Kijk terug: Paardenportrettist George Stubbs in het Mauritshuis

0
855

Het Mauritshuis in Den Haag toont indrukwekkende paardenschilderijen van George Stubbs. Het fenomenale portret ‘Whistlejacket’ – normaal het pronkstuk van de National Gallery in Londen – is voor het eerst te zien in Europa.  

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, was op bezoek bij het Mauritshuis.

Anatomie van het paard

Shetlanders zul je niet snel tegenkomen op de schilderijen van George Stubbs (1724-1806). Hij schilderde alleen de mooiste, rankste en duurste paarden. En daar was hij uitzonderlijk goed in. In Nederland is hij niet heel bekend, maar in Engeland staat hij in het rijtje met beroemde achttiende-eeuwse schilders als Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough en William Turner.

In eerste instantie was Stubbs portretschilder, maar toen hij daar genoeg geld mee had verdiend, besloot hij zich te storten op zijn grote passie: de anatomie. Hij bekwaamde zichzelf in het tekenen van paarden door ze grondig te bestuderen en zelfs te ontleden. Elke spier en elk bot werd uitvoerig bekeken met de precisie van een chirurg. Maar niet alleen de anatomie is formidabel in de schilderijen van Stubbs, hij slaagde er ook in om het karakter en temperament van de dieren op het doek te krijgen. Ze komen echt tot leven!

Whistlejacket

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is Whistlejacket. Dit majestueuze steigerende renpaard steelt de show. Stubbs schilderde het in opdracht van de Markies van Rockingham. Bijzonder aan dit werk is de effen achtergrond, iets wat voor die tijd ongebruikelijk was. Het geeft extra focus aan Whistlejacket en geeft het schilderij een tijdloze uitstraling. Ook bij dit werk is de anatomie perfect. Het verhaal gaat zelfs dat Whistlejacket het schilderij wilde aanvallen, omdat hij dacht dat er een echt paard bij hem in de stal was. Zo goed is het dus geschilderd!

Het paard in de kunst

Stubbs heeft het paardenschilderij dan wel naar een hoger niveau getild, maar nieuw was het onderwerp natuurlijk niet. Als sinds mensenheugenis worden paarden afgebeeld in de kunst. Denk bijvoorbeeld aan de grottekeningen van de prehistorische Przewalskipaarden, de blauwe paarden van Franz Marc of het indrukwekkende schilderij van Napoleon in de Alpen. Onze band met paarden gaat ongelooflijk ver terug en kent door de eeuwen heen vele vormen in werk, sport en vrije tijd. Zodoende heeft het paard een welverdiende plek gekregen in onze kunstgeschiedenis.

Laat jij je ook betoveren door Whistlejacket? George Stubbs – De man, het paard en de obsessie is te zien tot en met 30 augustus in het Mauritshuis in Den Haag. Wel even reserveren!

Bron: Avro-Tros

Foto: Ivo Hoekstra, Mauritshuis

 

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Immofluisteraar bvba

Immofluisteraar bvba

T: +32(0)3 297 70 00

E: info@immofluisteraar.be

W: www.immofluisteraar.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

CAP Magazine

CAP Magazine

T: +32(0)51 628 628

E: info@capmagazine.eu

W: www.capmagazine.eu

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

MenSport bv

MenSport bv

T: +31(0)342 40 02 79

E: info@mensport.nl

W: www.mensport.nl

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Kobi paardrijlessen

Kobi paardrijlessen

T: +32(0)472 60 65 78

E: rijlessen@kobi.be

W: www.paardrijlessen.kobi.be

Trefwoorden:

Decleir José Paardenverzekeringen

Decleir José Paardenverzekeringen

T: +32(0)51 56 72 66

E: info@decleir.be

W: www.decleir.be

Trefwoorden:

Z-Magazine

Z-Magazine

T: +32(0)89 73 00 00

E: info@zangersheide.com

W: www.zangersheide.com

Trefwoorden:

Stad Vilvoorde

Stad Vilvoorde

T: +32(0)2 255 79 67

E: connie.van.keer@vilvoorde.be

W: www.vilvoorde.be

Trefwoorden:

Agriflanders

Agriflanders

T: +32(0)9 245 36 13

E: info@agriflanders.be

W: www.agriflanders.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER