Let op: deze boom kan vooral nu enorm gevaarlijk zijn voor paarden

0
1028
Esdoorn

PaardenPunt Vlaanderen waarschuwt paardenhouders voor de esdoorn. Elk jaar sterven er namelijk een aanzienlijk aantal paarden door esdoornvergiftiging (Atypische Myopathie). Vooral in de herfst en in de lente. Hoe komt dat?

Maar de meeste sterfgevallen doen zich voor in de herfst, bij het vallen van de bladeren en de zaden. Zoals nu het geval is. In combinatie met weinig gras op de weide gaan paarden deze bladeren en zaden opeten met vergiftiging tot gevolg. Meestal heeft dit een dodelijke afloop.

Stofje in de zaden

Atypische Myopathie wordt veroorzaakt door de opname van hypoglycine A, een stof die voorkomt in de zaden, de zaailingen en de bladeren van Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn) en Acer negundo (vederesdoorn). Daarom is het van belang dat voorkomen wordt dat paarden de zaden of zaailingen gaan eten.

Wanneer is het esdoorn-gevaar geweken?

Esdoornvergiftiging komt vooral voor bij paarden en pony’s, maar ook ezels en zebra’s kunnen getroffen worden. Het gevaar is pas geweken na de eerste vorst. Herkauwers en andere herbivoren lijken, voor zo ver onderzoekers momenteel kunnen vaststellen, niet gevoelig voor esdoornvergiftiging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER