk minder worden als de rijhelm te warm wordt.

Check, check, dubbelcheck

Gemiddeld gaat een rijhelm vijf jaar mee. Heeft hij tussendoor toch een paar grote (of kleinere) klappen gehad? Laat hem dan nakijken door een expert. In sommige gevallen is je rijhelm ongelukkig terecht gekomen en heeft hij toch te veel schade opgelopen. In dat geval kun je het beste zo snel mogelijk een nieuwe kopen. Je rijhelm blijft extra lang goed als je er voorzichtig mee bent, hem vervoert in een helmtas en bewaart in koele, donkere, droge ruimtes. Wist je dat BR Equestrian Equipment ook een ruime collectie opbergtassen en helmtassen heeft? En ook belangrijk: leen je rijhelm nooit uit. Je rijhelm heeft zich naar jouw hoofd gevormd en dat wil je natuurlijk graag zo houden.

Opfrisbeurt voor je rijhelm

Het lijkt misschien een aantrekkelijk idee om je rijhelm in een volle wasmachine te wassen, maar daar is je hoofdbescherming niet voor gemaakt. Heet water is niet goed voor je rijhelm en in de wasmachine kan hij schokken krijgen. De uitneembare voeringen van de BR Rijhelmen mogen wel in de wasmachine.
Veel fabrikanten hebben hun eigen constructies wat betreft het schoonmaken van je rijhelm. Kijk hier eerst naar, want wie weet verkopen ze zelf een geschikt schoonmaakmiddel. Er zijn al veel verschillende schoonmaakmiddelen voor rijhelmen op de markt, dus je zult er vast wel één vinden en zo niet, beperk je dan tot een vochtig doekje met een milde zeep. Laat je rijhelm vervolgens goed drogen, voordat je deze weer draagt.

Veiligheid tijdens het rijden

Een goedverzorgde, veilige uitrusting zorgt ervoor dat jij er deze zomer weer tegenaan kunt en volop kunt genieten van je paard en het stalleven. Een rijhelm die goed past en waar je zuinig op bent, vormt het puntje op de ‘i’. Daarnaast is het raadzaam om geen al te losse kleding aan te doen en geen grote sieraden te dragen waarmee je ergens aan kan blijven hangen. Veiligheid begint bij jezelf; je kiest de juiste spullen en luistert goed naar de lichaamstaal van je maatje, dan weet je zeker dat je goed beschermd bent op het moment dat zich een ongelukje voordoet.

Rijhelmshopping

Zo vind je de perfecte rijhelm:

Met rijhelmen in overvloed waarbij de één mogelijk nog leuker is dan de andere, kan het moeilijk zijn de perfecte te vinden. Met deze tips wordt de keuze iets makkelijker.
1. Goede voorbereiding is het halve werk: om te weten welke maat je nodig hebt, kun je eenvoudig thuis alvast de maat meten. Meet de omtrek van je hoofd ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen, want daar komt de rand van je helm te zitten.
2. Voor je een rijhelm gaat passen raden we je aan om je haar zo te dragen, zoals je ook tijdens het rijden doet.
3. Kies een rijhelm in je maat uit die je aanspreekt! Veel rijhelmen hebben een draaischijfje waarmee je hem strakker kunt zetten. Deze moet in de meest losse stand staan voor je hem opzet. De draaischijf is bedoeld voor kleine correcties en niet om centimeters ruimte weg te moffelen. Zo zorg je dat de basis goed.
4. Denk je dat je de juiste rijhelm te pakken hebt? Schud je hoofd een paar keer heen en weer en op en neer. Als het goed is, valt de helm nu niet van je hoofd. Maak vervolgens ook de kinband dicht en herhaal dezelfde bewegingen. De rijhelm mag nu niet verschuiven.
5. Voelt deze rijhelm comfortabel aan, zit hij stevig zonder pijn te doen en vind je hem leuk? Dan heb je jouw rijhelm gevonden!

BR Rijhelm

Paarden zijn ons leven. BR Equestrian Equipment wil er zijn voor elke ruiter. Of je nu jong of oud, beginner of gevorderd, amateur of professional bent. Wij staan altijd voor je klaar met producten die bij jou en je paard passen. Naast kleding, peesbeschermers, zadeldekjes (en nog veel meer) hebben we ook een groot assortiment rijhelmen. Ben jij een liefhebber van glitter en shine je graag in de ring? Dan vind je onze Delta Crystal vast mooi! Of ga jij eerder voor de strakke uitstraling van de Viper X-Pro Carbon? Bekijk onze caps – en de rest van ons assortiment – op www.br.nl en volg BR Equestrian Equipment op Facebook en Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER